«Φρένο» στη διαθεσιμότητα δύο εκπαιδευτικών βάζει το Εφετείο

Το δρόμο για κύμα προσφυγών από πλευράς των χιλιάδων εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας ανοίγουν οι προσωρινές διαταγές της Προέδρου Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις δύο καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν αναστολή του μέτρου λόγω απουσίας αξιολόγησής τους. Στην εικόνα έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του ΣτΕ να επιστρέψει στο υπουργείο Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών λόγω μη έγκαιρης κατάθεσής του. Την ίδια ώρα η ΟΛΜΕ κατέρχεται σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ και οι δάσκαλοι λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις τους.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι δάσκαλοι , η συνδικαλιστική ηγεσία των οποίων συνεδριάζει σήμερα για το θέμα αυτό.

 

Επίσης, η λειτουργία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου έχει ανασταλεί έως και αύριο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι των ανώτατων ιδρυμάτων απεργούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται καθώς, όπως λένε, η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κλείσει 1.200 σχολικές μονάδες, και θα κλείσουν άλλες 120 με τον νόμο για το νέο λύκειο.

 

Στα Τεχνικά Λύκεια οι μαθητές που ξεκινούν τη Β Λυκείου δεν έχουν καθηγητές να τους διδάξουν την ειδικότητα που έχουν επιλέξει δεδομένου ότι οι οργανικές θέσεις τους έχουν καταργηθεί, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως θα προσληφθούν ωρομίσθιοι (άγνωστο πως εφόσον οι θέσεις δεν προβλέπονται ) προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπολογίζεται ότι αγγίζουν 20.000 μαθητές.

Μάλιστα αρκετά ΕΠΑΛ πραγματοποιούν εγγραφές σε καταργηθείσες ειδικότητες περιμένοντας από το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύσεις.

 

Στο μεταξύ, με προσωρινές διαταγές της Προέδρου Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Δήμητρας Μαυρομμάτη έγιναν δεκτές οι αιτήσεις δύο εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να ανασταλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί.
 

Οι προσωρινές διαταγές, οι οποίες δεν έχουν σκεπτικό, ισχύουν μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί των αιτήσεων αναστολών που έχουν καταθέσει οι δύο εκπαιδευτικοί, ενώ χθες και η ΟΛΜΕ κατέθεσε χθες αίτηση ακύρωσης εξ ονόματος όλων των συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 

Σημειώνεται ότι διάφορα Πολιτικά Πρωτοδικεία της χώρας έχουν κρίνει -στο πλαίσιο της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων- το μέτρο της διαθεσιμότητας αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

 

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τις 10 Μαρτίου.
 

Επομένως, όπως τονίζει το ΣτΕ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει, πλέον, με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων.

 

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να επανακαταθέσει το ΠΔ έως τις 10 Δεκεμβρίου που είναι η νέα καταληκτική προθεσμία, η οποία προβλέπεται με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ως εκ τούτου λογικά προκύπτει πλέον το συμπέρασμα ότι η διαδικασία της αξιολόγησης εντός του έτους είναι πρακτικά ανέφικτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54