Αδιέξοδο με το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων! Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκούν οι βουλευτές των τουριστικών περιοχών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, τα νέα δεν είναι καλά.

Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, σε ανεπίσημες συζητήσεις, έχουν εκφράσει την άποψη ότι... δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης, διότι η κατάργηση του επιδόματος προβλέπεται από «μνημονιακό» νόμο.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, θα υπάρξει έντονο κοινωνικό πρόβλημα και αναμένονται εξίσου έντονες αντιδράσεις.
Για τον λόγο αυτό, έχουν ενταχθεί οι πιέσεις, τόσο από τους τοπικούς βουλευτές, όσο και από βουλευτές άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας για να δοθεί λύση.

Επί του θέματος μάλιστα, υπάρχει και σχετική εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, να βρεθεί λύση, που δόθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από 10 ημέρες.

Φαίνεται επίσης να έχει ξεκαθαρίσει ότι για να λυθεί το θέμα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συντονιστεί οι πιέσεις.
Για το ζήτημα, προχθές κατατέθηκε και νέα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, από τον γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Με το άρθρο 39 του Ν. 3986/2011 επεβλήθη πλαφόν στον προβλεπόμενο αριθμό ημερών επιδότησης των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, με αποτέλεσμα, από 1-1-2013, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, να μην είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των απασχολουμένων έχει από το 2009 συμπληρώσει το εν λόγω ανώτατο όριο, αναπόφευκτα θα στερηθεί την εποχική επιδότηση ανεργίας στη λήξη της φετινής απασχόλησης, γεγονός που συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα επιβίωσης κατά τους χειμερινούς μήνες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σε μια εποχή που δοκιμάζονται πολλαπλώς οι αντοχές της κοινωνίας, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία κατά την εφαρμογή των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων και να μην αποτελέσει την ευαισθησία της απέναντι σε μια εργασιακή κατηγορία, η οποία στηρίζει με τον μόχθο της έναν κρίσιμο για τη χώρα αναπτυξιακό τομέα, όπως είναι ο τουρισμός.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που, κατά πληροφορίες, έχει απασχολήσει επανειλημμένα τόσο την ηγεσία του υπουργείου, όσο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει εξευρεθεί κάποια οριστική λύση σε αυτό.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, εάν προτίθεται, να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την τροποποίηση του ως άνω περιγραφομένου νομοθετικού πλαισίου».

Πηγή: εφημερίδα Ροδιακή

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54