Con Anima Con Brio / Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 στις 10.οο το βράδυ

 Μια εκπομπή στην ERTopen


                             Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 στις 10.οο το βράδυ 
                                         στην εκπομπή  ¨Con Anima Con Brio¨
                     που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
                                        Ηχογράφηση: Νίκος Δεληστάθης
           Καλή χρονιά, Χρόνια Πολλά με υγεία δύναμη και αγωνιστικότητα

Στη σημερινή πρώτη εκπομπή του Χρόνου θα σας μεταδώσουμε αποσπάσματα από  ¨Musikal¨


Το μιούζικαλ είναι είδος θεάτρου που περιλαμβάνει τραγούδια, διαλόγους και χορό. Είναι ένας τρόπος να ειπωθεί μια ιστορία και να εκφραστεί το συναισθηματικό περιεχόμενό της, δηλαδή το χιούμορ, το πάθος, τον έρωτα, το θυμό και πολλά άλλα. Αυτό επιτυγχάνεται, κινητοποιώντας μέσα από το κείμενο, τη μουσική, την κίνηση καθώς και τις τεχνικές πτυχές της ψυχαγωγίας, όπως π.χ. τα οπτικά εφέ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο από το οποίο καμία από τις τέχνες που περιλαμβάνει να μην ξεχωρίζει από την άλλη με κανένα τρόπο. Παρ' όλο που το μιούζικαλ καλύπτεται από άλλες θεατρικές μορφές όπως η όπερα, αυτή η ιδιαιτερότητα να έχει ίση αντιμετώπιση και να δίνει την ίδια σοβαρότητα σε όλες τις τέχνες που το αποτελούν, δίνει στο είδος έναν άλλο χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα που αναγνωρίζεται ως το μουσικό θέατρο.Υπάρχουν πολλά μιούζικαλ που παίρνουν την ιδέα τους από έργα ή από κινούμενα σχέδια .

Στην εκπομπή θα ακουστούν:


Η Εισαγωγή από την ταινία Mary Poppins .Σκηνοθεσία Robert Stevenson
πρωταγωνιστεί η Τζούλι Άντριους στο ντεμπούτο της σε ταινία μεγάλου μήκους ως Μαίρη Πόπινς, Hello, Dolly!Κυκλοφόρησε το 1969, είναι μια προσαρμογή της ομώνυμης μουσικής κωμωδίας των Michael Stewart και Jerry Herman που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1964. 


Square Root Of Possible  
Σύνθεση από τους David E. Talbert, David Nathan, Michael Diskint και Philip Martin Λάουρενς Διασκευή από τον Roger Emerson. 


Les Miserables Είναι το έργο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από τη βραβευμένη με Tony μουσική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Victor Hugo Οι Άθλιοι εκδόθηκαν το 1862, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοσημείωτα έργα στη γαλλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα2.
Το Les Misérables είναι ένα μιούζικαλ που διασκευάστηκε από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Victor Hugo  των Claude-Michel Schönberg  (μουσική) 
και Alain Boublil και Jean-Marc Natel (πρωτότυποι στίχοι στα γαλλικά) 
Το μιούζικαλ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Palais des sports στο Παρίσι το 1980, 
Περιγράφει τη ζωή των φτωχών ανθρώπων στο Παρίσι και την επαρχιακή Γαλλία στο πρώτο τρίτο του δέκατου ένατου αιώνα, με τον συγγραφέα να εστιάζει πιο συγκεκριμένα στη μοίρα του κατάδικου Ζαν Βαλζάν. έχει δώσει αφορμή για πολλές διασκευές, στον κινηματογράφο και σε άλλα μέσα.
Put on Your Sunday Clothes από το  ¨Hello Dolly¨Μαέστρος: Andy Einhorn Producer: 
Don't Tell Mama από το Cabaret Η Τζιλ Χάγουορθ και τα κορίτσια του Καμπαρέ τραγουδούν το «Dont Tell Mama (με τον Τζόελ Γκρέι ως Έμσι) στην πρωτότυπη παραγωγή του Μπρόντγουεϊ του Καμπαρέ του 1966 από τους Κάντερ και Έμπ.


Τέλος από το ¨West Side Story¨τουLeonard Bernstein, Λιμπρέτο Arthur Laurents
Εμπενευσμένο από το έργο  Ρωμαίος και Ιουλιέτα, τραγωδία του Ουίλιαμ ΣαίξπηρΠρεμιέρα 26 Σεπτεμβρίου 1957Δεκεμβρίου 1958 (πρεμιέρα στο Λονδίνο).Θα ακούσουμε 3 αποσπάσματα