Φοροεπιδρομή σε όλα τα επίπεδα

Δύσκολη χρονιά θα είναι και το 2014 για του Έλληνες, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς τα αυξημένα έσοδα που προβλέπονται θα προκύψουν από βαριά φορολογία, μειώσεις εισοδημάτων, περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές. Στο προσχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνεται και ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αύξηση των εσόδων κατά 2,420 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών κατά 3,123 δισ. ευρώ. Αγκάθι αποτελεί η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο νέος προϋπολογισμός θα περάσει και από τον έλεγχο της τρόϊκας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το υποδέχθηκαν με σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού , με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για όνειρο απατηλό, τους ΑΝΕΛ να μιλούν για χαριστική βολή στους φορολογουμένους, το ΚΚΕ να μιλά για νέα βάρβαρα μέτρα και τη ΔΗΜΑΡ να εκτιμά, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί.

Σε ένα στικάκι που παρέδωσε ο υπ. οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι δεν είναι νέα, ωστόσο έχουν ήδη ψηφιστεί και θα αγγίξουν τις τσέπες όλων το 2014,


Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο παλεύουν κυβέρνηση και τρόϊκα και υπολογίζεται σε 2,8 δισ ευρώ το 2014, θα προκύψουν σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές από δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών 2,2 δισ και αύξηση της φορολογίας, 1,5 δισ ευρώ.


Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό:
Καταργείται σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών.
Δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου για τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοίκια, ενώ ακόμη και η απαλλαγή  από ιατρικά έξοδα θα δίνεται σε λίγους φορολογουμένους καθώς θα πρέπει τα έξοδα αυτά να ξεπερνούν το 5% του συνολικού εισοδήματος.

Για τα ενοίκια θεσπίζεται αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που έχουν εισόδημα από μισθώματα ακινήτων χάνουν το μέχρι χθες αφορολόγητο ακινήτων των 5.000 ευρώ.
Γιατί το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται πλέον με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για εισόδημα πάνω από αυτό το όριο.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 8000 ευρώ το 2012 πλήρωσε φόρο 300 ευρώ και το 2013, 500 ευρώ παραπάνω.

Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5000 ευρώ ,που είχαν μέχρι και τα εισοδήματα του 2012, καθώς εφαρμόζεται συντελεστής φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην είσπραξη των εσόδων επιχειρείται να καλυφθεί από μειώσεις δαπανών που, έχουν βέβαιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά συγκρατούν σε αρνητικό επίπεδο την κατανάλωση τόσο την ιδιωτική, αφού μειώνονται εισοδήματα και παροχές.

Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 42 δισ. ευρώ.

Για μισθούς και συντάξεις οι δαπάνες θα είναι οριακά μειωμένες, κατά 133 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013,Μειωμενες θα είναι και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, ενώ δεν περιλαμβάνεται και το μέτρο επιβολής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, και «σε αντιστάθμισμα αυτού, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση».

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013. Ωστόσο φέτος καταγράφεται περικοπή κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.



ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014

Μείωση κοινωνικών δαπανών 2,2 δισ - Αύξηση φορολογίας 1,5 δισ για Πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ ευρώ


Τέλος οι Φοροαπαλλαγές:
Σε τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ενοικία.

Ιατρικά έξοδα πάνω από 5% του συνολικού εισοδήματος.

Ενοίκια αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

Χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Για εισόδημα 12.000 ευρώ συντελεστής 10%.
Πάνω από 12.000 ευρώ συντελεστής 33%.



Παράδειγμα ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 8000 ευρώ.
2012 φόρος 300 ευρώ.
2013 φόρος 800 ευρώ.



Ελεύθεροι επαγγελματίες -ΜΜΕ
συντελεστής φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ.


Δαπάνες  42 δισ. ευρώ:
Για μισθούς , συντάξεις μειωμένες, κατά 133 εκατ. ευρώ,(2013). Μειωμένες οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων
νοσοκομείων


Δαπάνες - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
7 δισ. ευρώ,(+ 350 εκατ. ευρώ )
Περικοπή 200 εκατ. ευρώ ( αρχικός προϋπολογισμός).

 

Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ


 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54