Η Ευρωβουλή θα εξετάσει τις ενέργειες της τρόικας

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ξεκινά σήμερα έναν έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αστοχίες του συστήματος αξιολόγησης και την αύξηση της διαφάνειας.

Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να συντάξει έκθεση με προτάσεις για την αλλαγή της λειτουργίας της τρόικας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
 

Ο τρόπος με τον οποίο οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας είναι ασαφής μέχρι στιγμής. Δεν είναι δυνατόν όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από διορισμένους υπαλλήλους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Othmar Karas.
 

Εάν το Ευρωβουλή είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις, πιθανόν να μην είχε μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Karas , ο οποίος ωστόσο κατέστησε σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει μία αξιολόγηση και όχι καταδίκη και ότι η έρευνα δεν διατίθεται για πεδίο λαϊκίστικων και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.

Τα αρχικά σχέδια της τρόικας δεν επέφεραν αποτελέσματα σε καμία χώρα, κατήγγειλε από την πλευρά του ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων, Sven Giegold, ένας από τους υποστηρικτές αυτής της έρευνας. Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε ήταν πιο δραματική από την προβλεπόμενη, η αύξηση της ανεργίας πιο έντονη και το δημόσιο χρέος τελικά ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο στα πρώτα προγράμματα της τρόικας, σημείωσε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πολλοί ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαπιστώσει τι οδήγησε σε αυτά τα ανησυχητικά αποτελέσματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξεταστούν προσεκτικά οι περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας ή που αυτή δεν εφαρμόστηκε σωστά, τόνισε ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54