3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ

/////////////////////////////////////// 

Θεατρική περίοδος 2024-2025

//////////////////////////////////////

 

Γιάννης Τσίρος

  «ΑΞΥΡΙΣΤΑ ΠΗΓΟΥΝΙΑ»

Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης

4ος χρόνος παραστάσεων

 

ΕΝΑΡΞΗ Κυριακή 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

και κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ, 21:00

 

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και για 4η συνεχή χρονιά, το βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου, «Αξύριστα Πηγούνια», παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη!

Στο ρόλο του Σάββα ο Στάθης Σταμουλακάτος και στο ρόλο του Κυριάκου ο Ηλίας Βαλάσης. Στους ρόλους του Μαρινάκη και της Ιρίνας, ο Σπύρος Ασημένιος και η Αντωνία Πιτουλίδου αντίστοιχα.

Το έργο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για το έργο:

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 17 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 27 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας - τα ζητήματα που θίγει το έργο - έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε. Τρεις άντρες ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης δημιουργεί μια δυνατή παράσταση της συγκεκριμένης ιστορίας.

 

Υπόθεση:

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

 

Ταυτότητα παράστασης

ΑΞΥΡΙΣΤΑ ΠΗΓΟΥΝΙΑ

Συγγραφέας :                                 Γιάννης Τσίρος

Σκηνοθεσία:                           Γιώργος Παλούμπης         

 

Σκηνικά/Κοστούμια:                  Νατάσσα Παπαστεργίου

Σχεδιασμός Φωτισμών:                  Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σχεδιασμός Ήχου:          Αντρέας Μιχόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης:         Εβίτα Σκουρλέτη

Διεύθυνση Επικοινωνίας:         Ελίνα Λαζαρίδου
Τμήμα Επικοινωνίας:                  Ειρήνη Τσίκα

Social Media :                            Μαργαρίτα Μαρμαρά

Παραγωγή:          Αθηναϊκά Θέατρα

 

Διανομή:                                    Στάθης Σταμουλακάτος

                                                       Ηλίας Βαλάσης

                                                       Σπύρος Ασημένιος

                                                       Αντωνία Πιτουλίδου

 

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

 

Θέατρο Μικρό Χόρν,

Αμερικής 10, Aθήνα

Τηλέφωνο: 211.182.6479

 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Κυριακή 21:00

 

Τιμή εισιτηρίου: VIP : 25 ευρώ, Α’ Ζώνη:20 ευρώ, Β’ Ζώνη (πλατεία και θεωρεία):18 ευρώ

Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό (έως 12 ετών) :16 ευρώ (στην Β' Ζώνη)

ΑμΕΑ (χωρίς κινητικά προβλήματα) : 16 ευρώ (στην Β' Ζώνη)

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας : 16 ευρώ

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Young Jean Lee

Straight White Men

 

Σκηνοθεσία : Κίρκη Καραλή 

Από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 

Παραστάσεις : Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 

 

Η ιδιόρρυθμη κωμωδία «Straight White Men», γραμμένη από την  Αμερικανίδα δραματουργό και σκηνοθέτη Young Jean Lee, με ρίζες στην Νότια Κορέα, κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του θεάτρου Μικρό Χορν στις 2 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή. 

Με ειρωνικό χιούμορ και σάτιρα για τις αιώνιες αλήθειες που ορίζουν τη ζωή των λευκών ετεροφυλόφιλων αντρών στον Δυτικό κόσμο, η ανήσυχη αμερικανοασιάτισσα δημιουργός, έφτιαξε ένα έργο με τρεις ηρωικούς άντρες και έναν λιγότερο ηρωικό. Γιατί κάποια στιγμή, ακόμη και τα προνόμια - γίνονται αφόρητα.

Τι είναι αυτό που προσδιορίζει το προνομιούχο αρσενικό; Τα λεφτά του; Η φήμη του; Η μόρφωσή του; Οι «πονηροί» χειρισμοί του για την επαγγελματική του ανέλιξη; Ο τρόπος που ζει; Τα άχαρα «αστεία» του; Τα γνωστά και μη εξαιρετέα «αρσενικά» χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουμε από παιδιά και ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτά αργότερα, στην ενήλικη ζωή μας;

Κάθε λευκός ετεροφυλόφιλος άντρας, ακόμη και σήμερα, πολύ συχνά, καλείται να τα υποστηρίζει όλα αυτά. Τι γίνεται όμως αν δεν τα αντέχει η ψυχή του; Αν αντιδρά το ίδιο του το δέρμα; Αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει; Πόσο, τελικά, τον πιέζει και εκείνον η ίδια η πατριαρχική κοινωνία που τον γέννησε;

Το έργο επεξεργάζεται την ψυχολογία των σημερινών λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών και επιδιώκει, με την προτροπή δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να μας κάνει να τους συναισθανθούμε κι ίσως να τους αγαπήσουμε.   

