EKA: Σχετικά με την αιθαλομίχλη και το κόστος της θέρμανσης

Mετά τις προθέσεις της κυβέρνησης να εφαρμόσει "δακτύλιο" στα τζάκια, το εργατικό κέντρο Αθήνας, με ανακοίνωσή του σχολιάζει το θέμα της θέρμανσης:
 
"Η  αύξηση του κόστους θέρμανσης λόγω της κυβερνητικής επιλογής της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και μέσω αυτού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την δραστική μείωση των εισοδημάτων και το υπάρχον πρόβλημα των ενεργοβόρων κτηρίων, - σύμφωνα με πορίσματα των Ενεργειακών Επιθεωρητών πάνω από το 70% των κτηρίων μας είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής κλάσης-, μετέτρεψαν  την  θέρμανση στη χώρα σε είδος πολυτελείας.  
Τον Νοέμβριο του 2012 στην Πρωτεύουσα και σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο αλλά και σε μικρότερα αστικά κέντρα, παρατηρήθηκε έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια με την μορφή αιθαλομίχλης. 
Ειδικότερα για την Αθήνα, ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια επανεμφανίσθηκε το «νέφος»  εμπλουτισμένο επιπλέον με μια δυσάρεστη οσμή, από την ανεξέλεγκτη καύση ακατάλληλων στερεών καυσίμων, που ήρθε να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης από  αιωρούμενα σωματίδια μικρής διαμέτρου (PM10 και PM2,5).  
Η  αδιαφορία της πολιτείας να παράσχει στοιχειώδη ενημέρωση στον πληθυσμό σχετικά με τους ασφαλείς τρόπους θέρμανσης, προκάλεσε πέρυσι εκτός από την αιθαλομίχλη και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως πυρκαγιές σε σπίτια με ανθρώπινα θύματα, άλλα θανατηφόρα ατυχήματα, σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμη, σοβαρές επιπτώσεις στα δάση, ακόμα και στα άλση από την λαθροϋλοτομία.
Περισσότερο εκτεθειμένοι στο πρόβλημα της ρύπανσης του αέρα είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι, χρονίως πάσχοντες, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, που εκτίθενται ποικιλοτρόπως στη ρύπανση τόσο στο εσωτερικό των κατοικιών τους, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 350.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο» (ΔΤ 10.12.12).  
Από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα, τα οποία ωστόσο δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς η ραγδαία φτωχοποίηση σημαντικών κοινωνικών ομάδων είχε ως συνέπεια την δραματική πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου και τη στροφή του κόσμου σε παντός είδους «εναλλακτικούς» τρόπους  θέρμανσης και συσκευές. Σε αυτά  πρέπει να προσθέσουμε τα ακατάλληλα στερεά καύσιμα μεταξύ αυτών μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ, ξύλα βαμμένα ή εμποτισμένα με χημικές ουσίες, μέχρι και πλαστικά ή ελαστικά υλικά, που περιέχουν πολύ επικίνδυνες και εξαιρετικά  τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την  καύση τους. 
Η αιθαλομίχλη είναι απότοκος της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το σπάταλο ενεργειακό μοντέλο που επελέγη διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Αδιαφορώντας για τις δυνατότητες και τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας, υιοθέτησαν μια ενεργειακή πολιτική που σε συντριπτικό βαθμό βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα, ενώ οι στρεβλώσεις στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων στην παραγωγή ενέργειας, εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξή τους, παρά τα πολλαπλά οφέλη.  
Για τον περιορισμό του φαινομένου και την οριστική εξάλειψή του, πρέπει να υλοποιηθούν αποτελεσματικές δράσεις  όπως: 
Άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση (π.χ. μείωση του ΦΠΑ) σε συνδυασμό με την ενημέρωση των πολιτών για  εξοικονόμηση  ενέργειας και με σχετικά κίνητρα. 
Φοροαπαλλαγές κυρίως σε χαμηλά εισοδήματα, σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αναγκών σε θέρμανση.  
Μείωση του ΦΠΑ στο Φυσικό Αέριο για οικιακή χρήση, επιτάχυνση της σύνδεσης κτηρίων στο δίκτυο.
Άμεση δημοσιοποίηση αξιόπιστων προδιαγραφών για τα στερεά καύσιμα, τους λέβητες-καυστήρες κάθε τύπου, καυσίμων από βιομάζα. 
Θέσπιση  εθνικού ορίου  συναγερμού για την αντιμετώπιση  επεισοδίων ρύπανσης οφειλομένων σε σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των PM2,5. Πύκνωση των σημείων μέτρησης των τελευταίων αυτών, με προτεραιότητα στους υπάρχοντες σταθμούς όπου τα PM10 καταγράφουν υψηλές τιμές. 
Αυστηρή επιτήρηση και  ποινές για παράνομη υλοτομία.
Ενημερωτική καμπάνια  για πρακτικές λύσεις  χαμηλού κόστους παρεμβάσεων στα κτήρια για την βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα προκειμένου να μην επαναληφθεί η περσινή απαράδεκτη κατάσταση, για τον λόγο αυτό το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της δημόσιας υγείας  που πλήττεται παντοιοτρόπως"..
 
 
EKA
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54