«Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος»: από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και κάθε Κυριακή στη σκηνή INTERMEDIA του θεάτρου Αλκμήνη

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΈΡΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΧΑΛΕΠΑ»

 

Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοί καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοί, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοί στα ιδανικά τους.

Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοί χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζήλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου.

Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου.

Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με έργα που εντυπωσιάζουν οποιονδήποτε τα αντικρίζει... μα και με ατελείωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξίωσης στην πορεία της ζωής του.

Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμεί, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μήδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.

Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κάτω από άθλιες συνθήκες... άλλα 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν τον βίο του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η παράσταση «ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, και έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών που ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο τέλος αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανίδι Ερμιονίδας, στον Πύργο της Τήνου -όπου παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης- αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, συνεχίζει τις παραστάσεις της στη μεγαλύτερη σκηνή (INTERMEDIA), πλέον, του θεάτρου Αλκμήνη, προσαρμοσμένη τόσο σκηνοθετικά όσο και φωτιστικά για μεγαλύτερο χώρο, κάθε Κυριακή στις 18:15 από την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 έως και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρεμιέρα τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη σεζόν παρουσίασης της παράστασης έγινε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού (νυν μουσείου) του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο Τήνου τιμώντας έτσι τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη.

Συνεχίζει δε, παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, να ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

 

«ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ»

Του Άγγελου Ανδρεόπουλου

Σκηνοθεσία - φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

 

Σκηνικό - εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες : Ραμπέλλα Γρε - Μιχάλης Παπαδόπουλος - Περικλής Μπαλάτσος

Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Επικοινωνία : Νατάσα Παππά

 

Στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

 

Ημέρα και ώρα παραστάσεων : Κυριακή στις 18:15

 

Τιμές εισιτηρίων : 14 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α.)

Διάρκεια παράστασης : 80 λεπτά

 

Θέατρο Αλκμήνη (Σκηνή INTERMEDIA)

Αλκμήνης 8-12 | Κάτω Πετράλωνα | Στάση Μετρό: Κεραμεικός

Τ: 210 3428650 | Φ: 210 3428651 | Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προπώληση εισιτηρίων :

-στο ταμείο του θεάτρου Αλκμήνη

-στο ticketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/?lang=el

 

Video παράστασης : https://www.youtube.com/watch?v=UPhr20GzlIQ