Κινηματογραφικές βραδιες Σχεδίου Β την Παρασκευή 15/1 : "Η Ζωή της Οχάρου"

Συνεχίζονται με επιτυχία οι κινηματογραφικές βραδιες του Σχεδίου Β με θέμα "τον αποδιοπομπαίο τράγο και το κυνήγι των μαγισών".

Επόμενη προβολή την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8μμ :


"Η Ζωή της Οχάρου"

«SAIKAKU ICHIDAI ONNA», 1952,

Πολιτιστική Ομάδα Σχεδίου β
Προβολή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 8μ.μ Σολωμού 13
 

Ο KenjiMizoguchi(1798-1956) θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες και σεναριογράφους της Ιαπωνίας. Προέρχεται από εργατική οικογένεια, ο πατέρας του υπήρξε ξυλουργός. Ο ρωσοιαπωνικός πόλεμος στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως αποτέλεσμα την χρεοκοπία του πατέρα ο οποίος έδωσε την κόρη του για «υιοθεσία». Στην πραγματικότητα ήταν ένα είδος πώλησης ώστε να δουλέψει σε ένα «σπίτι» ως γκέισα. Στο σπίτι αυτό, που ήταν στη συνοικία Ασακούζα του Τοκυο ανάμεσα σε πορνεία και θέατρα φιλοξένησε μετά από λίγο τον αδελφό της Kenji.Ο Κenji έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζωή και είχε δείξει από μικρός έντονες καλλιτεχνικές τάσεις.

 Η γκέισα με τις υψηλές γνωριμίες που αποκτούσε τον βοήθησε να βρει  μια σειρά δουλειές : Σχεδιαστής κιμονό, σχεδιαστής διαφημίσεων σε γιαπωνέζικες εφημερίδες, βοηθός σκηνογράφου στο Βασιλικό Θέατρο. Μετά από αυτά ο Mizoguchi εντάχθηκε στον κόσμο του κινηματογράφου το 1920 στην αρχή ως ηθοποιός και αμέσως μετά ως σκηνοθέτης.

Συνολικά γύρισε 75 ταινίες με επιρροές από το γαλλικό εξπρεσιονισμό και με χαρακτηριστικά ποιητικού ρεαλισμού. Επηρέασε όλους τους μεταγενέστερους γιαπωνέζους σκηνοθέτες, όπως τον AkiraKourosawa,αλλά και δυτικούς όπως τον OrsonWelles, τονJean –LucGodard, τον ΑndreiTarkovsky αλλά και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Το έργο του «Η ζωή της Οχάρου» πήρε τον Αργυρό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας, ανοίγοντας στον Μizoguchi μια θριαμβευτική πορεία σε κριτικούς και κοινό της Δύσης.Γνωστά έργα του επίσης είναι το «Ugetsou», «Ο επιστάτης Sanso», «Η Ελεγεία της Οσάκα».

Το έργο που προβάλουμε διακρίνεται από την μεγάλη ευαισθησία ενός σκηνοθέτη επηρεασμένου από σοσιαλιστικές ιδέες  για τα δικαιώματα της γυναίκας η οποία πυροδοτήθηκε από την περιπέτεια της αδελφής του, για την οποία ποτέ δεν συγχώρεσε τον πατέρα του. Η ταινία αναφέρεται στην Οχάρου μια μεσήλικη πόρνη στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα. Η κατρακύλα της ξεκίνησε όταν ως έφηβη ντρόπιασε την οικογένεια της λόγω του έρωτά της για έναν σαμουράι. Ο πατέρας της την πούλησε ως πόρνη για την τιμωρήσει κι έτσι ξεκίνησε η ενήλικη ζωή της που εναλλάσοταν ανάμεσα σε στην δουλικότητα προς εκεινους που απεχθανόταν και σύντομες εκλάμψεις ευτυχίας. Στηρίχθηκε σε ένα μυθιστόρημα του μεγάλου γιαπωνέζου συγγραφέα SaikakuIbara. Πρωταγωνιστές είναι η KinyuoTanaka στον επώνυμο ρόλο και ο πολύ γνωστός από τις ταινίες του Κουροσάβα ToshiroMifune
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14/01/2016 - 18:38