Con Anima Con Brio/ Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στις 10.οο το βράδυ

Con Anima Con Brio
                                                                                                    Μιά εκπομπή στην ERTopen


                     Την Τρίτη 4 Απριλίου  2023 στις 10.οο το βράδυ 
                                 στην εκπομπή  ¨Con Anima Con Brio¨
                που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
                                    Ηχογράφηση: Νίκος Δεληστάθης

Αγαπητοί φίλοι της χορωδιακής μουσικής στην αποψινή εκπομπή θα σας μεταδώσουμε 


           *Το έργο Der Herr ist mit mir  για 2 βιολιά ,βιολοντσέλο Basoo Continuo  και 4 φωνές του Dieterich Buxtehude σε τρία μέρη:Simfonia-Allegro-Alleluia με τη ορχήστρα Anima Eterna  
    *Pavana του Gabriel Fauré, για Ορχήστρα και Χορωδία. 
Ερμηνεύει η Χορωδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού. Διδασκαλία Χορωδίας, Νικολάι Μανωλικάκης
Διευθυντής Ορχήστρας: Δημήτρης Μηνακάκης
Από την εκδήλωση με τίτλο «Κονσέρτο της Άνοιξης»


                *Τη Γυναικεία χορωδία "Liepos" του Πολιτιστικού Κέντρου του Βίλνιους της Λιθουανίας
Η γυναικεία χορωδία "Liepos" ιδρύθηκε το 1989. Η πλειοψηφία των τραγουδιστών προέρχεται  από το χορωδιακό εργαστήριο των κοριτσιών "Liepaitės". Πρώτη Μαέστρος ήταν η Alma Gudelytė. 
Χορωδικός καλλιτεχνικός Διευθυντής και ηθοποιός είναι ο - Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė (από το 1992), και πιανίστα η Loreta Barzinskaitė-Kuliešiuvienė. 
Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει χορωδιακή μουσική διαφόρων εποχών και στυλ. Η Χορωδία "Liepos" δίνει πολλές συναυλίες, προετοιμάζει και εκτελεί ενδιαφέροντα και πρωτότυπα προγράμματα συναυλιών. Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė έχει οργανώσει,σειρά κύκλων συναυλιών οι οποίοι, όταν εκτελούνται από τη χορωδία, πάντα προσελκύουν τα συναισθήματα του ακροατηρίου: 
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει ,Γαλλική χορωδιακή μουσική 
Έργα από τους GP Da Palestrina και O. Di Lasso ,Χορωδιακή μουσική της Αναγέννησης ,Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ,Σύγχρονες συνθέσεις λιθουανικών συνθετών για γυναικείες χορωδίες 
Πολλές συνθέσεις του "Liepos" ηχογραφήθηκαν στη Λιθουανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και στο Λιθουανικό Κέντρο Εθνικού Πολιτισμού. Η χορωδία κυκλοφόρησε τρία CD που περιλαμβάνουν τις Λιθουανικές λαϊκές και πρωτότυπες συνθέσεις καθώς και χορωδιακά κομμάτια ξένων συνθετών.


    *Τη Χορωδία  Cantores Plocenses  Η χορωδία ιδρύθηκε το 1998 από ένα ζευγάρι πολωνικής καταγωγής - την Anna και τον Wiktor Bramski, που ήρθαν στο Płock από τη Ρίγα το 1995. 
Ο Wiktor Bramski ασχολείται με τη μουσική από τα νεανικά του χρόνια (είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας στη Ρίγα στην τάξη του τρομπόνιου και του οργάνου). Στο Płock, του προσφέρθηκε δουλειά ως οργανίστας στη βασιλική του καθεδρικού ναού. Το όνειρό του ήταν πάντα να δημιουργήσει μια χορωδία αγοριών.
 Αφού δέχτηκε την πρόταση να εργαστεί ως οργανίστας στον καθεδρικό ναό του Płock εξεπλάγη που δεν υπήρχε χορωδία του καθεδρικού ναού στο Płock. Γι' αυτό, το 1998, μαζί με τη σύζυγό του, λάτρη της μουσικής (Ρώσος φιλόλογος στην εκπαίδευση), αποφάσισαν να κάνουν τον πρώτο πυρήνα  για τη χορωδία, η οποία υποτίθεται ότι ήταν η χορωδία αγοριών του Καθεδρικού Ναού. 
Αυτή η προσπάθεια εγκρίθηκε από τον Επίσκοπο του Płock και η χορωδία άρχισε να συμμετέχει στη  Λειτουργία στη βασιλική του καθεδρικού ναού της πόλης 
Για τη δραστηριότητά τους με τη χορωδία, η Anna και ο Wiktor Bramski τιμήθηκαν με τον τίτλο του Płock Citizens of the Year 2000[2]. Plocenses. Αυτή τη στιγμή η χορωδία είναι μικτή.
Εκτός από τη λειτουργική και θρησκευτική μουσική η χορωδία άρχισε να συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς τόσο στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. 
Πολλές διακρίσεις έχει η χορωδία σε διεθνείς διαγωνισμούς


Τη μεγαλύτερη φήμη έφερε στο τμήμα αγοριών της χορωδίας η 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό A Capella Choirs for Children and Youth στο Bydgoszcz (2002), καθώς και το Golden Tuning Fork και η βράβευση του Υπουργού Πολιτισμού (2002) κέρδισε κατά τη διάρκεια αυτού του διαγωνισμού. Επιπλέον, η χορωδία κέρδισε δύο φορές την 1η θέση στο διαγωνισμό Cantino Lodzensis (2000, 2002) και την 3η θέση (2006), καθώς και την 1η θέση στο διαγωνισμό της Μουσικής Ακαδημίας στη Βαρσοβία (2003). Σπουδαίο επίτευγμα της χορωδίας ήταν και η συμμετοχή στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ «Hajnów Days of Orthodox Church Music 2007», όπου οι κάτοικοι του Płock παρουσίασαν ορθόδοξη μουσική, κατακτώντας τη 2η θέση στην κατηγορία των νεανικών χορωδιών. Η χορωδία είχε επιτυχία και εκτός Πολωνίας. Το 2004 κέρδισε ένα χρυσό και δύο ασημένια μετάλλια στο Διεθνές Φεστιβάλ Festa Musicale στο Olomouc της Τσεχίας, καθώς και τη 2η θέση στο διαγωνισμό στο 10ο Διεθνές Παιδικό και Νεανικό Χορωδιακό Φεστιβάλ της Μόσχας «MOSCOW SOUNDS».
Κάθε χρόνο η χορωδία δίνει πολλές συναυλίες στην Πολωνία και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει έργα σχεδόν όλων των εποχών - από το μεσαιωνικό γρηγοριανό άσμα μέχρι τις σύγχρονες συνθέσεις.


            *Οι  Golden Gate Jubilee Quartet από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ που ιδρύθηκε το 1934
Ξεκίνησαν ως ένα παραδοσιακό Θρησκευτικό κουαρτέτο,συνδυάζοντας έξυπνες διασκευές με ρυθμούς δανεισμένους από τα Μπλούζ και την Τζάζ