Πασχάλης Τόνιος ‘ΧΑΙΡΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑ - ΣΜΥΡΝΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ’

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΠΠΙΕΔ- Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς

  Πασχάλης Τόνιος

  ‘ΧΑΙΡΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑ - ΣΜΥΡΝΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ’

Τραγουδούν: Πασχάλης Τόνιος, Χρήστος Τσιαμούλης, Καίτη Κουλιά, αφήγηση Νικήτας Τσακίρογλου, 5μελή ορχήστρα, Μεικτή χορωδία, θα προλογίσει για την μικρασιατική καταστροφή ο καθηγητής πανεπιστημίου Θανάσης Χρήστου, Παρουσίαση Αθηνά Καμπάκογλου.

Στο α’ μέρος της παράστασης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα του ‘ΧΑΙΡΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑ’ και ‘ΣΜΥΡΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ’ Πασχάλη Τόνιου,

στο β’ μέρος θα ακουστούν επιλογές από τα καλύτερα μικρασιάτικα τραγούδια που έμμειναν στο χρόνο.

Τα έργα είναι βασισμένα στην ποίηση των: Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Εφταλιώτη, Στ. Μυριβήλη , Αγ. Σημηριώτη, Κ.Χ. Μύρη, Απ. Μαγγανάρη ,Δ. Σωτηρίου, Σ. Προκοπίου, George Horton, LawrenceDurrell.

Σημείωμα του Πασχάλη Τόνιου

Τα έργα γράφτηκαν για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, ένιωσα την ανάγκη να γράψω τα μουσικά έργα τα οποία είναι βασισμένα στην σπουδαία ποίηση, που αναφέρεται στα γεγονότα του 1922.Η επίκαιρη παράσταση, που η θεματική της ακουμπά στην ιστορία μας, μέσα από το λόγο και τη μουσική αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας, που έχασαν τη ζωή τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους.

Η τέχνη μπορεί να μεταφέρει από το χθες στο σήμερα ιστορικά στοιχεία ,θυμίζοντας και ακονίζοντας τη μνήμη μας, διότι λαός χωρίς μνήμες κινδυνεύει ξανά και ξανά

Τα έργα έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής, στο μέγαρο Παλαιάς Βουλής με ομιλητή τον τέως Π. τ. Δ κο Προκόπη Παυλόπουλο, στο Πολεμικό Μουσείο κα.

  Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Νέας Φιλαδέλφεια 2 Οκτωβρίου Ώρα 21:00

  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