Ουραγός της Ευρωζώνης μισθολογικά η Ελλάδα

Με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει μηνιαίο κατώτατο μισθό η Le Monde δημοσιεύει ένα πανευρωπαϊκό μισθολογικό πίνακα, μέσω του οποίου προκύπτει ότι οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιες, με την Ελλάδα να ανήκει δυστυχώς στους ουραγούς. Συγκεκριμένα η Ελλάδα με 586 ευρώ κατώτατο μηνιαίο μισθό είναι προτελευταία –με τελευταία την Πορτογαλία (485)- όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Ο όμιλος των επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν υιοθετήσει το θεσμό του κατώτατου μισθού πρόκειται να χάσει ένα διακεκριμένο μέλος, τη Γερμανία», σημειώνει η «Le Monde» σε δημοσίευμα της μια μέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι και η δική της χώρα θα θεσπίσει όριο κατώτατου μισθού. Για την ώρα οι 7 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό είναι οι εξής: Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Κύπρος.

 

Αν βγαίνει ένα καθολικό συμπέρασμα από τον πανευρωπαϊκό μισθολογικό πίνακα που δημοσιεύει η «Le Monde» αυτό είναι ότι οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες, καθώς βλέπουμε να διαμορφώνονται ως εξής:

 

Λουξεμβούργο 1.874 ευρώ

Βέλγιο 1.502 ευρώ

Ολλανδία 1.478 ευρώ

Ιρλανδία 1.462 ευρώ

Γαλλία 1.430 ευρώ

Βρετανία 1.190 ευρώ

Ισπανία 645 ευρώ

Ελλάδα 586 ευρώ

Πορτογαλία 485 ευρώ

Πολωνία 383 ευρώ

Βουλγαρία 159 ευρώ

 

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Βουλγαρία με μόλις 159 ευρώ το μήνα, είναι η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό, ενώ το Λουξεμβούργο με 1.874 ευρώ είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.

 

Ωστόσο τα 159 ευρώ στη Βουλγαρία, όπου το κόστος ζωής είναι εξαιρετικά χαμηλό, έχουν αγοραστική δύναμη 324 ευρώ, ενώ τα 1.874 ευρώ που λαμβάνει ο ανειδίκευτος Λουξεμβούργιος εργάτης αντιστοιχούν σε 1.539 ευρώ, καθώς το κόστος ζωής στο Λουξεμβούργο είναι πολύ υψηλό. Βέβαια ακόμα κι έτσι η ψαλίδα παραμένει τεράστια μεταξύ των δύο.

 

Εξάλλου όσον αφορά τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα να τονίσουμε ότι η Εurostat αναφέρει τα 684, κι όχι τα 586 ευρώ, καθώς υπολογίζει και τους δύο μισθούς που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του έτους ως δώρο ο κατώτατα αμοιβόμενος Έλληνας εργαζόμενος. Πολλαπλασιάζοντας λοιπόν τον κατώτατο μισθό επί 14 και διαιρώντας τον διά 12, βρίσκει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα  επί δωδεκαμήνου βάσεως. Εδώ να σημειώσουμε ότι η αγοραστική αξία του ελληνικού μηνιαίου κατώτατου μισθούν στην Ελλάδα –σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε.- αντιστοιχεί σε 736 ευρώ.

 

Στον χάρτη της η Le Monde περιλαμβάνει και την Τουρκία, της οποίας ο κατώτατος είναι 405 ευρώ.

 

Άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνουν τον μήνα οι κατώτατα αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε: Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Βρετανία. Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ παίρνουν οι κατώτατα αμειβόμενοι σε Ισπανία, Σλοβενία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Κάτω από 500 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός σε: Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία.

 

Στον πίνακα της Le Monde ο πρώτος αριθμός σε κάθε χώρα αντιστοιχεί στον κατώτατο μηνιαίο μισθό (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που δεν μετέχει στην Ε.Ε.) και ο δεύτερος στο μισθό ανάλογα με την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε κάθε χώρα.

 

Πηγές: Le Monde, koutipandoras.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25/11/2013 - 19:12