Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας τα στοιχεία - Εντείνονται οι φόβοι για νέα μέτρα

Στο μικροσκόπιο της τρόικας έχουν μπεί όλα τα στοιχεία για την οικονομική πορεία της χώρας, με πρώτο το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 την ώρα που στην κοινωνία εντείνονται οι φόβοι για νέα μέτρα και απολύσεις, παρά και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όμως θα τεθούν στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες, καθώς ζητήματα αιχμής παραμένουν το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο δημόσιο. Το δεύτερο ραντεβού της τρόικας ήταν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ανοιχτό το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.

Λίγο μετά τις επτά το βράδυ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση, τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και οι πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση εσόδων για τα Ταμεία. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο διάλογος από αύριο θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Για καλό κλίμα μίλησαν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Γιαννη Στουρνάρα, από την οποία ωστόσο έμειναν απ' έξω αρκετά φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, του ενιαίου φόρου ακινήτων και του χρηματοδοτικού κενού.
Η κυβέρνηση στις σημερινές συνομιλίες έθεσε ως βασικό επιχείρημα την θετική πορεία των εσόδων, προκειμένου να αντικρούσει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα οριζόντια μέτρα.
Νωρίτερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο 9μηνο του έτους, τα οποία δείχνουν αύξηση εσόδων κατά 750 εκ. ευρώ ή 24% για 4ο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.
 

Στις Βρυξέλλες αισιοδοξούν, στην Αθήνα αντιδρούν...

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στις νέες συνομιλίες κυβέρνησης-Τρόικας, εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο Όλι Ρεν.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 27%. Οι Βρυξέλλες αναμένουν ανάπτυξη 0,6% του χρόνου και περίπου 3% το 2015.

Για υποταγή στην Τρόικα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι βασιζόμενη σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, προϊόν λογιστικής αλχημείας, και σε ένα success story, που υπάρχει μόνο στη φαντασία της, δεν έχει να επιδείξει καμία πρόταση. Για φορο-λεηλασία των αστικών ακινήτων και των αγροτεμαχίων του ελληνικού λαού, έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων. Η νέα επίσκεψη της Τρόικα αποσκοπεί στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, επισήμανε το ΚΚΕ.

Πηγές: ΝΕΤ, ΕΡΑ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05/11/2013 - 23:02