Μουσικό ταξίδι στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο (Σάββατο 7-9) στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Ο  Νίκος Παπακώστας με την Oμάδα Μεσογειακής μουσικής CANTO MEDITERANEO σε ένα  μουσικό ταξίδι  στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο, θα είναι κοντά μας το Σάββατο 7-9 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. 

 

22.00: «Νίκου Παπακώστα Ανατολικό τόξο» με την Ομάδα Μεσογειακής Μουσικής CANTO ΜΕDITERANEΟ»

Ο  Νίκος Παπακώστας με την Oμάδα Μεσογειακής μουσικής CANTO MEDITERANEO σε ένα  μουσικό ταξίδι  στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο, που ξεκινά από  την Πόλη  και καταλήγει στην Ήπειρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη, το Αιγαίο και την Κρήτη. Παράλληλα θα εκτελεστούν αποσπάσματα από τα έργα του συνθέτη, που γνώρισαν  διεθνή αποδοχή, όπως   ΒΑΛΚΑΝ , ΜΥΣΤΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ καθώς και το λαϊκό ορατόριο   ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, που ανέβηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της COMPAGNIA D’ OPERA ITALIANA.

Η παράσταση  έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε διάφορα θέατρα, μεταξύ αυτών το  L’ ATTENTION και το ALBERT HALL 2 στις Βρυξέλλες, το Θέατρο του RADIOVIDEO ITALIA στο Μιλάνο, στο ΜΕΓΑΡΟ  ΑΘΗΝΩΝ, στο Θέατρο  Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κλπ.

Η ορχήστρα παραδοσιακής και σύγχρονης μεσογειακής μουσικής Canto mediterraneo ιδρύθηκε απο τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ σε συνεργασία με την  COMPANIA D’OPERA ITALIANA και τον Μαέστρο ANTONELLO GOTTA, με σκοπό τη προώθηση της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου τη συνεργασία του με καλλιτέχνες και σχήματα που προέρχονται από το γεωγραφικό , αλλά και πολιτιστικό αυτό χώρο , τόσο σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό , όσο και στη δισκογραφία. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης , του Αιγαίου , της Κρήτης , πεντατονικά της Ηπείρου , Μακεδονίτικα , Βαλκανικές μελωδίες , Ναπολιτάνικα τραγούδια , παραδοσιακά της Νότιας Ιταλίας και της Εγγυς Ανατολής καθώς και σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχουν άμεση σχέση από άποψη ύφους και ποιότητας με τα πιο πάνω

Ερμηνεύουν: Λυδία Σέρβου, Σουσάνα Τρυφιάτηκαι Ματούλα Πάντζιου

Συμμετέχουν:

Άρης Λαμπάτος: Violin - Lise Schaefer : Viola- Δημήτρης Κοτταρίδης :   Celo

Κώστας Γεωργάκης: Ακορντεόν-Δημήτρης Αλεξίου: Τζουρά και μπουζούκι

Κασσάνδρα Φουντουλάκη: πιάνο.-Νίκος Παπακώστας κιθάρα και ούτι

Ο Νίκος Παπακώστας για πολλά χρόνια  υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Παραγωγών Δισκογραφίας  ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο,  για 5χρόνια,  γενικός Γραμματέας  Ένωσης  Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ΕΜΣΕ,  μέλος των Ενώσεων Σύνθετων Στιχουργών Γαλλίας και  Ιταλίας, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες ή δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως Χάρις Αλέξιου, Ελένη Βιτάλη, Άννα Βίσση, Γιώργος Ζωγράφος,  Γιώτα Λύδια,  Μιχάλης Δημητριάδης,  Νάντια Καραγιάννη,  Αλέξανδρος Χατζής,  Μαρία Σουλτάτου, Καλλιόπη Βέττα, Μπάμπης Στέκας, Δημήτρης Μπάσης, Franco Simone,  Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α. Επίσης με πολλούς Έλληνες ηθοποιούς, όπως Αντώνης Αντωνίου,  Γιώργος Καραμίχος,  Μάνια Παπαδημητρίου,  Γεωργία Ζώη, Φαίη Ξυλά, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος κ.α   Η μουσική του κινείται από  παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι  τζαζ και μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα δουλειά. Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις , ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ποιητικό του έργο είναι  ευρύ. Έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος, λιμπρέτα για ορατόρια, όπως το REQUIEM MEDITERRANEO, καθώς και ποιητικές αποδόσεις αρχαίων κειμένων, όπως η Αποκάλυψη του Ιωάννη, που κυκλοφορεί κατ΄ αποκλειστικότητα από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ και παίζεται με θεατρική μορφή σε πολλά θέατρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Η Κορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, «Balkan» του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. (πχ « Terra Humana» ειδική έκδοση του Balkan για όλο τον κόσμο από τη γαλλική SunsetFrance)Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά. «Φεύγουν οι ώρες»:ο πρώτος δίσκος του, αρχές της δεκαετίας του '80. Άλλες  δουλειές του «Ταξίδια και όνειρα»  μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με τους  Μιχάλη Δημητριάδη,  Χρυσούλα Σταύρου, Φαίη Μάτσου,  Χρήστο Αγραφιώτη και  Βαγγέλη Κονιτόπουλο. «13 Ροκ Ιστορίες» (συνεργασία Αλέξανδρου Χατζή) χαρακτηρίστηκε ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.«La citta del sole» Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη)  οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του  με τη Warner.«Παρά θιν αλός» Στο δίσκο αυτό κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Συμμετέχει στο δίσκο «Quatrifoglium» του συγκροτήματος Guaragniaum από την Κάτω Ιταλία, για την  ταινία Nonholatesta που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Επίσης Mediterraneo Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.Freedom Μια μοναδική συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.«The secret side» Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία GudyMusic, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες. Let' s dance with the Lucky BandΔίσκος από την Busy Music στη Γαλλία, με το Βέλγο σύνθετη -τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων. «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ»  με την  Μαρία Σουλτάτου, «ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ».Τελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την  Warner

Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές: «RueBalzac» του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α. «NewMorning» του  έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.«Collezione2002» Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του «Karma»Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους,«Anthologie»Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warner για τη Λατινική Αμερική.

Έχει πάρει πολλές Βραβεύσεις όπως «Πανευρωπαικό Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000» στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica, το 2010 βραβεύεται από την NATIONAL ACADEMY OF MUSIC των Η.Π.Α. για το έργο του REQUIEM MEDITERRANEO, ενώ το 2003 στις Κάννες, τον βραβεύει η  Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !

ΕΡΤ ΖΩΝΤΑΝΗ: ΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54