Συνεχίζεται, το Κινηματογραφικό αφιέρωμα του Σχεδίου Β: Απόψε η ταινία “La chienne” (Η σκύλα) 1931

Συνεχίζεται, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, το Κινηματογραφικο αφιέρωμα του Σχεδίου Β, με τίτλο "ο αποδιοπομπαίος τράγος", με την ταινία του Jean Renoir "η σκύλα (la chienne)"

“La chienne” (Η σκύλα) 1931

 Ο Γάλλος σκηνοθέτης JeanRenoir (1894-1979) ήταν γιος του περίφημου ζωγράφου AugusteRenoir. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά. Διετέλέσε ιππέας και κατόπιν πιλότος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, με την σημαντική κληρονομιά που είχε πια στα χέρια του, άνοιξε μία επιχείρηση κινηματογραφικής παραγωγής, μόνο και μόνο για να προωθήσει την καριέρα της γυναίκας του που ήταν γνωστό μοντέλο του Παρισιού. Αυτός ο παράξενος δρόμος τον οδηγήσε τελικά στην σκηνοθεσία με θεαματική επιτυχία. Το BritishFilmInstituteμετά την ψηφοφορία που έγινε ανάμεσα στους κριτικούς το 2002 τον κατέταξε τέταρτο καλύτερο σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Εκτός από την «Σκύλα» άλλες ταινίες που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες είναι : «Η μεγάλη αυταπάτη»(1937). «Οι κανόνες του παιχνιδιού»(1939), μια αδυσώπητη κριτική στην γαλλική αστική κοινωνία, τόσο έντονη ώστε να αποσυρθεί άμεσα από τους κινηματογράφους. «Αυτή η γη είναι δική μου»(1939), ένα πατριωτικό φίλμ γυρισμένο στις ΗΠΑ όπου είχε βρει καταφύγιο ενόψει της επερχόμενης εισβολής των ναζιστών στο Παρίσι. «Ο ποταμός»(1951). «Το χρυσό άρμα»(1952). «Το γαλλικό Καν-Καν»(1952).

«Η σκύλα», η πρώτη ομιλούσα ταινία του Renoir, είναι ένα ψυχολογικό δράμα με πολύ έντονες συγκρούσεις με αποτέλεσμα, ενώ είχε γυριστεί το 1931, οι ΗΠΑ να επιτρέψουν την προβολή της το 1975, δηλαδή 44 χρόνια μετά. Στο έργο αυτό παρούσιαζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο το θέμα του μαύρου πρόβατου με το θύμα (η πόρνη από τον μαστροπό της) να γίνεται θύτης( του έγγαμου άσημου υπάλληλου και ερασιτέχνη ζωγράφου που την έχει ερωτευτεί).

Προκειμένου να δώσει αυθεντική ζωή στην ταινία του ο σκηνοθέτης υποκίνησε, μάλιστα με τρομερή επιτυχία, τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα του ΜichelleCimon, ελβετού ηθοποιού που υποδυόταν τον υπάλληλο, προς την JaniePelletier, γαλλίδα ηθοποιό που έπαιζε την πόρνη. Με τον ίδιο τρόπο υποκίνησε και τον πετυχημένο έρωτα της πρωταγωνίστριας προς τον GeorgesFlamant, ερασιτέχνη ηθοποιό, άνθρωπο με πολύ βεβαρημένο ποινικό μητρώο, που υποδυόταν τον νταβατζή της. Αμέσως μετά το τέλος της ταινίας το ερωτευμένο και στη ζωή και στην οθόνη ζευγάρι των πρωταγωνιστών έφυγε με τεράστια ταχύτητα, με συνέπεια ο οδηγός, πατενταρισμένος απατεώνας και στη ζωή και στην οθόνη, να οδηγήσει το αυτοκίνητο πάνω σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα το θάνατο της πρωταγωνίστριας σε ηλικία 23 ετών τη στιγμή που άρχιζε μια ανερχόμενη κινηματογραφική καριέρα. Κυριολεκτικά η ζωή «ντουμπλάρισε» την οθόνη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54