Μπαγκλαντές: Επίθεση της αστυνομίας σε διαδήλωση εργατών στις κλωστοϋφαντουργίες

Με κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες η αστυνομία του Μπαγκλαντές επιτέθηκε σε διαδήλωση εργατών στις κλωστοϋφαντουργίες της χώρας, που απαιτούσαν αύξηση του κατώτερου μισθού και λήψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τη διαδήλωση στη βιομηχανική περιοχή της Ασούλια, της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου βρίσκεται περίπου το 20% των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων της χώρας.

Η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης ζήτησε αύξηση κατά 77% του ελάχιστου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 38 δολάρια το μήνα. Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι απέρριψαν την πρόταση, λέγοντας ότι δεν «μπορούν να αντεπεξέλθουν».

Οι πενιχροί μισθοί, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, έχουν ως αποτέλεσμα ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας να αποτελεί τον πλέον κερδοφόρο τομέα της οικονομίας της χώρας, αποφέροντας κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων για τους βιομηχάνους, εξαναγκάζοντας όμως τους πάνω από 4 εκατομμύρια εργαζόμενους του κλάδου (κυρίως γυναίκες) να δουλεύουν υπό άθλιες και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54