Ο κ. Σέλστρομ παραδίδει το πόρισμα στον κ. Μπαν Κι-μουν © UN

Συρία: «Σκληρό» ψήφισμα του ΟΗΕ επιδιώκουν οι Δυτικοί - Αντιδρά η Ρωσία

«Την αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο» ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι και Μεγάλης Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, παρόντος και του Γάλλου ομολόγου τους, Λοράν Φαμπιούς. Ταυτόχρονα, οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αυξημένη βοήθεια στους Σύρους αντάρτες, ενώ η Σαουδική Αραβία ζητά άμεση στρατιωτική δράση και όχι συνομιλίες με τη Δαμασκό. Η Ρωσία, όμως, δια στόματος υπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιεί πως οι απειλές τους «θα καταλήξουν σε ναυάγιο».

Την ίδια ώρα, αναμένεται η ενημέρωση του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών για το πόρισμα των ειδικών, που κάνει λόγο για το ιδιαίτερα τοξικό αέριο σαρίν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά δεν κατονομάζει ενόχους.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε το καθεστώς Άσαντ ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, αν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία. Ο Βρετανός ομόλογός του ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα όσο πιο δεσμευτικό ψήφισμα γίνεται, με την πλήρη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στην όλη διαδικασία. Και, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, το ψήφισμα θα πρέπει να εμπεριέχει ακριβείς και αυστηρές ημερομηνίες και προθεσμίες για την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στο διαφαινόμενο «σκληρό» ψήφισμα, με σαφή αναφορά στη χρήση βίας, που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να καλεί και τη συριακή αντιπολίτευση στη Συνδιάσκεψη για τα Χημικά, αλλά και να προειδοποιεί τη Δύση ότι οι απειλές θα οδηγήσουν σε ναυάγιο.

Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πόρισμα Σέλστρομ αναμένεται, σχετικά με το εάν τελέστηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία· οι πρώτες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως επιβεβαιώνεται ότι χρησιμοποιήθηκε το ιδιαίτερα τοξικό αέριο σαρίν. Γενικά, πάντως, το πόρισμα δεν προβλέπεται να υποδεικνύει ενόχους.

Στο μεταξύ, στην πολύπαθη Συρία, μέχρι και τα σχολεία που έμεναν κλειστά εν αναμονή στρατιωτικής επέμβασης, άνοιξαν μετά την αμερικανορωσική πρωτοβουλία, που μοιάζει ν' αναβάλει τις στρατιωτικές επιλογές. Από την πλευρά τους, πάντως, οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλουν ότι δέχτηκαν πλήγμα στην προσπαθεια ανατροπής του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πηγές: ΝΕΤ, ΕΡΑ, BBC, The Guardian

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16/09/2013 - 19:29