Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Έρχεται «ηλεκτρονικό φακέλωμα» Για όλα τα κτήρια και τα ακίνητα του Βόλου

Ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτηρίων του Βόλου και της Μαγνησίας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου ΟικονομικώνΣτόχος να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι, καθώς εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτήρια να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, που θα καταγράφεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα δεδομένων των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί. Όσα κτήρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, ενώ προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία .
Σύμφωνα με την Τοπογράφο - Πολεοδόμο Μηχανικό, μέλος της Μ.Ε. Πολεοδομικών Θεμάτων του ΤΕΕ ΓραμματήΜπακλατσή, ο νέος θεσμός, που είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, θα αφορά σε πρώτη φάση όσους μεταβιβάζουν ακίνητα και εκείνους που βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τα αυθαίρετα. Απαιτεί τη συνδρομή μηχανικού και μεταφράζεται σε πρόσθετο κόστος για τους πολίτες, με τη διαφορά ότι σταδιακά το κόστος αυτό θα αποσβεστεί.
Ο λόγος είναι ότι με την έκδοση του πιστοποιητικού πληρότητας, το οποίο θα χορηγείται με την εγγραφή στην ηλεκτρονική ταυτότητα, δεν θα χρειάζεται για κάθε μεταβίβαση το πιστοποιητικό πολεοδομικής καθαρότητας που εκδίδουν με έξτρα κόστος οι μηχανικοί, ούτε όμως και το ενεργειακό πιστοποιητικό, εφόσον το ακίνητο προορίζεται για ενοικίαση ή πώληση, όπως συμβαίνει σήμερα.
Οσα κτίσματα έχουν ενταχθεί στους νόμους των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων έχουν περιθώριο καταχώρησης των στοιχείων τους εντός πενταετίας. Για όλα τα υπόλοιπα -δημόσια και ιδιωτικά- προβλέπεται η δεκαετία. Οσοι, όμως, ξεκινούν την υπαγωγή στο νέο νόμο αυθαιρέτων 4178/2014 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυθαίρετα μετά το 1983, με μεσαίες και μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, μπορούν να νομιμοποιηθούν οριστικά μόνο εάν καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Γι’ αυτό καλό είναι οι διαδικασίες στις νέες δηλώσεις να γίνουν ταυτόχρονα.
Βάση για το περιουσιολόγιο
Η κ.Μπακλατσή εξηγεί επίσης ότιη ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί την ακτινογραφία ενός ακινήτου, ένα πλήρες «βιογραφικό» του. Ξεκινά με την ολοκλήρωση των εργασιών τοιχοποιίας και ενημερώνεται κάθε φορά που εκτελείται μια εργασία για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ συνοδεύεται ακόμη και με ψηφιακό ντοκουμέντο (βίντεο).
Πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο με το οποίο οι ιδιοκτήτες θα έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης ενός ακινήτου, θα μεριμνούν για την ασφάλεια και θα γνωρίζουν τι παραβάσεις βαρύνουν ένα κτήριο ώστε να μην αιφνιδιαστούν στο μέλλον.
Ποιό συγκεκριμένα η ταυτότητα κτηρίου θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η οικοδομική άδεια, τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας, το ενεργειακό πιστοποιητικό, σχέδια κατόψεων, έντυπα ελέγχου αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτηρίου και το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας κτηρίου. Υπεύθυνος για τη συμπλήρωση της ταυτότητας είναι ο μηχανικός, που για τις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ορίζεται έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας. Στις πολυκατοικίες μπορούν επίσης όλοι οι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στην ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Bόλος με «ειδικές ανάγκες»…

