Όταν η Τέχνη σχολιάζει την Πολιτική

Σαφή «χαιρετισμό» υποδοχής προς την επερχόμενη τσεχική κυβέρνηση απηύθυνε με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο ο γνωστός Τσέχος γλύπτης Νταβιντ Τσέρνι.

Κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, λοιπόν, ένα τεράστιο μωβ χέρι με προτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο, ύψους 15 μέτρων, στέλνει από χθες τις «ευχές» του, τοποθετημένο σε μια σχεδία στον ποταμό Μολδάβα, ακριβώς μπροστά από το Κάστρο της Πράγας, την έδρα της κυβέρνησης.

Γνωστός για τις απόψεις του κατά του κομμουνισμού ο καλλιτέχνης δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πρόθεση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών σε λίγες ημέρες, να συγκυβερνήσει με το κομμουνιστικό κόμμα.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά από το 1989 και τη Βελούδινη Επανάσταση που το κομμουνιστικό κόμμα θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία, ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να σχολιάσει το έργο.

Ο ίδιος ο Τσέρνι, ο οποίος πάντα δημιουργεί αίσθηση με τις ευμεγέθεις αμφιλεγόμενες εγκαταστάσεις του, αρκέστηκε στη σιβυλλική δήλωση ότι αυτό που έχει σημασία είναι προς τα που δείχνει το δάχτυλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22/10/2013 - 15:23