Σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί του ΕΟΠΥΥ - «Εκτός» και οι γιατροί των εργαστηρίων που καταργούνται

Την πρόθεση του να μπουν οι διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς κινητικότητας ανακοίνωσε το πρωί μιλώντας στο Mega ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας διέψευσε τα δημοσιεύματα που φέρουν τον Οργανισμό να κλείνει ωστόσο οι παροχές υγείας που τώρα διαθέτει θα μεταφερθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσει να υφίσταται ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

 

«Ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας και το κομμάτι της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας – τα πρώην ΙΚΑ δηλαδή – θα ενωθούν με τα κέντρα υγείας, δηλαδή με τις υγειονομικές περιφέρειες με το ΕΣΥ», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

 

Σε ότι αφορά τους 2.200 υπαλλήλους του Οργανισμού επισήμανε πως «όσοι δεν χρειάζονται» στη νέα μορφή του ΕΟΠΥΥ θα μπουν σε «διαθεσιμότητα-κινητικότητα» και θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις των γιατρών που υπηρετούν σήμερα στο ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε πως «για κάθε μια θέση γιατρού που δεν χρειάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα προκηρύσσεται μια θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η μοίρα των γιατρών που απασχολούνται στα ειδικά εργαστήρια του Οργανισμού τα οποία δεν θα περιλαμβάνονται στο «νέο ΕΟΠΥΥ».

 

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Οργανισμού πάντως δηλώνουν ανήσυχοι Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους από τη μία τους διαβεβαίωνε ότι δε θα απολυθούν και θα μεταφερθούν στα κέντρα υγείας, και από την άλλη αφενός δεν προέβλεπε ειδικά τμήματα με εξειδικευμένες εξετάσεις στη νέα κατάσταση, αφετέρου τους ζήτησε «να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις». Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι σήμερα δουλεύουν στα εργαστήρια μάλλον θα περισσεύουν.

 

Πάντως σύμφωνα με εκτίμηση του Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Λεωνίδα Βιτωράτου, τη μεγάλη «πίτα» των εργαστηριακών εξετάσεων θα την πάρει ο ιδιωτικός τομέας και τα κέντρα υγείας θα περιοριστούν σε μικρά εργαστήρια που θα κάνουν εξετάσεις τύπου: ζάχαρο, γενική αίματος και ούρων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20/11/2013 - 12:54