Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ήρεμο το κλίμα από το πρωί στην Ξάνθη

Ήρεμο το κλίμα που διαμορφώνεται από το πρωί στην Ξάνθη κατά την εκλογική διαδικασία. Το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης εφορευτικών επιτροπών, εντάθηκε στην πόλη και την Περιφέρεια ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών και των κομμάτων, υποκαθιστούν τις εφορευτικές. Κατά τα άλλα, στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Ξάνθης, όπου έχει εστιαστεί το ενδιαφέρον για τους γνωστούς λόγους, τα πράγματα φαίνονται ήρεμα και τα γνωστά van δεν έχουν εμφανιστεί. Αυτό εκτιμάται, είτε ως "ηρεμία πριν την καταιγίδα" είτε ως αλλαγή τακτικής με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα (προσέλευση κατά μόνας) από όσους επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ψήφο των ευπαθών ομάδων.

Πενήντα Θρακιώτες διεκδικούν την ψήφο πολιτών στις ευρωεκλογές

Τέσσερις Θρακιώτες περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας: Γιώργος Κυμπαρίδης, Αναστάσιος Βασιλειάδης, Ηλιάς Καράνταη, Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ενώ, η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη από τις Σάπες και ο Ξανθιώτης Ουμίτ Μεστάν Οσμάν συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Αλεξανδρούπολη οι θρακιώτες της Ελιάς, Νίκος Τσολακίδης και Πασχάλης Αγανίδης. Ο Σίμος Βαρδάκας και η Σοφία Ανδριοπούλου από την Ξάνθη και τον Έβρο στο νέο σχήμα της "ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία". Ο Αλέξανδρος Αρβανιτίδης, ο Θεόδωρος Χιώνης και ο Μουράτ Χατζόγλου από τον Έβρο και την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Ο επικεφαλής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας με καταγωγή από τον Έβρο Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης και ο Χρήστος Παρασχούδης. Στον συνδυασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων η υποψηφιότητα του τέως βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη. Η Αλεξανδρουπολίτισσα Φωτεινή Τοζακίδου στο πλευρό του Δημήτρη Μπουραντά. Ο Κώστας Μιχελής και ο Γιώργος Παντελίδης στην "Ένωση για την πατρίδα και τον λαό". Η "Πράσινη" Ευγενία Δημοπούλου. Υποψήφια με το "Σοσιαλιστικό Κόμμα", η Κομοτηναία Μαρία Εκμεκτσή. Στο ΛΑΟΣ ο ξανθιώτης Αναστάσιος Αβραμίδης. Υποψήφια με το "Εθνικό Μέτωπο" η Ροδοπίτισα Σταυρούλα Τιλκιτζή. Από την Ξάνθη στο "Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο" η Γεωργία Φυδανάκη. Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ) μετέχει στις ευρωεκλογές της 25η Μαϊου με 38 υποψηφίους, που προέρχονται στο σύνολό τους από τη Θράκη. Συγκεκριμένα, στο ευρωψηφοδέλτιό του συμμετέχουν δεκαοχτώ Ροδοπίτες, δεκαοχτώ Ξανθιώτες και δύο Εβρίτες

Καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για Μυρωδάτο(Ξάνθη) και διπλοεγγεγραμμένους

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίστηκε εκλογικό τμήμα στο Μυρωδάτο της Ξάνθης, όπου δεν υπήρχε το ψηφοδέλτιο του κόμματος και καταγγέλθηκε. Άμεσα απεστάλησαν αντιπρόσωποι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, καταγγελία, που διερευνάται, έγινε και για ύπαρξη διπλοεγγεγραμμένων σε εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, όταν ψηφοφόρος διαπίστωσε ότι στην κατάσταση ήταν εγγεγραμμένοι συγγενείς της, που είχαν ψηφίσει αλλού.

