Προφυλακιστέο το ζευγάρι που κρατούσε την τετράχρονη

Προφυλακιστέο κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, το ζευγάρι των Ρομά που κρατούσε το 4χρονο κορίτσι σε οικισμό Αθίγγανων στα Φάρσαλα. Το ανδρόγυνο αντιμετωπίζει τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της αρπαγής ανηλίκου και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση. Νωρίτερα η αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία των δύο φερόμενων γονέων, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του παιδιού και στους βιολογικούς του γονείς κι ενώ η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ οι άνθρωποι που μέχρι την Πέμπτη παρουσιάζονταν ως γονείς του ξανθού κοριτσιού είναι ο Σαλής Χρήστος του Γεωργίου, ο οποίος γεννήθηκε την 15/08/1974 στη Λάρισα και η Δημοπούλου Ελευθερία του Αργυρίου, η οποία γεννήθηκε την 22/06/1973 στα Τρίκαλα ή Σαλή Σελήνη του Παύλου, η οποία γεννήθηκε την 08/06/1972 στη Λάρισα.

Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα άτομα που απεικονίζονται στις δημοσιευθείσες φωτογραφίες και γενικότερα με την συναφή υπόθεση του ανήλικου κοριτσιού να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 2410-683171 και 2410-683184-5 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι έπεσαν σε διάφορες αντιφάσεις κατά την απολογία τους, η συνήγορός τους ωστόσο επιμένει στον ισχυρισμό ότι το παιδί δόθηκε από τη φυσική του μητέρα, επίσης Ρομά από τη Βουλγαρία, μέσω Βούλγαρου Ρομά μεσολαβητή.

Στο μεταξύ, η υπόθεση της μικρής «Μαρίας» επανέφερε στην επικαιρότητα τη δράση κυκλωμάτων παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ανηλίκων. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών που έχουν εξιχνιασθεί στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερες είναι αυτές που δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

 

Η δημοσιότητα που γνώρισε η υπόθεση αναπτέρωσε τις ελπίδες και ενός ζευγαριού από τη Θεσσαλονίκη που το 2009 απέκτησαν ένα κοριτσάκι το οποίο όμως κατέληξε μετά από 23 μέρες νοσηλείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νοσοκομείου. Οι νεαροί γονείς αμφισβήτησαν τα αιτία θανάτου του παιδιού τους και με εισαγγελική εντολή ζήτησαν να γίνει εκταφή ώστε να διενεργηθεί νέα ιατροδικαστική έρευνα. Όταν άνοιξαν το φέρετρο στα κοιμητήρια Θέρμης, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε μέσα η σορός του παιδιού τους. Οι δύο γονείς ζήτησαν να γίνει έλεγχος DNA για τη μικρή Μαρία, ο οποίος όμως απέδειξε ότι δεν ήταν εκείνοι οι βιολογικοί γονείς.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί βιομηχανία εμπορίας βρεφών στη γειτονική Βουλγαρία. Επιτήδειοι εντοπίζουν γυναίκες με οικονομικά προβλήματα και τις πείθουν να πουλήσουν τα νεογνά τους σε άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα, αποκομίζοντας οι ίδιοι κέρδη που προσεγγίζουν τις 20 χιλιάδες ευρώ, για κάθε παιδί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυκλώματα δρουν κυρίως σε πόλεις της Βουλγαρίας όπου ζουν πολλοί Ρομά κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αφού τους προσεγγίζουν τους πείθουν να κάνουν ένα μωρό κατά παραγγελία, υποσχόμενοι 3 χιλιάδες ευρώ αν είναι αγόρι και 2,5 χιλιάδες αν είναι κορίτσι. Πολλοί δέχονται και όταν πλησιάζει ο τοκετός, μεταφέρουν τις εγκυμονούσες σε ελληνικά νοσοκομεία για να γεννήσουν.

 

Την ίδια ώρα, έχουν εντοπίσει άτεκνα ζευγάρια που ενδιαφέρονται να ‘αγοράσουν' τα νεογνά. Το κόστος για κάθε παιδί κυμαίνεται από 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ. Για την εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων συνεργάζονται από τις αρχές του 2011 η ΕΛ.ΑΣ. και η βουλγαρική αστυνομία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21/10/2013 - 20:30