Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δε βλέπω κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή»


Ανταπόκριση για το ertopen από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη


Κατηγορηματικός ήταν στην απάντηση του ο υπουργός ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το Λονδίνο όπου βρέθηκε, στην ερώτηση μας εάν η ΝΔ θα συνεργαζόταν με το ακροδεξιό κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
"Εμείς δεν είμαστε ένα εθνικιστικό κόμμα" είπε ο υπουργός Ναυτιλίας "απέχουμε μίλια, αιώνες μακριά από τη Χρυσή Αυγή", υποστηρίζοντας τη θέση του ότι αποκλείεται κάθε συνεργασία με «αυτούς που είναι θαυμαστές αυτών που έκαναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της πατρίδας". Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του να μονομαχεί για την πρωτιά με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Χρυσή Αυγή έρχεται τρίτο κόμμα.


Ο υπουργός Ναυτιλίας βρέθηκε στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του Στηβεν Χάμοντ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο αίτημα της για συμμετοχή της ΕΕ όχι μόνο στην αγορά σκαφών και εξοπλισμού για τη φύλαξη των θαλάσσιων –και Ευρωπαϊκών- συνόρων μας, αλλά και στις δαπάνες συντήρησης τους. Επίσης ζήτησε εξοπλισμό και από τη Μεγάλη Βρετανία απ’ ευθείας, όπως έχει κάνει ήδη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της μετατροπής σε «καθαρότερα» καύσιμα, κάτι για το οποίο η Βρετανία ζητά παράταση από το 2015 στο 2018. Ο κος Χάμοντ ζήτησε και πήρε από τον υπουργό Ναυτιλίας την ελληνική στήριξη στο αίτημα του στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Συρία και Αίγυπτος


Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τον κίνδυνο μεγάλου ρεύματος μεταναστών τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την Συρία. Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγάλος για την Αίγυπτο που κινδυνεύει αν δεν σταθεροποιηθεί πολιτικά να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα δεχτεί μαζικές προσπάθειες εισόδου μεταναστών.


Συναντήσεις και επαφές


Ο κος Βαρβιτσιώτης κατά την διάρκεια της παραμονής στην βρετανική πρωτεύουσα παρευρέθηκε στην 1η Διεθνή Ναυτιλιακή Εβδομάδα Λονδίνου και συναντήθηκε με την επιτροπή Ελλήνων πλοιοκτητών, ενώ έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό κανάλι CNBC.
Η πρόταση των εφοπλιστών για διπλασιασμό της οικειοθελούς φορολόγησης ως συμμετοχή τους στην οικονομική κρίση, το λεγόμενο donors tax, έφτασε τη φετινή χρονιά το 90% για τα πλοία με ελληνική σημαία ενώ για τις εταιρείες με πλοία ξένης σημαίας αλλά που εδράζουν στην Ελλάδα η οικειοθελής φορολόγηση έφτασε το 60%.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54