Εθελουσία έξοδος 700 από τη Eurobank - Ακολουθούν Εθνική και Alpha

Με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 700 υπαλλήλων της, η Eurobank ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων.

«Οι ιδιαίτερα κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθιστούν απαραίτητη την περαιτέρω προσαρμογή του Ομίλου στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τις λεπτομέρειες του σχετικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του διευρυμένου Ομίλου (τράπεζα Eurobank και θυγατρικές Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Proton Bank) με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και με τελευταία συνεχή υπηρεσία στον Όμιλο πάνω από 18 μήνες κατά την 1.11.2013, όπως και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που πληρούν την παραπάνω χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας.

Από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ρητώς εξαιρούνται:

- Οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των θυγατρικών του.

- Οι εργαζόμενοι στις Eurolife ERB ΑΕΑΖ, ΑΕΓΑ και Eurolife Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ.

- Οι εργαζόμενοι στη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

- Οι εργαζόμενοι στη Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ.

- Οι αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

- Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

- Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 18 μήνες υπηρεσίας στον Όμιλο κατά την 1.11.2013.

- Οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη συμφωνήσει με την Τράπεζα/ Θυγατρική να αποχωρήσουν με αμοιβαία συμφωνία και/ ή εκείνοι που κατά το παρελθόν αποχώρησαν από την Τράπεζα/ Θυγατρική με αμοιβαία συμφωνία και στη συνέχεια ανανέωσαν υπό οποιαδήποτε μορφή τη συνεργασία τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το σχετικό πρόγραμμα της Eurobank προσομοιάζει με αυτό της Πειραιώς, καθώς υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 45 εκατ. ευρώ.

Μετά την Eurobank σειρά παίρνει η Εθνική, καθώς η διοίκηση έχει υποβάλει νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση προς το ΤΧΣ και την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού (DGCom), αναμένοντας την έγκρισή τους για να προχωρήσει στην ανακοίνωση των τελικών όρων που θα αφορά τουλάχιστον 1.800 άτομα.

Να σημειωθεί πως η DGCom και η τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της τράπεζας. Η πρόταση των δανειστών ήταν ξεκάθαρη, να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού του ομίλου σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.

Η Εθνική θα καταβάλει πρόσθετα 40 εκατ. στο Ταμείο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ. που έχει δώσει στο Ταμείο Αυτασφάλισης.

Εθελούσια έξοδο περίπου 800 εργαζομένων εξετάζει και η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που επιχειρείται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να αφορά 450 άτομα της Alpha Bank και άλλα 350 από την Εμπορική Τράπεζα. Σημειωτέον πως ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Alpha Bank είναι 52 έτη και 41 στην Εμπορική.

 

Πηγή ΑΜΠΕ, enet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54