Παρκαρισμένα οχήματα πάνω σε αναπηρικές ράμπες, κακοφτιαγμένες ράμπες, «απαγορευτικά» κτήρια και εμπόδια στα πεζοδρόμια αποτελούν μερικούς από τους λόγους, όπου τα άτομα με κινητικά πρόβλημα «εγκλωβίζονται» πολλές φορές στα σπίτια τους, κυρίως όταν δεν έχουν από πουθενά συνδρομή και προσπαθούν με τις δικές τους δυνάμεις να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης.
Η πόλη του Βόλου όπως αναφέρουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, έχει πάρα πολλές αναπηρικές ράμπες ωστόσο το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν τις σέβονται.
«Στην περίπτωση που οι αναπηρικές ράμπες ήταν κατασκευασμένες σωστά και οι συμπολίτες μας, σέβονταν τους κανόνες, τότε το 70 με 80% των προβλημάτων μας θα είχαν λυθεί» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» κ. Κωνσταντίνος Κουσουτζής, προσθέτοντας ότι στο Βόλο υπάρχουν δεκάδες «απαγορευτικά» κτίρια καθώς είτε δεν έχουν αναπηρική ράμπα στην είσοδό τους είτε γιατί οι ράμπες είναι κακοφτιαγμένες.
Τα πεζοδρόμια κρύβουν παγίδες για έναν άνθρωπο που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Λακκούβες, πινακίδες, δέντρα, κολόνες, πάγκοι μικροπωλητών, ακόμη και σταθμευμένα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν τους χώρους που ανήκουν αποκλειστικά στους πεζούς. «Οι μητέρες με τα καρότσια είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί μας, γιατί συχνά τους είναι αδύνατον να περάσουν με τα παιδιά τους», λέει ο κ. Κουσουτζής
Στη συνέχεια ο κ. Κουσουτζής αναφέρει ότι ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός προβλέπει την πρόσβαση σε όλα τα νέα κτήρια. Τα παλαιά, όμως κτήρια συνήθως έχουν σκαλιά και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι περισσότερες τράπεζες δεν έχουν κατάλληλα διαμορφωμένη είσοδο, ενώ τα μηχανήματα που λειτουργούν με τις ειδικές κάρτες βρίσκονται σε θέσεις μη προσβάσιμες για κάποιον που κάθεται σε καρότσι.
«Για να θεωρείται μια αναπηρική ράμπα κατάλληλη θα πρέπει να είναι το ίδιο επίπεδο με τον δρόμο ακόμη και 5 εκατοστά πάνω από αυτόν, αρκούν για να μην μπορούμε να ανέβουμε στο πεζοδρόμιο. Πραγματικά όμως έχουμε κουραστεί να ζητάμε τα αυτονόητα και το σεβασμό των συμπολιτών μας. Κανονικά για κάθε κατασκευή ράμπας θα έπρεπε να γίνεται επιτόπια αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σωστά κατασκευασμένη» αναφέρει ο κ. Κουσουτζής.

Δεν θα παραλάβει φέτος σιτηρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου

Τα σιλό είναι γεμάτα με την απούλητη περσινή σοδειά

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (πρώην Ε.Α.Σ. Βόλου) ανακοινώνει στους παραγωγούς δημητριακών ότι δεν θα προβεί σε συγκέντρωση δημητριακών για την φετινή χρονιά για τους παρακάτω λόγους:
- Στα Σιλό του Αγίου Δημητρίου δεν υπάρχει χώρος για παραλαβή δημητριακών νέας εσοδείας καθ’ όσον αυτά είναι γεμάτα με αποθέματα περσινής εσοδείας, πληρωμένα στους παραγωγούς και παρ’ότι έχουν γίνει κατ’ επανάληψη διαγωνισμοί, ο τελευταίος μάλιστα πριν από λίγες ημέρες , (δεν υπήρξε καμία προσφορά) δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν.
- Στα Σιλό Στεφανοβικείου έχουν προξενηθεί σημαντικές ζημιές στο μηχανολογικό τους εξοπλισμό λόγω πρόσφατης κλοπής, κυρίως μοτέρ φορτώσεως και εξαερισμού, ανεμιστήρες, όργανα ζυγιστηρίων, ανεβατόρ, ηλεκτρολογικά καλώδια, κυκλώματα και ηλεκτρολογικοί πίνακες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άμεση αποκατάσταση των ζημιών.
«Μας στεναχωρεί αφάνταστα το γεγονός της μη παρέμβασης μας στην συγκέντρωση δημητριακών, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες αυτό είναι αδύνατον», καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.

