Στον χορό των παρακολουθήσεων και η Ισπανία

Οι παρακολουθήσεις από τη αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) εκατομμυρίων τηλεφώνων και στην Ισπανία δεσπόζουν στα σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων El Pais και El Mundo. Εξάλλου στις 18 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο σχετικά με το σκάνδαλο της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από την NSA.Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει το θέμα, σε συνέχεια ανάλογης έρευνας που είχε αποφασιστεί πριν από λίγους μήνες.

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo υποστηρίζει σε δημοσίευμα της, πως σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις σε έναν μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονται, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία.

 

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε σήμερα προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το τμήμα της εισαγγελίας, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, επιφορτίστηκε να επαληθεύσει αν διαπράχθηκε έγκλημα, αν υπάρχει κάποιος που να ευθύνεται γι' αυτό και αν η ισπανική δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το εξετάσει, δήλωσε πηγή της Γενικής Εισαγγελίας.

 

Σύμφωνα με έγγραφο που εμφανίστηκε να προέρχεται από τον πρώην αναλυτή Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην El Mundo, η υπηρεσία αυτή «κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις» στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013.

 

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο δήλωσε χθες ότι η επιχείρηση αυτή κατασκοπείας, αν επιβεβαιωθεί, «θα μπορούσε να διασπάσει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει παραδοσιακά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», ενώ ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη κλήθηκε στο ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

 

Πηγές: ΕΡΑ, ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Σχετικές ειδήσεις: Η αμερικανική πρεσβεία κέντρο των υποκλοπών της NSA στην Ελλάδα 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29/10/2013 - 15:46