Φτάνουν στη Δαμασκό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα

Οι αρμόδιοι επιθεωρητές για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων αναμένονται σήμερα Τρίτη στη Δαμασκό για την έναρξη της ιστορικής επιχείρησης καταστροφής, μεσούσης της σύγκρουσης, ενός αποθέματος 1.000 τόνων των απαγορευμένων αυτών όπλων.

Αποστολή της 20μελούς ομάδας των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΑΧΑ) που έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στη Βηρυτό του Λιβάνου είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες και πιο επικίνδυνες αποστολές αφοπλισμού που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. Ανάλογες επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στο Ιράκ και στη Λιβύη, αλλά πότε κατά τη διάρκεια του πολέμου, όμως η Συρία βυθίζεται κάθε μέρα σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 110.000 ανθρώπων σε διάστημα 30 μηνών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η χώρα φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας και σαρίν, που είναι αποθηκευμένοι σε περίπου 45 αποθήκες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01/10/2013 - 16:57