Εκλογές στην Ξάνθη αλλά με το βλέμμα στο Δροσερό

Κεντρικό ζήτημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι η εξαγορά και η χειραγώγηση χιλιάδων ψήφων από το συνοικισμό των ρομά του Δροσερού και άλλων ευπαθών ομάδων που νοθεύει ευθέως τη λαϊκή βούληση. Την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναφέρθηκαν στο τεράστιο ζήτημα και στη κεφαλαιώδη συμβολή που είχε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Τη δεύτερη Κυριακή βρίσκεται στο επίκεντρο και έχει αναχθεί σε πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, και φαίνεται ότι και οι διωκτικές αρχές έχουν θέσει υπό στενή επιτήρηση την εκλογική διαδικασία. Ο τρόπος που οι κάτοικοι συγκεκριμένων οικισμών μεταφέρονται και ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν («αλυσίδα» σφραγισμένων φακέλων με τον πρώτο να έχει πλαστογραφημένη σφραγίδα, παγκόσμια πρωτοτυπία που έχει ανακαλυφθεί στην Ξάνθη) είναι πια γνωστός και έχει γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ σε πανελλήνια κλίμακα.
Ο τρόπος που αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στοΝ δεύτερο γύρο των εκλογών είναι κάτι που μάλλον απασχολεί έντονα και την Εισαγγελία της Ξάνθης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδεικνύει για πρώτη φορά ίσως, τόσο μεγάλη ευαισθησία για να περιορίσει ή και να εξαλείψει το φαινόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2012, για ψηφοδέλτια της ΝΔ, ενώ η περιοχή είναι από τις μοναδικές όπου έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για αυτού του είδους τα αδικήματα. Τα φώτα στρέφονται, πλέον, στα εκλογικά τμήματα όπου προσέρχονται μαζικά οι κάτοικοι των συγκεκριμένων εξαθλιωμένων οικισμών.

Βλάβη σε αγωγό νερού στο κέντρο της Ξάνθης λόγω σεισμού

Αγωγός ύδρευσης στην κεντρική οδική αρτηρία της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, στην πλατεία Αντίκα, έσπασε στην Ξάνθη. Η βλάβη οφείλόταν στο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου και ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΞ, τα φαινόμενα είναι συχνά σε περιπτώσεις σεισμών και οι βλάβες που προκαλούνται σοβαρές. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ διέκοψαν την παροχή σε ένα τμήμα της Παλιάς Πόλης, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η υδροδότηση επανήλθει. Η κυκλοφορία στο σημείο της Πλατειας Αντίκα είχε διακοπεί και επανήλθε μετά από μερικές ώρες

Κ. Κατσιμίγας: Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά το σεισμό

Σε επιφυλακή λόγω σεισμού η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης – Μικροζημιές σε καταστήματα.

Δεν υπήρξαν καταστροφές σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίσματα, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Διαψεύδει φήμες που διασπείρονται στη μειονότητα ο Ζεϊμπέκ

Σε διάψευση προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεϊν μετά από φημολογία που διοχέτευσαν τις τελευταίες ώρες, νωστά κέντρα για να επηρεάσουν τη μειονοτική ψήφο, όπως εκτιμά. Όπως έσπευσε να δηλώσει διαψεύδει οποιεσδήποτε ψευδείς δηλώσεις του αποδίδονται γύρω από υποτιθέμενες θέσεις του ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Όπως αναφέρθηκε, οι δηλώσεις τογ γίνονται δημόσια και είναι καταγεγραμμένες σε όλα τα ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα.

Eπίθεση στο DΕB και στους υποψήφιους που στηρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης από Κουίκ