Η ιστορία:

 

Χριστούγεννα. Η ημέρα των μικρών και μεγάλων οικογενειακών συναθροίσεων, της αγάπης, της εξομολόγησης, της αγκαλιάς, του τσακωμού και των αποκαλύψεων.

Τρία αδέλφια, ο Άρης (Θοδωρής Αντωνιάδης), ο μεγαλύτερος, με πολλές δυνατότητες που όμως σ' αυτή τη φάση ασχολείται με το νοικοκυριό, ο Ανδρέας (Αλέξανδρος Πέρρος), ο μεσαίος, φρεσκοχωρισμένος, χρηματιστής, που ζει τον περισσότερο καιρό στο Λονδίνο, και ο Σπύρος (Γιάννης Ποιμενίδης), ο μικρότερος, καθηγητής και επιτυχημένος συγγράφεας, περνούν τις άγιες ημέρες, στο σπίτι του πατέρα τους, του Γιώργου (Κώστας Ξυκομηνός).

Μιλούν, διαφωνούν, τρώνε, χαίρονται, χορεύουν, αλληλοειρωνεύονται, τσακώνονται και τελικά καταλήγουν να ευλογούν τα γένια τους. Τα προνόμιά τους. Την τύχη τους. Όλοι εκτός από έναν. Τον λιγότερο δεκτικό στις επιταγές της πατριαρχίας.

Στην έναρξη της παράστασης, η υποδοχή των θεατών γίνεται από δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η συγγραφέας τους δίνει το δραματουργικό χώρο, ώστε να συσχετίζονται με το βασικό μέρος του έργου, χωρίς να εμπλέκονται άμεσα. Μας καλεί να παρακολουθήσουμε, μαζί τους, τα πλάσματα με την ταμπέλα "straight white men", με την ελπίδα να τα κατανοήσουμε. Κι αν, ανάμεσα στις πράξεις του έργου, αισθανθούν την άνεση να μοιραστούν μαζί μας και σκέψεις απ' τον δικό τους κόσμο -  εκεί που τα προνόμια φανερά λιγοστεύουν και οφείλεις να είσαι γενναίος για να πας παρακάτω - έχει καλώς. Η Μελίνα Νάτσιου, μια τρανς γυναίκα, και ο Θέμης Θεοχάρογλου, που σταδιακά μεταμορφώνεται στην drag persona της Holly Grace, είναι εκεί για να μας κρατούν το χέρι σ' αυτή τη διαδρομή.

Στο πλαίσιο μιας οικογενειακής κωμωδίας, αυτό που προκύπτει - όπως πάντα αυτό προκύπτει σε τέτοιες στιγμές - είναι μια μικρή τραγωδία: η υπαρξιακή κρίση ενός νέου ανθρώπου - ακόμη κι ενός άντρα - μέσα στη σημερινή, ασφυκτικά πατριαρχική, κοινωνία μας. 

 

Ταυτότητα παράστασης

Straight White Men

Συγγραφέας: Young Jean Lee

Απόδοση - Μετάφραση: Κίρκη Καραλή - Λητώ Τριανταφυλλίδου (Ζουρ Φιξ)

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Φωτισμοί: Κώστας Τριανταφύλλου

Μουσική διδασκαλία : Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Μελίνα Νάτσιου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Τζίμκα

Φωτογραφίες παράστασης : Γιώργος Καλφαμανώλης

Διεύθυνση Επικοινωνίας: Ελίνα Λαζαρίδου

Τμήμα Επικοινωνίας: Ειρήνη Τσίκα

Social Media: Μαργαρίτα Μαρμαρά

Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα

 

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος, Γιάννης Ποιμενίδης

 

Διάρκεια παράστασης: 90’ λεπτά

 

Θέατρο Μικρό Χόρν

Αμερικής 10, Aθήνα

Τηλέφωνο: 211.182.6479

 

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων

 

VIP Ζώνη όλες τις ημέρες: 25 Ευρώ

Α’ Ζώνη : 20 Ευρώ

Β’ Ζώνη : 18 Ευρώ

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας : 16 Ευρώ

Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό (έως 12 ετών), Αμέα (χωρίς κινητικά

προβλήματα): 16 Ευρώ

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Λένα Κιτσοπούλου

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.

