Φωτογραφία ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ρωσία: Ελεύθεροι με εγγύηση ακόμη 5 ακτιβιστές της Greenpeace

Ελεύθερα με εγγύηση αφέθηκαν πέντε μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, το οποίο κατασχέθηκε τον Σεπτέμβριο όταν ακτιβιστές αποπειράθηκαν να ανέβουν σε πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom.

 

Την Τρίτη δικαστήρια της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους με εγγύηση 12 ακτιβιστές της μη κυβερνητικής οργάνωσης. 

Την Τετάρτη, η ρωσική δικαιοσύνη έλαβε παρόμοια απόφαση για τον αμερικανό καπετάνιο του Arctic Sunrise Πίτερ Ουίλκοξ, τους Ολλανδούς Φάιζα Ούλαχσεν και Μάνες Ούμπελς και τους βρετανούςΑλεξάντρα Χάρις και Κίραν Μπράιαν. Κάθε ένας πρέπει να καταβάλει εγγύηση ύψους 2 εκατομμυρίων ρουβλιών (45.000 ευρώ) προτού αφεθεί ελεύθερος. 


Δικηγόροι της Greenpeace, που ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει τις εγγυήσεις, διευκρίνισαν ότι μένουν να διευθετηθούν «γραφειοκρατικά θέματα» και ότι δεν αναμένουν οι ακτιβιστές να αφεθούν ελεύθεροι πριν από το Σαββατοκύριακο. Οι όροι που θα τους τεθούν μετά την απελευθέρωσή τους, κυρίως όσον αφορά την ελευθερία της μετακίνησης, δεν έχουν διευκρινιστεί. 


Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, ή να τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις τους στην Αγία Πετρούπολη. Δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να φύγουν από τη Ρωσία εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους. H Greenpeace αντιδρώντας στις ανακοινώσεις αυτές, εξέφρασε μέσω Twitter χαρά για τις εξελίξεις, όμως υπογράμμισε ότι η υπόθεση «δεν έχει τελειώσει». 

Πάντως όπως επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, οι κρατούμενοι δεν θα είναι ελεύθεροι αν δεν επιστρέψουν σπίτι στις οικογένειές τους». «Εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι για τουλάχιστον ένα σοβαρό έγκλημα και αν καταδικαστούν κινδυνεύουν να εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις».

Οι 30 ακτιβιστές κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρώτη κατηγορία έχει αρθεί.


Ερωτηματικά έχει ωστόσο  προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης για τον Κόλιν Ράσελ. Όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στη Ρωσία Πολ Μίλερ στον λογαριασμό του στο Twitter, θα μεταβεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει εξηγήσεις. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά σε έναν ασυρματιστή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πλήρωμα», έγραψε ο Μίλερ.


Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας πάντως, στο οποίο έχει προσφύγει η Ολλανδία, καθώς το Arctic Sunrise έπλεε με ολλανδική σημαία, με αίτημα να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα και το πλοίο, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 22 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20/11/2013 - 17:55