Σε άκυρο προτρέπει ο Κουίκ στις Περιφερειακές Εκλογές, για το δεύτερο γύρο, ενώ επιτίθεται στο μειονοτικό κόμμα DEB. Στην σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Κανένας χειροκροτητής του όποιου Παυλίδη με άθλιες προβοκάτσιες, δεν εκφράζει τις επίσημες θέσεις των ΑΝΕΛ. Μαύρο στους συνδυασμούς που στηρίζουν ο Σαμαράς και τα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησής τους. Μαύρο σε προξενοπροσκυνημένους περιφερειακούς συμβούλους και στο DEB. Οι επίσημες θέσεις του Περιφερειακού Συνδυασμού μας "Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας" για τον Β΄ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράστηκαν με σαφήνεια σε ομόφωνη απόφαση όλων των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών συμβούλων σε συνάντηση μας, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Τρίτη (20.05.14)". 
Και συνεχίζει: "Σε ό, τι αφορά στο Κίνημα των ΑΝΕΛ, ως Εκπρόσωπος, που εκφράζω τις επίσημες θέσεις των ΑΝΕΛ, υπενθυμίζω προχτεσινή μου δήλωση: Μαύρο σε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς και τα μνημονιακά κόμματα της κυβέρνησης του. Μαύρο για να μην δώσουμε το δικαίωμα στον Αντώνη Σαμαρά να βγεί την Κυριακή το βράδυ, πανηγυρίζοντας για επιτυχίες του. Πρέπει να του στείλουμε με κάθε τρόπο το ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι "τελείωσε", για να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία. Προσθέτω ακόμη και την τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, στην προχθεσινή κεντρική ομιλία του, ότι εμείς δεν προσκυνούμε το Προξενείο, όπως οι Συνδυασμοί της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Είμαστε εθνικά απέναντι από το Προξενείο. Ξεκάθαρο το μήνυμα των ΑΝΕΛ που δεν λιποψύχησαν, δεν έριξαν την ασπίδα τους, δεν σκέφθηκαν τον εαυτό τους, δεν επέλεξαν συγγένειες και κουμπαριές, δεν έπαιξαν διπλά παιγνίδια, αλλά έβαλαν πάνω απ' όλα ΜΟΝΟ τις αρχές του Κινήματος και την πατρίδα. Θα σταθούμε αποφασιστικά απέναντι και σε όλους εκείνους που έχουν γίνει φωλιά "εκλεκτών" συμβούλων του τουρκοπράκτορα Προξένου και σε εκείνους τους συνδυασμούς που στηρίζονται από τα μνημονιακά αποκόμματα, όπως θα καταντήσουν αύριο και μέσα από τις Ευρωκάλπες. Τόσο ο Γιώργος Παυλίδης όσο κι ο Άρης Γιαννακίδης απέφυγαν να ανταποκριθούν στο δημόσιο αίτημα που τους απευθύναμε, να καταδικάσουν την εμπλοκή του Προξενείου, για μια ακόμη φορά, στα πολιτικά και εκλογικά δρώμενα της Πατρίδας μας, να καταδικάσουν τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων τους και να τοποθετηθούν στην κάθοδο του DEB στις Ευρωεκλογές. Τέλος, κάποιοι, οι οποίοι δεν στάθηκαν στο πλευρό της μάχης που δώσαμε με ψηλά το κεφάλι στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μετατράπηκαν σε χειροκροτητές του όποιου Παυλίδη, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Δεν μπορεί να εκφράζουν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτοί που υπερασπίζονται ψηφοδέλτιο, που έχει τις ευλογίες και τη στήριξη του Σαμαρά και πολύ περισσότερο ψηφοδέλτιο με συμβούλους, που εκφράζουν πολιτικές της Άγκυρας στην περιοχή της Θράκης".

Αντιεκλογική παρέμβαση σε Κόσμιο και Σάπες

Παρέμβαση από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής "με σκοπό την προπαγάνδιση του αντιεκλογικού εμπεριστατωμένου λόγου" πραγματοποιήθηκε στο Κόσμιο και στις Σάπες της Ροδόπης.
“Στο Κόσμιο έγινε μοίρασμα κειμένου στα σπίτια, στην πλατεία και σε όλες τις ηλικίες, με τις αντιδράσεις να είναι αρκετά θετικές αν και δυστυχώς για κάμποσο κόσμο ήταν πρωτόγνωρη η εμφάνισή μας. Στις Σάπες και λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού και λόγω προηγουμένων παρεμβάσεων, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, μοιράστηκαν κείμενα και οι αντιδράσεις ήταν θετικότατες, με τον κόσμο να είναι πρόθυμος να συζητήσει και να κατανοεί τις θέσεις που προβάλαμε", σημειώνεται από την κίνηση σε δημοσιοποίηση της δράσης στο indymedia. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

"Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς:

