Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Θεσσαλονίκης: Οι καταναλωτές δεν έχουν εισόδημα για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης!

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχιας ήταν η Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και στη χώρα μας που o δείκτης ανεργίας βρίσκεται σταθερά σε άνοδο, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, δυο στους τρεις πολίτες όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτή της ΓΣΕΕ βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι:
  «Οι απολύσεις, τα λουκέτα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι φοροεισπρακτικές πολιτικές και η ακρίβεια πλήττουν τους καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες και οδηγούνται στην φτωχοποίηση.
    Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αν και εξαθλιωμένοι οικονομικά καλούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης 30% ακριβότερα από τη μέση τιμή του πετρελαίου στην Ευρωζώνη (1,008ευρώ /λίτρο) και ακριβότερα από τους κατά πολύ πλουσιότερους Γερμανούς (0,959ευρώ/λίτρο), τους Γάλλους (0,961ευρώ/λίτρο), τους Βέλγους (0,907ευρώ/λίτρο), τους Βρετανούς (0,876ευρώ /λίτρο).
    Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ανακοινώθηκαν για το επίδομα επί των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, αν και διευρυμένα, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.
    Ζητάμε την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και στους κατοίκους περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό πάντα με την οικογενειακή και τη γενικότερη περιουσιακή κατάσταση.
    Για εμάς, η μοναδική λύση είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος αν και επιβλήθηκε προσχηματικά προκειμένου να παταχθεί η λαθρεμπορία και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα εισροών - εκροών στα σημεία διανομής καυσίμων, η υπόσχεση για μείωση του φόρου δεν υλοποιήθηκε ποτέ».
 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54