Κανονικά η άφιξη της τρόικας λέει η Αθήνα - Διαψεύδεται το δημοσίευμα του Reuters


Σε διάψευση των πληροφοριών που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και που μιλούσαν για αναβολή της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα λόγω των αγεφύρωτων διαφορών σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό των 2 δισ. Ευρώ, προχώρησε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας. «Μου έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη. Τι να σας πω τώρα άλλο;», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών ενώ για το ίδιο διαβεβαιώναν νωρίτερα και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι πέρα από το Reuters, σε έκθεση της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η Citigroup χαρακτήριζε πιθανή την αναβολή της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα σημειώνοντας ότι ενδεχομένως αυτή να μετατεθεί για μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

 

 


 

Το επίμαχο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούταν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υπογράμμιζαν τις  αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ Αθηνών και τρόικας.

«Οι Ελληνες μας λένε: Εμείς κάνουμε αρκετά η δε τρόικα απαντά: Χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει το κενό», έλεγε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ένας άλλος πρόσθετε  «Κανείς δεν επιστρέφει στην Ελλάδα γιατί κανείς εκεί δεν θέλει την τρόικα».

Οι αγεφύρωτες διαφορές εντοπίζονται στο χρηματοδοτικό κενό το οποίο για την Αθήνα είναι  500 εκατομμύρια Ευρώ ενώ για τους δανειστές ανέρχεται στα 2 δισ. Ευρώ.

Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προχώρησε ακόμα περισσότερο όσον αφορά στην επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων.

 «Η λύση είναι νέα μέτρα. Και βεβαίως αυτό θα συμβεί. Είναι θέμα λανθασμένης επικοινωνίας (miscommunication) προς το ελληνικό κοινό» σημείωνε.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή με γνώση των συνομιλιών, έλεγε ότι η τρόικα  δεν έχει ακόμη πεισθεί ότι η Αθήνα είναι σε θέση να υλοποιήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί να έχει τελειώσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και τα οποία παραμένουν ανολοκλήρωτα.

Η κύρια διαφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, σχολίαζε το δημοσίευμα, είναι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, υπάρχει σοβαρότατος προβληματισμός κυρίως για το θέμα των δύο αμυντικών βιομηχανιών λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των απαιτήσεων της τρόικας για «ξαφνικό θάνατο» των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ και της σύνδεσης από πλευράς δανειστών του θέματος με την έλευση της τρόικας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01/11/2013 - 10:38