Con Anima Con Brio / Μια εκπομπή στην ERTopen / Τρίτη 6 Ιουνίου στις 10.οο με 11.οο το βράδυ

Con Anima Con Brio

 Μια εκπομπή στην ERTopen


                             Τρίτη 6 Ιουνίου στις 10.οο με 11.οο το βράδυ 
                                         στην εκπομπή  ¨Con Anima Con Brio¨
                     που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
                                        Ηχογράφηση: Νίκος Δεληστάθης


Στη αποψινή εκπομπή θα σας μεταδώσουμε αποσπάσματα από το έργο του Zorba il Greco”      του  Μίκη Θεοδωράκη 
1988: Η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του μπαλέτου “Zorba il Greco” έγινε στην ¨Αρένα της Βερόνας¨ στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ για όπερα, μπαλέτο και συμφωνική μουσική.
Μια πρώτη μορφή του «Ζορμπά», είχε παρουσιαστεί το 1976 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία Lorca Massine.
Μετά από παραγγελία της Όπερας της Βερόνας, ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκλήρωσε τη γραφή του συμφωνικού έργου το το 1988. 
Η ενορχήστρωση έγινε για μικτή χορωδία, συμφωνική ορχήστρα, μέτζο σοπράνο, μπουζούκι και κλαρίνο. Στο έργο ενσωματώθηκαν και τα θέματα από το μπαλέτο του Μίκη «Ελληνική Αποκριά».
 Οι στίχοι των τραγουδιών ήταν των Μιχάλη Κακογιάννη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Γιάννη Ρίτσου, Ερρίκου Θαλασσινού και του Μίκη Θεοδωράκη. 
Το λιμπρέτο, η σκηνοθεσία και η χορογραφία ήταν του Lorca Massine, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Ferrucio Villagrosi η διεύθυνση της χορωδίας του Aldo Danieli και η μουσική διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη. 
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας εκείνης της σειράς παραστάσεων, τον Αύγουστο του 1990 πραγματοποιήθηκαν στην Βερόνα άλλες πέντε παραστάσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 παρουσιάσεις του έργου παγκόσμια.

Το έργο είναι ένας ύμνος στον Έλληνα και στην ελευθερία που αντιπροσωπεύει ο Ζορμπάς ως ήρωας, ο οποίος δεν παραδίνεται, ζει στο έπακρο τη ζωή, την απολαμβάνει και τη διεκδικεί. 

Η φημισμένη σε όλο τον κόσμο μουσική του μεγάλου συνθέτη μας ενώνεται με τη χορογραφία του διεθνώς αναγνωρισμένου Lorca Massine και το αποτέλεσμα είναι ένα υπερθέαμα υψηλής αισθητικής 
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο χορογράφος: 
«Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη γιορτάζει τη ζωή, όπως και η χορογραφία μου!».

Η πρώτη ηχογράφηση του μπαλέτου του «Ζορμπά» για τη δισκογραφία έγινε τον Αύγουστο του 1989 στο Ιταλικό Ινστιτούτο της Βουδαπέστης από την Κρατική ορχήστρα της Ουγγαρίας και την Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Ουγγαρίας. Σολίστ ήταν η Σοφία Μιχαηλίδη και ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη. Η διεύθυνση ήταν του Μίκη Θεοδωράκη και του Λουκά Καρυτινού. 

Το έργο κυκλοφόρησε τότε σε διπλό δίσκο βινυλίου από την Bmg Ariola, ενώ το 1996 η ίδια ηχογράφηση κυκλοφόρησε σε διπλό cd από την Intuition Μusic. (Από την ίδια εταιρεία κυκλοφόρησε και ένα μονό cd με 13 από τα 20 κομμάτια του διπλού cd).