Συνεχίζεται η μάχη για την πρόταση μομφής - Υπέρ το ΚΚΕ - Παρών η ΔΗΜΑΡ

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και 71 βουλευτές του κόμματός του με αφορμή τη εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Η συζήτηση ξεκίνησε το μεσημέρι σε υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση στην Κυβέρνηση. Από υπουργούς, ο μόνος που μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση ήταν ο Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας διακόπηκε στις 4 για να ξεκινήσει ξανά στις 6 το απόγευμα.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δεν μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το ζήτημα των τριών βουλευτών της Χ.Α. απασχόλησε το προεδρείο, το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό σε προτάσεις των κομμάτων για να δοθεί ή όχι δυνατότητα επιστολικής ψήφου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

 

Πρώτος ομιλητής ανέβηκε στο βήμα, ο Γιάννης Δραγασάκης και ακολούθησε ο Νίκος Βρούτσης. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας πρώτος κύκλος ομιλητών, ένας από κάθε κόμμα  και ένας βουλευτής από την ομάδα των ανεξάρτητων.

 

Γιάννης Δραγασάκης: Ηθικό και πολιτικό χρέος η πρόταση μομφής

 

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν αποτελεί μόνο συνταγματικό δικαίωμα, αλλά ηθικό και πολιτικό χρέος», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση. Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη νομιμότητα, δημιουργώντας κινδύνους για τη λειτουργία των θεσμών.

 

Εξήγησε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν διαθέτει άλλο τρόπο να υποχρεώσει τον Πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει, ενώ αναλυτική ήταν η αναφορά του στην οικονομία και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.

 

Κάλεσε τους βουλευτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καταφανή δυσαρμονία της πολιτικής της με τις ανάγκες κοινωνίας.

 

Είπε ακόμα ότι η συζήτηση θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική Κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις των βουλευτών, και μίλησε για μία Κυβέρνηση της Αριστεράς που θα είναι ανοιχτή σε όλες τις δημιουργικές πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.

 

Επίθεση Βούτση

 

Δριμύτατη επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το καντήλι της Κυβέρνησής σας έχει τελειώσει. Ο λαός θα το σβήσει».

 

Αναφέρθηκε επίσης στο «χτίσιμο» μίας δημοκρατίας εκτάκτων μέτρων και ανάγκης από την Κυβέρνηση, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή προς ψήφιση.

 

Χαρακτήρισε δε, έκνομη ενέργεια, τη χθεσινή παρέμβαση στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τις συνταγματικές εγγυήσεις και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

 

Φ.Πατριανάκου: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη

 

Λαμβάνοντας το λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, διερωτήθηκε γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα». «Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι», είπε η βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα βγει τελικά ενισχυμένη».

 

Παναγιώτης Ρήγας: Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού». «Η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μομφή στη λογική, τις θυσίες του λαού, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια» πρόσθεσε.

 

Κ.Γιοβανόπουλος: Τρεις λογιστές σας τραβούν από τη μύτη

 

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κ. Γιοβανόπουλος εξέφρασε την ευχή  να πέσει η Κυβέρνηση την Κυριακή. «Τρεις λογιστές σας τραβούν από την μύτη. Τρεις άνθρωποι των πτωχοτραπεζών» σημείωσε.

 

Νωρίτερα, από το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, καλώντας όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο.

 

Ηλ.Κασιδιάρης: Κάνατε το Σύνταγμα κουρελόπανο

 

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης. Καταφέρθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παρενέβη στη δικαστική εξουσία, καθώς μέσω τηλεφώνου απαίτησε τη φυλάκιση βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. «Έχετε καταντήσει φερέφωνο σας την ελληνική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε ότι δεν «δένει» η εγκληματική οργάνωση, ενώ απαίτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των Υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι «έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόπανο» και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Οι αναφορές Κασιδιάρη στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση από τα έδρανα.

 

Π.Οικονόμου: «Παρούσα» η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Π.Οικονόμου, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δηλώσει «παρούσα» στη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Η πανσπερμία των θέσεων και απόψεων» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καταφύγει στην πρόταση δυσπιστίας, τόνισε. «Σε τι καλούμαστε να πούμε 'ναι' ή 'όχι'; Να πω 'ναι' στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την λέει ο Γ. Δραγασάκης; Είναι ίδια αυτή με αυτά που λένε άλλοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ν.Βούτσης εξέφρασε ένα λόγο πιο πολεμικό, είναι στα πρόθυρα του να πάρει τα όπλα.»

 

Ν.Καραθανασόπουλος: Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση

 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, πράγμα που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και τον ξένο παράγοντα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιτέθηκε σε διάφορα «παπαγαλάκια», όπως είπε, που έκαναν σπέκουλα με τη στάση του ΚΚΕ.

 

Γ.Μιχελάκης: «Θα δυναμώσετε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση»

 

Από υπουργούς, ο μόνος που μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση ήταν ο Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση. «Ακούσαμε πολλά από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, αλλά ούτε μία θετική κουβέντα. Ενάμιση χρόνο δεν έγινε τίποτα καλό;» αναρωτήθηκε. «Δε θα ρίξετε την κυβέρνηση. Θα την δυναμώσετε ακόμα περισσότερο» συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Γλέζου: «Ακόμα και βουλευτές σας, ιστορικά στελέχη της Αριστεράς παραδέχονται ότι δεν έχετε πρόγραμμα».

 

Αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών από την αναστολή χρηματοδότησης για κόμματα που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες έως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πληρωμή οφειλών προς περιφέρειες.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «απόπειρα αποσταθεροποίησης» που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες.

 

Ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος δηλώσεις που είχε κάνει έξω από την ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου. «Ο ίδιος και το κόμμα του προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής», είπε για τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για επιχείρηση «τρικλοποδιάς» στην κυβέρνηση, την ώρα που δίνει την μάχη.

 

Η Ολομέλεια θα συνεδριάζει περίπου μέχρι τις 11 το βράδυ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54