«Στις Ομίχλες του Νουάρ» - Μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση των απολυμένων (αλλά πάντα εργαζομένων) της ΕΡΤ-3

Μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν οι απολυμένοι (αλλά πάντα εργαζόμενοι) των τριών ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3 (102FM, 9,58, βραχέα). Καλύπτοντας το κενό για την ύπαρξη μιας κινηματογραφικής λέσχης με δωρεάν είσοδο, που θα καλύπτει το φάσμα ταινιών κλασικών, ιστορικών, διαχρονικών αλλά πάντα λειτουργικών, ετοιμάζουν μετά το Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά (Δευτέρα, στις 20:00 Αλέξανδρος) ένα τρίπτυχο αφιέρωμα με τίτλο Στις ομίχλες του νουάρ.

Στις 20:00 στον Αλέξανδρο πάντα με ελεύθερη είσοδο με τη συμπαράσταση του ΚΕΜΕΣ και την ευγενική χορηγία των ταινιών από τη New Star  και τον κ. Βελισσάριο Κοσυβάκη, προβάλλουν κλασικά και πολύκροτα ασπρόμαυρα αμερικανικά νουάρ, που παρουσιάζονται σύμφωνα με την ημερομηνία γυρίσματός τους και σε πρώτη προβολή για την Θεσσαλονίκη σε επίπεδο επανεκδόσεων και σε απαστράπτουσες κόπιες..

Είναι, λοιπόν: Το γεράκι της Μάλτας (1941) του Τζον Χιούστον με Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, Μαίρη Άστορ, Πίτερ Λόρε.

Η σκύλα (1945) του Φρις Λανγκ με Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, Τζόαν Μπένετ, Νταν Ντουριά

Κυνηγώντας το δολοφόνο μου (1950) του Ρούντολφ Ματέ με τον Έντμοντ Ο’ Μπράιαν.

Θα υπάρξουν πρόλογοι, αναλύσεις, συζητήσεις και θα διανέμονται έντυπες κριτικές. Οι οργανωτές ενημερώνουν για την έγκαιρη άφιξη των θεατών και ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τους πρώτους 250 που είναι και η χωρητικότητα του Αλέξανδρου.

Αυτά τα φιλμ νουάρ αναμένονται με ανυπομονησία από τους φίλους του είδους. Να σημειωθεί πως το νουάρ υπήρξε μια έμμεση αντανάκλαση του κραχ του `29, καταγράφοντας διαφθορά, απάτη, συναλλαγή, παρακράτος. Είναι κατ’ εξοχή κοινωνικό είδος, παράγει περισσή ιδεολογία, η μοίρα που κυκλοφορεί είναι σεξπιρικής τάξεως, αλλά παράλληλα συναντώνται σπουδαίες οπτικές αρετές. Εξαιρετικό, εξπρεσιονιστικό στιλ, έξοχη φωτογραφία με εντυπωσιακά κοντράστ και φωτισμούς, σπουδαίοι ρόλοι, μουντή ατμόσφαιρα, πεσιμισμός.

Ο μεμονωμένος αδιάφθορος εμπλέκεται στην ίντριγκα, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει την απάτη. Οι περισσότεροι ιστορικοί κινηματογράφου καταγράφουν ως το πρώτο φιλμ- νουάρ το Γεράκι της Μάλτας. Μυθιστοριογράφοι όπως οι Χάμετ, Τσάντλερ έγραψαν βιβλία που διασκευάστηκαν για το σινεμά. Το είδος ανακάλυψαν και τιτλοδότησαν οι διάσημοι Γάλλοι κριτικοί και θεωρείται πια διαχρονικό, λαμπερό, συνταραχτικό. Προ διετίας στη Γαλλία έγινε ένα κορυφαίο αφιέρωμα με τίτλο Τα νουάρ μαργαριτάρια.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-3 θα συνεχίσουν και με άλλα πλάνα και αφιερώματα. Αναλυτικά για το αφιέρωμα στα φιλμ νουάρ θα υπάρξουν σύντομα διεξοδικές πληροφορίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54