Νίκος Παπακώστας και Canto mediterraneo το Σάββατο 7/9 στην ΕΡΤ

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 22.00 στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ  ο Νίκος Παπακώστας με την Oμάδα Μεσογειακής μουσικής CANTO MEDITERANEO, σε ένα  μουσικό ταξίδι  στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο , που ξεκινά από  την Πόλη  και καταλήγει στην  Ήπειρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη, το Αιγαίο και την Κρήτη. Παράλληλα, θα εκτελεστούν αποσπάσματα από τα έργα του συνθέτη, που γνώρισαν  διεθνή αποδοχή, όπως   ΒΑΛΚΑΝ , ΜΥΣΤΙΚΟΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ καθώς και το λαϊκό ορατόριο   «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ», που ανέβηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της COMPAGNIA D’ OPERA ITALIANA.
Η ορχήστρα παραδοσιακής και σύγχρονης μεσογειακής μουσικής Canto mediterraneo ιδρύθηκε απο τον συνθέτη ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ σε συνεργασία με την  COMPANIA D’OPERA ITALIANA και τον Μαέστρο ANTONELLO GOTTA, με σκοπό τη προώθηση της παραδοσιακής, αλλά και της σύγχρονης μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου τη συνεργασία του με καλλιτέχνες και σχήματα που προέρχονται από το γεωγραφικό , αλλά και πολιτιστικό αυτό χώρο , τόσο σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό , όσο και στη δισκογραφία. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης , του Αιγαίου , της Κρήτης , πεντατονικά της Ηπείρου , Μακεδονίτικα , Βαλκανικές μελωδίες , Ναπολιτάνικα τραγούδια , παραδοσιακά της Νότιας Ιταλίας και της Εγγυς Ανατολής, καθώς και σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν άμεση σχέση από άποψη ύφους και ποιότητας με τα πιο πάνω
Ερμηνεύουν οι: Λυδία Σέρβου, Σουσάνα Τρυφιάτη και Ματούλα Πάντζιου
Συμμετέχουν  οι μουσικοί: Άρης Λαμπάτος: Violin , Lise Schaefer : Viola, Δημήτρης Κοτταρίδης :   Celo, Κώστας Γεωργάκης: Ακορντεόν, Δημήτρης Αλεξίου: Τζουρά και μπουζούκι, Κασσάνδρα Φουντουλάκη: πιάνο, Νίκος Παπακώστας κιθάρα και ούτι.
Ο Νίκος Παπακώστας για πολλά χρόνια  υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Παραγωγών Δισκογραφίας  ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο,  για 5χρόνια,  γενικός Γραμματέας  Ένωσης  Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ΕΜΣΕ,  μέλος των Ενώσεων Σύνθετων Στιχουργών Γαλλίας και  Ιταλίας, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες ή δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Η μουσική του κινείται από  παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι  τζαζ και μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα δουλειά. Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις , ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ποιητικό του έργο είναι  ευρύ. Έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος, λιμπρέτα για ορατόρια, όπως το REQUIEM MEDITERRANEO, καθώς και ποιητικές αποδόσεις αρχαίων κειμένων.
Η Κορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, «Balkan» του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή.
Συμμετέχει στο δίσκο «Quatrifoglium» του συγκροτήματος Guaragniaum από την Κάτω Ιταλία, για την  ταινία Nonholatesta, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές
Έχει πάρει πολλές Βραβεύσεις όπως «Πανευρωπαικό Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000» στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica, το 2010 βραβεύεται από την NATIONAL ACADEMY OF MUSIC των Η.Π.Α. για το έργο του REQUIEM MEDITERRANEO, ενώ το 2003 στις Κάννες, τον βραβεύει η  Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

ΕΡΤ ΖΩΝΤΑΝΗ: ΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06/09/2013 - 16:46