Eκδηλώσεις και αιμοδοσίες στην Μαγνησία τον Ιούνιο

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και αιμοδοσίες στην Μαγνησία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εθελοντών αιμοδοτών « Η Αλληλεγγύη», «σκοπός είναι η προσέλκυση νέων αιμοδοτών και την συνεχή επαγρύπνηση σχετικά με την σπουδαιότητα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας μάθετε περισσότερα, διαδώστε το μήνυμα, μην είστε αμήχανοι θεατές, αλλά πάρτε ενεργό μέρος στις προσπάθειες μας, χρειαζόμαστε συμμέτοχο, την κοινωνία. Γίνετε υποστηρικτές του έργου μας που ο καθένας μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Παρακαλούμε θυμηθείτε πως αν διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας μπορεί να σώσετε τη ζωή κάποιου.
Έστω και αυτή την ημέρα μόνο, ας σκεφτούμε τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία, τον νεαρό που τραυματίστηκε βαριά σε τροχαίο, τον ασθενή που περιμένει αίμα για να χειρουργηθεί
.Γι αυτό με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με τον σύλλογο εργαζομένων περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 9.00 έως 13.00 στον προαύλιο χώρο της πρώην Νομαρχίας. Επίσης, η εταιρία NovartisHellas με την συνεργασία του τοπικού συλλόγου Θαλασσαιμίας και του συλλόγου μας διοργανώνει ποδηλατοβόλτες την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 με σημείο εκκίνησης την παραλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ώρα 19.00.
Την Δευτέρα 23 Ιουνίου αιμοδοσία στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Haggen-Dazs καφέ από τις 10.00 έως τις 14.30, την Τρίτη 17 Ιουνίου το απόγευμα και την Τετάρτη 18 Ιουνίου πρωί και απόγευμα στην Σκόπελο για να απομυθοποιήσουμε την αιμοδοσία και να διώξουμε τον φόβο από την σκέψη. Έλα για να δώσεις μια φιάλη αίμα, μια φιάλη αγάπης, ανθρωπιάς και πολιτισμού».

Θέματα φύλαξης Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών και Αμαξοστασίων στην Οικονομική Επιτροπή

Με αρκετά θέματα συζήτησης, συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 10 Ιουνίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, που αναμένεται να εγκρίνει το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών φύλαξης και ασφαλείας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των αμαξοστασίων Βόλου και Νέας Ιωνίας και τη δημοπρασία για την εκμίσθωση του Εκθεσιακού Κέντρου (Λ. Αθηνών 25- Βόλος) για το διάστημα από 20-9-2014 έως 2-10-2014 (εσωτερικός χώρος) και για τον εξωτερικό υπαίθριο χώρο το διάστημα από 1-9-2014 έως 10-10-2014.
Η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για την παραχώρηση με αντάλλαγμα απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού 30 τ.μ. στην περιοχή παραλία Νέας Αγχιάλου (παραπλεύρως γηπέδου) και στην περιοχή λιμανάκι για τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατου (αυτοκινούμενου ή μη) αναψυκτηρίου/τροχήλατης (αυτοκινούμενης ή μη) καντίνας και της δημοπρασίας για την παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων.
Τέλος, αναμένεται να εγκρίνει το αποτέλεσμα των δημοπρασιών για την παραχώρηση με αντάλλαγμα δικαιώματος απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού 30 τ.μ. στην περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς (ανατολικό τμήμα) για τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατου (αυτοκινούμενου ή μη) αναψυκτηρίου/ τροχήλατης (αυτοκινούμενης ή μη) καντίνας.

Ο Δήμος Βόλου πρωτοπόρος στην αξιοποίηση προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών σε επιδοτούμενες θέσεις

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος«Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για τη φιλοξενία παιδιών σε επιδοτούμενες θέσεις παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, η οποία μάλιστα προτείνει στην Κυβέρνηση την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου μέρους με 60 εκ. € από το Κοινωνικό Μέρισμα έτσι ώστε να επιτευχθεί το περσινό ύψος της χρηματοδότησης.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου κατατάσσεται, με βάση και τον πληθυσμό του, στην πρώτη τριάδα των Δήμων της χώρας, όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό, αφού κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2013-2014 φιλοξενήθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔηΠεΘε και της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ (25 δομές συνολικά) περίπου 1.500 παιδιά, εκ των οποίων τα 1.232 με επιδότηση από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δηλαδή χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων. Πανελλαδικά, τη χρονιά που πέρασε 73.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις δομές των Δήμων μέσω του προγράμματος, ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό έχουν μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν και να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54