Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά της Συρίας-Απορρίπτει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε, στη Γενεύη, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κέρι είπε ότι, με βάση τη συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας. Επίσης, συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι. Η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Από την πλευρά του, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απορρίπτει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες τη μεταφορά τμήματος του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ, προκειμένου να αποφύγουν τον πιθανό έλεγχό του από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν «σημαντικά» ύστερα από τη συμφωνία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54