 

Σκηνοθεσία : Φρόσω Λύτρα 

Έναρξη παραστάσεων: ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Παραστάσεις : Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00 

 

Ο εξαιρετικός μονόλογος Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου, παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στο θέατρο Μικρό Χορν.

Πρωταγωνιστεί η Μαρία Σολωμού. Σκηνοθετεί η Φρόσω Λύτρα.

Τρεις γυναίκες συνεργάζονται και παρουσιάζουν τη σύγχρονη δική τους Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α., αυτή που ανήκει στο 2024, μέσα σε 90 λεπτά!

Μία γυναίκα 37 ετών που μας ταξιδεύει -πάνω από το ανταριασμένο αρχιπέλαγος της Αθήνας- προς τη δική της Ιθάκη, με μια και μοναδική σωσίβια λέμβο: το καυστικό και ειρωνικό χιούμορ της!

Ανοίγει την πόρτα του μπάνιου της στο κοινό και μοιράζεται μαζί του, μία απίστευτη εμπειρία ενσυναίσθησης και διαφυγής από την αμείλικτη καθημερινότητα.

Στη λευκή μπουγάδα της απλώνει και τα άπλυτα της ανθρώπινης φυλής, τα πιάνει με μανταλάκια και περιμένει να στεγνώσουν για να τα μαζέψουμε όλοι μαζί.

 

Όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια: «…Ο καφές μου αυτοκτονεί κάθε μέρα στο γκάζι. Πρήζεται και φουσκώνει σαν εξάνθημα μέσα στο μπρίκι μου και η κάθε του φουσκάλα σκάει σαν όνειρο. Και φοβάμαι μήπως χυθεί και δεν προλάβω να τον κατεβάσω από τη φωτιά. Και συντομεύω τα όνειρα μου για να προλάβω. Να μην χυθούν. Θα' ναι κρίμα να καώ από όνειρο…»

Ένας μονόλογος-ειρωνικός σχολιασμός των πνιγηρών κλισέ της ζωής μας, των ανυπόφορων συμβάσεων που υπονομεύουν την ελευθερία μας, των καταπιεστικών «πρέπει» και των ξεπερασμένων «δήθεν»! Γέλιο, γάργαρο και πικρό από μία αναπάντεχη και ξεχωριστή γυναίκα όπως αυτή που μένει δίπλα μας!

 

Η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. γράφτηκε το 2009 κατόπιν παραγγελίας του Εθνικού Θεάτρου. 

Πρωταγωνιστεί: Μαρία Σολωμού

 

Ταυτότητα Παράστασης

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.

Συγγραφέας: Λένα Κιτσοπούλου

Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα

Σκηνική Σύνθεση: Στέλιος Γαβαλάς, Βασίλης Πέρρος

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Πρωτότυπη Μουσική : (DNA) Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Ανδρέου

Φωτογραφίες : Αχιλλέας Χαρίτος

Διεύθυνση Επικοινωνίας: Ελίνα Λαζαρίδου

Τμήμα Επικοινωνίας: Ειρήνη Τσίκα,

Social Media: Μαργαρίτα Μαρμαρά

Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα

 

Θέατρο Μικρό Χόρν, 

Αμερικής 10, Aθήνα

Τηλέφωνο: 211.182.6479

 

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη:20:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

VIP (1η σειρά) όλες τις ημέρες: 25 Ευρώ

Α' Ζώνη: 20 Ευρώ

Β' Ζώνη : 18 Ευρώ

Θέσεις περιορισμένης ορατότητας : 16 Ευρώ

 

Εισιτήρια : more.com by viva, στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων 211.1000.365 και στο Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 10, Aθήνα : 2103210021 

Για Ομαδικές Κρατήσεις : 

Κώστας Μπάλτας – Γιώτα Καραίσκου: 211- 1026277 & 210-2117240 Δευτ- Παρ : 10:00 -19:00

Εmail Τμήματος Ομαδικών Κρατήσεων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.