Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

 
Σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης «Made by McKinsey»!

Την έντονη αντίθεσή του στο σχέδιο ανάπτυξης που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup και στο οποίο προβλέπεται η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων σε λίγες εταιρείες τυποποίησης και εμπορίας, εκφράζει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Σε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές Μεσσηνίας, τους τυποποιητές - εξαγωγείς και τα άλλα Επιμελητήρια, ο πρόεδρος του Επιμελητήρίου Δημήτρης Μανιάτης, επισημαίνει τα εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερωθήκαμε ότι στο τελευταίο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 υποβάλλατε «Σχέδιο Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα 10 χρόνια», το οποίο βασίστηκε στην μελέτη ”Greece 20/20” της εταιρείας McKinsey (του 2012 με χρηματοδότες τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα) καθώς και σε μελέτη του ΙΟΒΕ.
Πως είναι δυνατόν να στέλνουμε ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο στις Βρυξέλλες και εμείς οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (δηλαδή τα Επιμελητήρια) να μην έχουμε ενημερωθεί ή ερωτηθεί; Σύμφωνα με την πρόταση της McKinsey προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν ΟΛΗ την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας.
 
1) Για το ελαιόλαδο: Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, με μια ετήσια παραγωγή περίπου 500 τόνους το καθένα, να δημιουργηθούν μόνο δυο ή τρία mega-ελαιοτριβεία, μεγάλης δυναμικότητας το καθένα, που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου.
Μάλιστα οι μελετητές αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο σαν δύο προτεινόμενα μέρη εγκατάστασης.
Αιτιολογία είναι να επιτύχουμε «οικονομίες κλίμακας» και έτσι να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε με χαμηλές τιμές την Ισπανία κ.λπ.
Η περίφημη υψηλή ποιότητα και η υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου πάει περίπατο. Ενώ εμείς προσπαθούμε να μάθουμε τους νεότερους «ποιότητα – ποιότητα – ποιότητα», αυτοί θέλουν να πάμε εντελώς αντίθετα «ποσότητα – ποσότητα – ποσότητα».
Γιατί πρέπει να γκρεμίσουμε και άλλο την τιμή του, αφού δεν μας μένει απούλητο;
Να πάμε δηλαδή χαμηλά, όπως η Τυνησία και η Συρία;
Τι θα πετύχουμε;
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν θα πετύχουμε καλύτερες μέρες για τον Έλληνα παραγωγό που είναι και το ζητούμενο, όμως μπορούμε να πετύχουμε μόνο με πιο καλής ποιότητας ελαιόλαδα και όχι με κατώτερης ποιότητας.
2) Για τα φρούτα και λαχανικά: Pροτείνεται να γίνουν δυο ή τρεις μεγάλες μονάδες συσκευασίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
3) Προτείνεται η ίδρυση ΜΙΑΣ (1) εταιρείας διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων, με προτεινόμενο όνομα «Greek Foods Company», με σκοπό την καλύτερη προώθηση στις ξένες αγορές.
Ας σημειώσουμε για τους μεγάλους μελετητές της McKinsey ότι: «οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Τοσκάνη, που με υπομονή και γνώση χτίσανε την ποιότητα, πουλάνε 7 με 10 ευρώ το λίτρο και αυτοί θέλουν να μας πάνε στο 1,80 του απλού παρθένου της Ισπανίας;» Αντί λοιπόν να βάλουμε στόχο στο Αναπτυξιακό μας Σχέδιο, το ελαιόλαδο και τα άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα, και μέσα από εκπαίδευση και εκσυγχρονισμό να κάνουμε στην επόμενη δεκαετία την Ελλάδα «Τοσκάνη» της Ευρώπης, εσείς θέλετε να πάμε στην υποβάθμιση των προϊόντων μας;"»
 
Ανεστάλη η λειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας

Αναστέλλεται η λειτουργία του πεδίου βολής νήσου Σχίζας, της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πύλου. Με την ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστή η άρση απαγόρευσης της αλιείας γύρω από το νησί. Η επαναλειτουργία του πεδίου βολής είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της Μεθώνης, της Φοινικούντας και της ευρύτερης περιοχής.

