Φόρος για μια ζωή ο ΕΝΦΑ - Μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ

Δόθηκε, χθες, για διαβούλευση, και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, καθώς πλέον θα φορολογούνται ακόμα και τα ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται, αλλά και τα μαντριά, ενώ σοβαρή επίπτωση θα υπάρξει στα αγροτικά εισοδήματα από την φορολόγηση των αγροτοτεμαχίων - εντός, αλλά και εκτός - σχεδίου πόλεως. Ο μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα  (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) προβλέπει  περιορισμένες εξαιρέσεις υπό «αυστηρές» εισοδηματικές προϋποθέσεις και τίθεται σε ισχύ από το 2014.

 

 

Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν ξενοίκιαστα σπίτια, γραφεία και ημιτελή κτίσματα

Με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα φορολογούνται γιαπιά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πάρκινγκ ακόμα και στάνες, ενώ μονιμοποιείται ο νέος φόρος σε οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι φορολογούμενοι με ξενοίκιαστα σπίτια, γραφεία και ημιτελή κτίσματα ενώ εκτιμάται ότι η επιβάρυνση για μία μέση ελληνική οικογένεια, θα είναι τουλάχιστον 300 ευρώ το χρόνο, αν υπολογισει κανείς ένα μέσο διαμέρισμα, το σπίτι στο χωριό και ένα μικρό κτήμα.

Σύμφωνα πάντως με το υπ. Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος ακινήτων έρχεται σε διαβούλευση, μειωμένος κατα 16% μεσοσταθμικά αλλα διευρυμένος σε επίπεδο φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με τις βασικές του ρυθμίσεις:

Ο βασικός φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από €2,3/ ανά τ.μ έως €17/ανα τμ ανάλογα με την τιμή που ορίζει η καθεμία από τις 20 φορολογικές ζώνες στην οποία ανήκουν καθώς και τα χαρακτηριστικά του κτίσματος όπως ο όροφος, η παλαιότητα και ο αριθμός των προσόψεων.


Στα οικόπεδα ορίζονται 25 φορολογικές ζώνες με τον φόρο να κυμαίνεται από €0,02/μ2 έως €30/μ2:

Ο φόρος στα αγροτεμάχια διαμορφώνεται ανάλογα με την Αρχική Βασική Αξία που ορίζεται κατά κύριο λόγο από τη γεωγραφική του θέση κ άλλους συντελεστές όπως αυτόν της χρήσης με τον βασικό φόρο για το 90% των αγροτεμαχίων να ανέρχεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ως 2,25 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ορίζονται 10 φορολογικές ζώνες.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ειδικη αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων μέσω απαλλαγών και εκπτώσεων.

Ευπαθείς ομάδες
(άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά)
50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1.000 για κάθε παιδί)
100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)

Ωστόσο όπως επισημαίνεται, δεν απαλλάσσονται και φορολογούνται για πρώτη φορά:
Κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κτήρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να κάνει δήλωση μεταβολών για την ακίνητη περιουσία του οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Θα φορολογείται για αυτά που είχε στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα δόσεων καθώς και έκπτωση 1,5% για εφ’ άπαξ καταβολή.

Αντιδράσεις



«Ληστρικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται, το λεγόμενο χαράτσι της ΔΕΗ,  κΑΙ μονιμοποιείται, και επεκτείνεται στα αγροτοτεμάχια, αλλά και σε μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα οποία πριν δεν πλήρωναν.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/10/2013 - 10:27