Συναυλίες στο αντι ΕΕ Φόρουμ την Παρασκευή 26/6 και το Σάββατο 27/6

Παρασκευή, 26 Ιουνίου

Λαϊκό και Κρητικό γλέντι

με τους

Ψαρογιώργη, Δ. Μυστακίδη, Ν. Τατασόπουλο, Μ. Κώτη

psarogiorgis

Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και δεξιοτέχνης στο λαούτο. Ο Γιώργης αναθράφηκε μέσα στη μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης συνέβαλε στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης είναι γνωστός κρητικός λυράρης και ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, λαουτιέρης.

Συνήθως μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, το λαούτο περιορίζεται σε συνοδευτικό ρόλο, στηρίζοντας ρυθμικά την ερμηνεία της λύρας η οποία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο των τραγουδιστών της κρητικής μουσικής. Εκτός από όργανο συνοδείας, ο Ψαρογιώργης στις εμφανίσεις του μετατρέπει το κρητικό λαούτο σε ένα κεντρικό μελωδικό όργανο.

Συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης είναι ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης και του κόσμου, αλλά και σε συνεργασία με μουσικούς της ροκ.


3forumt

Ο σολίστας του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος μαζί με τη Μαρία Κώτη στο τραγούδι και το Δημήτρη Μυστακίδη στην κιθάρα ερμηνεύουν μουσικές και τραγούδια με ήχους λαϊκούς και ρεμπέτικους...

Ο Νίκος Τατασόπουλος, ένας από τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού, γεννήθηκε στην Αμερική με το λαϊκό τραγούδι κυριολεκτικα «στις φλέβες του», καθώς είναι γιός του μεγάλου μπουζουξή και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλου. Σε ηλικία μόλις 3 ετών ο μικρος τοτε Νικος ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανισεις στο πλευρο του πατέρα του ως το 1992, ενω παράλληλα έκανε πολύχρονες μουσικές σπουδές. Μόνιμα στην Ελλάδα από το 1992, έχει προλάβει να παίξει με όλους τους κορυφαίους (εμπορικούς και μη – παλιούς και νέους) τραγουδιστές και μουσικούς ζωντανά και σε ηχογραφήσεις δίσκων. Παίζει με εκπληκτική ευχέρεια και μεράκι, έχοντας γνώση και βαθειά αίσθηση όλου του παλιού ρεπερτορίου.

Η Μαρία Κώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα πρώτα μουσικά της ακούσματα και «μαθήματα» τα πήρα απ’ τη γιαγιά της που τραγουδούσε μαντινάδες, ρεμπέτικα κι ελαφρά της εποχής της. Σπούδασε φιλολογία και βυζαντινή μουσική, ενώ έχει συμπράξει με διάφορα μουσικά σχήματα, απο ρόκ μέχρι ρεμπέτικα και δημοτικά. Απ’ το 1999 είμαι μέλος της ομάδας των «Χαίνηδων».

Ο Δημήτρης Μυστακίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική από το 1986, ενώ από το 1992 που άρχισε τη δισκογραφική του δραστηριότητα έχει παίξει σε πάνω από 80 δίσκους. Από το 1994 ως το 2004 ήταν μέλος του συγκροτήματος «Λοξή Φάλαγγα» του συνθέτη και τραγουδιστή Νίκου Παπάζογλου και από το 2002 συνεργάτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των «Λαϊκεδέλικα».. Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε και η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια σε επανεκτέλεση, παιγμένα μόνο με κιθάρες.


Σάββατο, 27 Ιουνίου

Χειμερινοί Κολυμβητές

xeim

Οι "Χειμερινοί Κολυμβητές" ως μουσικό σχήμα ξεκίνησαν το 1979 και κατά καιρούς δέχονται στις τάξεις τους διάφορους συνεργάτες σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, καθένα από τα μέλη του ακολουθεί προσωπική διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή, με ξεχωριστή δισκογραφική παρουσία.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές αποτελούν μια μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Τραγουδούν τον έρωτα, την μοναξιά, την ομορφιά, τις φευγαλέες εικόνες, το κέφι της παρέας, την μαγεία της νύχτας, προτείνουν μια διαφορετική sui generis συναυλία, που μένει αξέχαστη σε όσους την έχουν παρακολουθήσει έστω και μια φορά.

Οι αραιές εμφανίσεις τους αποτελούν γεγονός, κάθε συναυλία είναι διαφορετική, αφού δημιουργείται "επί τόπου" με την συμμετοχή του κοινού, ενώ κάθε παράστασή τους διακρίνεται όχι μόνο για την μουοσική τους πρόταση που συνδυάζει παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία, εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς αλλά και για την ευδιάθετη, ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Χειμερινοί Κολυμβητές με το κοινό τους.

forum synaylies small
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54