«Χαράτσι» για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στις πλατείες

«Ειδικό τέλος» για κόμματα, οργανώσεις και φορείς, που χρησιμοποιούν τις πλατείες για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, θεσπίζει ο Δήμος Καλαμάτας. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο με το αιτιολογικό ότι από το τέλος θα πληρώνεται ο ηλεκτρολόγος και το προσωπικό καθαριότητας, που θα εργάζονται υπερωριακά. Σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν το δήμαρχο να αποσύρει την απόφαση και μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το ζήτημα δεν είναι ούτε οικονομικό ούτε περιβαλλοντικό. Στην ουσία ο εκλεκτός της ΝΔ (προηγούμενα και του ΛΑ.Ο.Σ.) και υποστηρικτής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, ενοχλείται με την δραστηριότητα του ΚΚΕ και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την περιορίσει τη στιγμή που συνεχίζονται και εντείνονται τα αντιλαϊκά μέτρα, ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η καταστολή, που περιορίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, που η ενημέρωση χειραγωγείται από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, που περιορίζεται η προβολή απόψεων όποιων αντιτίθενται στην κυρίαρχη πολιτική και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης

Την 73η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης τιμά σήμερα ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Νικολάου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου. Στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο θα προβληθεί αρχειακό υλικό και θα γίνουν ομιλίες για την ιστορική Μάχη. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από δέκα Συλλόγους Κρητικών της Αττικής. Χθες το βράδυ ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας και η Παγκρήτια Ομοσπονδία οργάνωσαν συνεστίαση κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο μουσικός και λυράρης Μανούσος Μαυράκης για τη μεγάλη του προσφορά στη διατήρηση και ανάδειξη της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

«On the road» Εργαστήρι Χορογραφίας στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η Καλαμάτα και οι κάτοικοί της θα είναι πρωταγωνιστές στο Εργαστήρι Χορογραφικής Παρέμβασης, με γενικό τίτλο «On the road», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των φετινών παράλληλων εκδηλώσεων του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το Φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει τα 20α του γενέθλια, θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 24 Ιουλίου. Το Εργαστήρι «On the road» είναι ένα συλλογικό χορογραφικό εργαστήρι το οποίο και θα "κατοικήσει" τους δημόσιους χώρους της πόλης, με στόχο να προετοιμάσει μια παράσταση - περιήγηση που θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα του φετινού Φεστιβάλ. Οργανωτές του είναι οι χορογράφοι του Συνδέσμου Χορού Βάσω Γιαννακοπούλου, Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα και Κατερίνα Σκιαδά με τη συνεργασία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας. Για την επιτυχία του εγχειρήματος η ομάδα θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των πολιτών από τους οποίους ζητεί να μοιραστούν μαζί της «προσωπικές ιστορίες, φωτογραφίες ή άλλα υλικά αρχείου που αφορούν στην πόλη της Καλαμάτας και τους ανθρώπους της». Αναζητούν «ιστορίες που αγγίζουν την ιστορική μνήμη της πόλης, που αφορούν στα κτήρια ή τους δημόσιους χώρους της, τα ήθη και τα έθιμα, τις ζωές των κατοίκων της όπως υπήρξαν ή υπάρχουν μέσα στο χρόνο».
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου, να αποστείλουν ταχυδρομικά ή να παραδώσουν οι ίδιοι, αντίγραφα του υλικού και των προτάσεών τους στο Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (Ζουμπούλειο Μέγαρο, Αναγνωσταρά και Παν. Καίσαρη, στην Καλαμάτα) ή να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαριέλα Νέστορα στο τηλέφωνο 6944182731.

Στην Καλαμάτα το 15ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί από 20 μέχρι 22 Ιουνίου, το 15ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο. Το γενικό θέμα του συνεδρίου είναι «Η ποιότητα στην Οδοντιατρική. Γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή κλινική πράξη. Θα πάρουν μέρος οδοντίατροι από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Άνοιξε χθες η αυλαία της Ανθοκομικής Έκθεσης Καλαμάτας
Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ανοίγει χθες η αυλαία της 3ης Ανθοκομικής Έκθεσης, που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Ιουνίου και όσοι την επισκεφθούν θα έχουν της ευκαιρία να θαυμάσουν και να αγοράσουν λουλούδια και φυτά, να πάρουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια και φροντίδα ανθέων και φυτών και να μετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων πολλές ειδικά για παιδιά.
«Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο»
Έργα κλασικών και νεότερων ξένων και Ελλήνων συνθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδήλωσης με γενικό θέμα «Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο», που οργανώνει σήμερα στις 9:15 το βράδυ, στην Κορώνη, το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. Θα συμμετέχει ο τενόρος Γιώργος Ζωγράφος και θα τον συνοδεύει στο πιάνο ο Μάριος Καζάς. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Καγκελάριος».

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριο καιρό, με πιθανές αραιές τοπικές νεφώσεις, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54