Ειδήσεις από ΕΡΑ Αιγαίου

Απεργία καθηγητών με ποδηλατοδρομία- Ψήφισμα ΕΛΜΕ για τον Παύλο Φύσσα

Πρόταση για νέα πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση ψήφισε η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Χίου που και σήμερα απεργούν, ενώ στις 10.00 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Βουνακίου θα κάνουν happening με ποδήλατα. Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη είναι τα περισσότερα Λύκεια του νησιού, αφού χθες προχώρησε σε κατάληψη και το 2ο Λύκειο, μετά το 1ο, 3ο, Βροντάδου και το Λύκειο της Καλλιμασιάς. Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει και οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ που πρώτοι γνώρισαν τις επιπτώσεις από τη μνημονιακή πολιτική και στο χώρο της παιδείας. Εν τω μεταξύ αρκετοί σύλλογοι γονέων προχωρούν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, μετά από πρόσκληση της Ένωσης Γονέων για να ενημερωθούν για τα αιτήματα της απεργίας.

Παράλληλα Ένωση Γονέων και ΕΛΜΕ πραγματοποιούν νέα ενημερωτική εκδήλωση στις 6.00 μ.μ. του Σαββάτου στον Οίκο Χίου Διδασκάλου.
Εν τω μεταξύ «την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό για την στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα» εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέλη της ΕΛΜΕ Χίου, σε σχετικό ψήφισμα κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του κλάδου.
« Χρειάζεται πρωτίστως αγώνας της κοινωνίας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας που υποθάλπουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, συντηρούν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και, τελικά, ενισχύουν τον ιδεολογικό φασισμό. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι ως άτομα, ως φορείς, ως σωματεία, ως παρατάξεις, ως κόμματα να πάρουμε θέση, για να μη θρηνήσουμε κι άλλα αθώα θύματα», καταλήγει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χίου.

Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

 

Σιγά μην κλάψω, Σιγά μη φοβηθώ!!!

Το πραγματικό της πρόσωπο έδειξε η εγκληματική οργάνωση της χρυσής αυγής με την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Την επιστημονική τους άποψη για το θέμα καταθέτουν στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Ψημίτης κοινωνιολόγος και Στράτος Γεωργούλας καθηγητής εγκληματολογίας. «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις του κόσμου, τόνισε ο Μιχάλης Ψημίτης. Αν και δημοσκοπικά φαίνεται να έχει άνοδο, μετά και από την απροκάλυπτη δολοφονία στο Κερατσίνι η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κόμμα αντισυστημικό αλλά αντίθετα εξυπηρετεί το σύστημα. Είναι κόμμα εξουσίας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Και στην πόλη μας εμφανίστηκαν φασιστοειδή στοιχεία και προσπάθησαν να τοποθετηθούν και να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης σε τοπικά θέματα όπως το θέμα του γηπέδου στον Ταρλά. Ο φασισμός είναι κοντά μας και πρέπει να πούμε ένα όχι δημιουργώντας σε κάθε γειτονιά, αντιφασιστικές συσπειρώσεις με μαζική, δυναμική αλλά ειρηνική δράση συμπλήρωσε ο κύριος Ψημίτης.

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Στράτος Γεωργούλας μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ τόνισε : «η συλλογικότητα που δυναμώνει με μαζική αντίδραση είναι η απάντηση, όποιος δε συμμετέχει είναι το επόμενο θύμα της θρασύδειλης αντίδρασης του φασισμού.» Όσον αφορά την αιτία που θέριεψε την εγκληματική οργάνωση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής ο κύριος Γεωργούλας είπε ότι δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά οι αυταρχικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας συνέπεια της οικονομικής κρίσης και ο μόνος δρόμος να εξαφανιστεί η Χρυσή Αυγή είναι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.» Και οι δύο επιστήμονες κάλεσαν την κοινωνία να μη πέσει στην παγίδα των «δύο άκρων» γιατί η κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτό το στυγνό πολιτικό έγκλημα σαν μια βεντέτα μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών δεν είναι τυχαία.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αριστερά θα αντιδράσει βίαια στις δολοφονικές επιθέσεις, ώστε πάλι να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που θα την βοηθήσει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας απέναντι στις εχθροπραξίες "των δύο άκρων" και να ξαναμαζέψει τους χαμένους ψηφοφόρους της.
Μεγάλο το μερίδιο ευθύνης και στη δικαιοσύνη, ατιμωρησία των υπευθύνων στις επίθεσης της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν αλλά και στις πιο πρόσφατες όπως στο Πέραμα όσο και στο Μελιγαλά και τα Γιαννιτσά, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν αποθρασύνει τους νεοναζί. «Η οργάνωση αντιφασιστικών ειρηνικών συλλογικοτήτων στις γειτονιές πρέπει να είναι η απάντηση της κοινωνίας για να απομονωθεί ο φασισμός.»

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54