“THE CHILDREN’S HOUR” (1961) “ΨΙΘΥΡΟΙ” ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016, 8.00 μ.μ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΟΥ Β ΣΟΛΩΜΟΥ 13

William Wyler (1902-1981) υπήρξε γιος ενός ευκατάστατου ελβετού εμπόρου ξηρών καρπών.
Σε ηλικία 20 ετών, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, όπου σπουδαζε βιολί προσκλήθηκε από ένα συγγενή της μητέρας του ο οποίος ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Universal Pictures, προκειμένου να δουλέψει στο γραφείο τύπου της μεγάλης αυτής κινηματογραφικής εταιρείας.
Από εκεί γρήγορα ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης το 1925 με το γουέστερν «Crook Buster» και τελείωσε μετά από μισό αιώνα περίπου με το έργο του «Η απελευθέρωση του L.B. Jones». Κέρδισε το Όσκαρ για το καλύτερο φιλμ για τρία έργα του : «Μrs Miniver»(1942), «Tα καλύτερα χρόνια της ζωής μας» (1946), και «Μπεν Χουρ» (1959). Σε πάρα πολλές  ταινίες συνεργάστηκε με την γνωστή χολυγουντιανή πρωταγωνίστρια Bete Davis η οποία είχε μαζί του για πολλά χρόνια εξωσυζυγική σχέση.

Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως συνταγματάρχης του αμερικάνικου στρατού γύρισε δύο κλασικά ντοκιμαντέρ: Το «Memphis Bell» και τον «Κεραυνό» σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και για αυτό τιμήθηκε με το ειδικό μετάλλιο της αμερικανικής αεροπορίας. Υπήρξε σταθερός πολέμιος του μακαρθισμού, ιδρύοντας την «Επιτροπή της Πρώτης Συνταγματικής Τροπολογίας»  που προβλέπει την ελευθερία της έκφρασης στις ΗΠΑ.

Το έργο «TheChildrenshour», που αποτελεί ένα remake της προηγούμενης ταινίας του «Thesethree» (1936), στηρίζεται σε κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου της θεατρικής συγγραφέως Lillian Hellman. Η Hellman, γυναίκα αριστερών πεποιθήσεων και φεμινίστρια, που είχε γράψει το κείμενο για  πολλές επιτυχημένες παραγωγές στο Broadway, στο τέλος της δεκαετίας του ‘40 βρέθηκε στην Μαύρη Λίστα γιατί αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Ήταν σύντροφος του γνωστού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορηματων Dashiel Hammett, ο οποίος επίσης είχε συμπεριληφθεί στη Μαύρη Λίστα.

To «The Childrenshour» αναφέρεται σε ένα σχολείο θηλέων, όπου μία μαθήτρια που είχε τιμωρηθεί  για μαθητικό παράπτωμα, κατηγορεί δύο καθηγήτριες για «ανάρμοστη σχέση», δηλαδή για λεσβιακό δεσμό. Πρωταγωνίστριες είναι η Aundrey Hepburn και η Shirley Mac Lane, η οποία μάλιστε κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως η καλύτερη πρωταγωνίστρια. Χρυσή Σφαίρα για τον β’ γυναικείο ρόλο κέρδισε  η FayBainter η οποία επίσης παίρνει μέρος στην ταινία
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54