Ήδη από την αρχή της κρίσης, ο υφέρπων κατά τα άλλα φασισμός μέσα στην ελληνική κοινωνία, αναδείχθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τρόπο με τον οποίο έχουν δράσει οι φασίστες μέχρι σήμερα. Το ζήτημα, όμως είναι να εντοπίσουμε κάποια από τα πραγματικά περιστατικά που έφεραν στο προσκήνιο αυτό το βόρβορο της δημόσιας ζωής.
Αν μη τι άλλο, ο φασισμός ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα βασικά «κρυφά» χαρτιά των δυτικών ιδιαίτερα κρατών και του παγκόσμιου κεφαλαίου. Ιστορικά αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όταν το ζωνάρι έσφιγγε για την αστική δημοκρατία, ένα φασιστικό καρκίνωμα αναλάμβανε να επιβάλλει την καθεστηκυία τάξη. Χαρακτηριστικότατο σύγχρονο παράδειγμα αποτελεί η επέλαση των νεοναζί σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας με στόχο την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «δημοκρατικές χώρες» της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στηρίζουν τις φασιστικές φρικαλεότητες γιατί προφανώς τα κέρδη τους είναι τεράστια και πιο σημαντικά από τη δημοκρατία.Στην ελληνική πραγματικότητα, η Χρυσή Αυγή απέκτησε ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού. Το κράτος αξιοποίησε πολύ αποτελεσματικά το εν λόγω φαινόμενο. Το χρησιμοποίησε για την υλοποίηση των πιο σκληρών κατασταλτικών του μέτρων και όταν οι φασίστες ξέφυγαν από τα επιτρεπτά πλαίσια (δολοφονία Φύσσα), ξεκίνησαν οι διώξεις. Ακριβώς αυτές οι διώξεις αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει για το κράτος η ύπαρξη των φασιστών. Πριν ξεκινήσουν οι θεαματικές συλλήψεις, το κράτος έσπειρε μία άνευ προηγουμένου καταστολή και τρομοκρατία για να ελέγξει μόνο του την κατάσταση. Από τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας κυριάρχησε ο φόβος, κατέστη εύκολο εν συνεχεία να καταστείλουν το καρκίνωμα που οι ίδιοι υποθάλπουν, αφού από δω και πέρα μπορούν να συνεχίσουν και μόνοι τους. Όντως, η ατζέντα της Χρυσής Αυγής ενσωματώθηκε πλήρως από τη Νέα Δημοκρατία, οι μετανάστες πνίγονται από το λιμενικό, οι μπάτσοι οργιάζουν στους δρόμους και ο Δένδιας δηλώνει ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα (μιλάμε για ανθρώπους) είναι κατώτερης ποιότητας, ενώ οι διώξεις των φασιστών-δολοφόνων εξισώνονται με διώξεις κοινωνικών αγωνιστών (βλ. Χαλκιδική).Η Χρυσή Αυγή από τη δικιά της μεριά προσπαθεί να κρατηθεί στη δημόσια ζωή προβάλλοντας ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο. Ο Κασιδιάρης παίζει στρατηγικά παιχνίδια με τον Μπαλτάκο για να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ο Μπούκουρας ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα στη Βουλή για να πείσει ότι παραπλανήθηκε. Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά ότι το κράτος και τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε θέλουν μία πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή για να τη διαχειρίζονται καλύτερα και να την ξαμολάνε όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους. Κι επειδή ήρθε η ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, καλό θα ήταν ο καθένας να ξανασκεφτεί τι προκαλεί δίνοντας δημόσιο λόγο στους φασίστες και ανοχή στο ολοκληρωτικό κράτος.
Ενάντια, λοιπόν στο φόβο και την τρομοκρατία ας προτάξουμε την κοινωνική αντιβία και την ανυποχώρητη δράση. Ενάντια στον ωχαδερφισμό και την ιδιώτευση ας προτάξουμε τη συλλογική ζωή και την αλληλεγγύη. Ενάντια στην παθητικότητα και την εθελοδουλία ας προτάξουμε την άμεση δράση και την αυτοδιαχείριση των ζωών μας. Για μια κοινωνία χειραφετημένη και με όρεξη για ζωή και όχι για μία κοινωνία πεισιθάνατη και υποταγμένη".

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον δήμο Μύκης

Ο δήμος Μύκης ενημερώνει ότι με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν.4257/2014 (Φ.Ε.Κ. 93/Α/14-4-2014) παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του δήμου να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Αιτήματα για ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλονται κατά το διάστημα από 14 Απριλίου έως και 14 Αυγούστου 2014. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην 8456/12.05.2014 σχετική ανακοίνωση του δήμου Μύκης ή στο τηλέφωνο 25413 523018 της αρμόδιας υπηρεσίας.

Βολή στο πεδίο Μαχαίρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου

H 29 Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 26 Μαΐου και ώρες από 08:00 έως 15:00, θα εκτελούνται βολές βαρέων όπλων, στο πεδίο βολής «ΜΑΧΑΙΡΑ», στην Κομοτηνή. Η επικίνδυνη περιοχή ορίζεται μεταξύ των χωριών Σύμβολα – Δύμη – Αγίασμα – Θάμνα – Ρίζωμα - Ασώματοι-Χαμηλό-Ορφανό - Μίσμος - Πετρωτό - Κερασιά – Οικισμός Βροντής – Ερείπια Φωλιάς. Στις περιοχές αυτές, απαγορεύεται η κίνηση ανθρώπων, οχημάτων και ζώων, κατά τις παραπάνω ώρες για την αποφυγή ατυχημάτων. Ενώ υπενθυμίζεται ότι εάν μετά την βολή, βρεθεί στη περιοχή οποιοδήποτε πυρομαχικό, απαγορεύεται κάθε επαφή με αυτό, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και εκείνος που θα το βρει παρακαλείται να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Στρατιωτική, Αστυνομική ή Πολιτική Αρχή.
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25/05/2014 - 15:16