Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης αποχαιρετά τον Erik Hallager

Η αρχαιολογική οικογένεια και ο κόσμος των Χανίων θρηνούν για την απώλεια του ιστορικού και αρχαιολόγου Erik Hallager, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, φίλου της Ελλάδας, λάτρη των Χανίων και εραστή της μινωικής αρχαιολογίας.

Σχετική ανακοίνωση δημοσιοποίησε η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, αναφέροντας: «Ο Erik υπήρξε ένας πολύ καλός άνθρωπος και εξαιρετικός συνάδελφος, αισιόδοξος και γενναιόδωρος. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έχει συνδεθεί με την ανασκαφή της πλατείας Αγίας Αικατερίνης στον λόφο Καστέλλι, που ξεκίνησε το 1970 από την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (Γ. Τζεδάκις - C.-G. Styrenius). Αργότερα, με πρωτοβουλία του E. Hallager, η ανασκαφή μετατράπηκε σε ελληνο-σουηδο-δανέζικη. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε σχεδόν ποτέ τα καλοκαίρια από τα Χανιά, για ανασκαφή ή για μελέτη. Για μία τουλάχιστον πενταετία διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα μαζί με την πολυαγαπημένη σύζυγό του Μπιργκίτα είχαν αναλάβει το τεράστιο έργο της έκδοσης της σειράς των αποτελεσμάτων αυτής της γοητευτικής ανασκαφής, στη συνέχεια μιας διεθνούς επιστημονικής καριέρας που τον έχει κατατάξει στα μεγάλα ονόματα της μινωικής αρχαιολογίας. Μαζί του μεγαλώσαμε ανασκαφικά, οι συνάδελφοι και συνεργάτες του στα Χανιά, και δεθήκαμε στενά με μακροχρόνια φιλία. Η ΙΛΑΕΚ πριν από μερικά χρόνια τον τίμησε για την παρουσία και την προσφορά του στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό της πόλης μας και ευγνωμονεί τον ίδιο και τη σύζυγό του για τις δωρεές του προς την Εταιρεία. Τώρα μένει ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό».

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, θα διεξαγάγουν ειδικό επιστημονικό συμπόσιο τιμώντας τη μνήμη του.