Στο Ραδιομέγαρο το δίκτυο PSI – EPSU για συλλογικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις

Πρώτο σταθμό το Ραδιομέγαρο και συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ (στις 15:00) θα έχουν τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του δικτύου δράσης PSI- EPSU που θα βρίσκονται στην Αθήνα από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ.

 

Συλλογικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις

Η PSI (Public Services International) είναι μια διεθνής συνομοσπονδία συνδικάτων που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προσφέρουν ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες σε 150 χώρες. 

Προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπεραμύνεται της κοινωνικής δικαιοσύνης και προωθεί την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Η PSI εργάζεται με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεργασία με οργανισμούς εργατικούς, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους. Η EPSU (European Federation of Public Service Unions-Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες) είναι ο τοπικός εκπρόσωπος της PSI στην Ευρώπη.   

Στην Ελλάδα, τα συνεργαζόμενα με τις PSI-EPSU συνδικάτα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να προβάλλουν αιτήματα υπέρ της κοινωνικής αλλαγής που θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των συνδικαλιζομένων και υπέρ ειρηνικών δημοκρατικών συστημάτων υποστηριζόμενων από ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες που ωφελούν όλους τους πολίτες.  

Και όπως εκτιμάται, στην εποχή της κυριαρχίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, η διαμόρφωση ενός δικτύου επικοινωνίας των συνδικάτων είναι αναγκαία προκειμένου να κατακτηθούν ουσιαστικά δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, να ενισχυθούν οι διαφορετικές φωνές στα μέσα και να προωθηθεί η διαφάνεια στη διακυβέρνηση.                                                     

Η αλληλέγγυα δράση θα επιτρέψει στους συνεργαζόμενους με τις PSI και EPSU εκπροσώπους από άλλες χώρες να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες συνδικαλιστές και να μοιραστούν τις γνώσεις τους αυτές με τα μέλη των δικών τους συνδικάτων και με κοινότητες ανά τον κόσμο. Τα κυριότερα ζητήματα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, η εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι συνθήκες εργασίας στις φυλακές, η δίκαιη φορολόγηση, η ανάγκη για κρατικά ΜΜΕ και οι βιώσιμες και αειφόροι εναλλακτικές για το υπάρχον πλαίσιο.  

Με κέντρο την Αθήνα, η εκδήλωση αυτή θα θέσει την πρόκληση σε έμπειρους δημοσιογράφους και ομιλητές συνδικάτων να εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους στην παραγωγή άρθρων και συνεντευξιακών προφίλ, φωτογραφικών δοκιμίων, βίντεο, δράσεων στα παραδοσιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αποστολών της PSI CAN στην Τυνησία (2011) και στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ (2012).        

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03/11/2013 - 20:31