φωτογραφία αρχείου

Κινητοποίηση για αποτροπή «Λαμπεντούζα νο2» ανοιχτά της Λιβύης

Περισσότεροι από 500 μετανάστες σωθήκαν από πνιγμό στα χωρικά ύδατα της Λιβύης έπειτα από πέντε επιχειρήσεις διάσωσης που στήθηκαν μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν εκατοντάδες άνθρωποι που επέβαιναν σε δύο μικρές λέμβους. Διερχόμενα φορτηγά πλοία και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής επενέβησαν άμεσα και απετράπη το μοιραίο. Οι 503 μετανάστες που διεσώθησαν μεταφέρθηκαν σε πόλεις της Σικελίας.

Την ίδια ώρα όμως συνεχίζεται η ανάσυρση σορών από τον υγρό τάφο ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον στους 319, ενώ στο κέντρο υποδοχής μεταναστών του νησιού, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 250 ανθρώπων στριμώχνονται πλέον σχεδόν 1.000 άνθρωποι, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην βρίσκουν ούτε κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.

Ο Μικέλε Πρόσπερι, ο οποίος εργάζεται εκεί για την φιλανθρωπική οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά), δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι περίπου 140 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα μέρη της Ιταλίας και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότερα από 30 ασυνόδευτα παιδιά που επέζησαν του ναυαγίου.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές επιχειρήσεις, περίπου 500 μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, κατέληξε ο Πρόσπερι.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/10/2013 - 19:42