Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου


Βόλος - Μαγνησία

Τοπικές ειδήσεις - 13 Αυγούστου 2014


Καλλικράτης και στα Λιμεναρχεία

Με μειωμένο προσωπικό κατά 50% θα βρεθεί το Λιμεναρχείο Βόλου τέλη Αυγούστου

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Καλλικράτης στη λειτουργία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και των περιφερειακών του Λιμενικών Σταθμών.

Η ανακατανομή προσωπικού που προβλέπει το σχέδιο μειώνει τους λιμενικούς στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου κατά 50%, στο Λιμενικό Σταθμό Αμαλιάπολης κατά 70% και στο Λιμενικό Σταθμό Τρικερίου κατά 20%, ενώ καταργεί επί της ουσίας το Λιμενικό Σταθμό Αγίου Ιωάννη, αφού τον μετατρέπει σε φυλάκιο χωρίς προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος Κώστα Κυράνη, το επίμαχο σχέδιο, που υπογράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, μειώνει το προσωπικό των λιμενικών αρχών πανελλαδικά στα 8.000 άτομα από 10.400 που είναι σήμερα στις 29 Αυγούστου.

Δυστυχώς όμως τα κενά που θα δημιουργηθούν είναι πάρα πολλά, αφού σε ρεαλιστική βάση οι λιμενικοί που υπηρετούν σήμερα δεν είναι 8.000 αλλά 7.400, ενώ το διακύβευμα του Καλλικράτη, που είναι η ενίσχυση των νησιών λόγω της επιβατικής κίνησης και των κρουσμάτων λαθρομετανάστευσης, εγκαταλείπεται, καθώς η κατεύθυνση του μετακινούμενοι προσωπικού θα είναι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Οπως είπε ο κ. Κυράνης, «τα προβλήματα από τις μειώσεις του προσωπικού θα είναι πολλά. Στο Λιμεναρχείο Βόλου οι 110 λιμενικοί θα μειωθούν σε 60. Αυτή τη στιγμή οι 50 λιμενικοί επιφορτίζονται με τις εξωτερικές δουλειές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, όπως είναι οι έλεγχοι, η τροχονομία, οι ειδικές αποστολές και μεταξύ άλλων η επάνδρωση των σκαφών του Λιμενικού, και οι υπόλοιποι με το διοικητικό κομμάτι.

Θα υπάρξει πλήρης αδυναμία παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως είναι η έκδοση αλιευτικών αδειών, αδειών ταχυπλόων, άδειες για τραπεζοκαθίσματα κ.α.» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης υπογράμμισε ότι:«Στο Λιμενικό Σταθμό Αμαλιάπολης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει και τον έλεγχο της εμπορικής κίνησης και των φορτοεκφορτώσεων, η μείωση του προσωπικού στα οχτώ άτομα από 22 που υπηρετούν σήμερα θα προκαλέσει επίσης δυσλειτουργίες, αφού ήδη ο Σταθμός λειτουργεί οριακά.

Στο Λιμενικό Σταθμό Τρικερίου μόνο αναμένεται να μην παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι έντεκα λιμενικοί θα μειωθούν σε οκτώ. Ο Λιμενικός Σταθμός θα μπορεί να λειτουργεί έστω και οριακά» κατέληξε ο ίδιος.

Τρεις συλλήψεις στο πλαίσιο ελέγχων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Συνελήφθησαν χθες στην πόλη του Βόλου και στις Μηλιές, από Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, τρεις Έλληνες, στο πλαίσιο καθημερινών αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες, συνελήφθησαν:

• τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, μια 37χρονη Ελληνίδα, προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας και τροποποίηση όρων λειτουργίας του καταστήματος, καθώς και για ηχορύπανση,

• το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών, δύο Έλληνες, ηλικίας 75 και 56 ετών, διότι κατελήφθησαν να διαθέτουν προς πώληση προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου, στερούμενοι αδείας από αρμόδια Αρχή. Σε βάρος του επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας θα συνεχιστούν παρόμοιοι έλεγχοι.

Νεκρός 56χρονος επικεφαλής γερμανών προσκόπων

Ενώ πήγε για πεζοπορία με την ομάδα του Μακρινίτσα – Πουρί

Νεκρός ενώ περπατούσε, έπεσε ένας 56χρονος επικεφαλής ομάδας γερμανών προσκόπων και ο θάνατός του φαίνεται ότι οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο άτυχος γερμανός, ξεκίνησε με την ομάδα του για να περπατήσουν στο μονοπάτι Μακρινίτσα – Πουρί, αλλά περίπου σε απόσταση 3 χλμ. αφότου ξεκίνησαν έχασε τις αισθήσεις και έπεσε κάτω.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ενώ επί τόπου πήγε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μήπως χρειαζόταν να τον μεταφέρουν στο δρόμο. Μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου το ΕΚΑΒ, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συναντήσεις Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και ΤΕΕ Μαγνησίας

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και του ΤΕΕ Μαγνησίας, όπου συζήτησαν τα προβλήματα των δικηγόρων και των μηχανικών που καθημερινά οξύνονται, τις θέσεις του επιστημονικού συλλόγου και του επιστημονικού φορέα για τα υπάρχοντα προβλήματα της περιοχής μας και αντήλλαξαν απόψεις επί αυτών.

Στις 8/8/2014 έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Λάζαρο Γαϊτάνη στα γραφεία του συλλόγου στο Δικαστικό Μέγαρο. Μαζί με τον βουλευτή παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου και το μέλος της Ν.Ε. και επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς. Από την πλευρά του δικηγορικού συλλόγου εκτός του προέδρου, παραβρέθηκαν ο γραμματέας του Δ.Σ. κ. Βασίλης Μπακαλιάνος και το μέλος του κ. Γιώργος Ταταριώτης.

Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους είναι: Η συρρίκνωση των ορίων της ελάχιστης αμοιβής (χωρίς αυτή να επιφέρει ελάφρυνση στα δικαστικά έξοδα των διαδίκων, καθόσον αυτοί καλούνται εδώ και 2 χρόνια να πληρώσουν επιπλέον παράβολα υπέρ του Δημοσίου, όπως και τον σχετικό ΦΠΑ που έχει πλέον επιβληθεί), η φορολόγηση των νέων δικηγόρων από το 1 ευρώ, η αδυναμία ασφαλιστικής και υγειονομικής κάλυψης, κυρίως των νέων δικηγόρων, η αλλαγή του κώδικα της πολιτικής δικονομίας, η έλλειψη και ανεπάρκεια των χώρων στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η μη εγγραφή των ασκούμενων δικηγόρων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ πληρώνουν υπέρ αυτού.

Στις 11/8/2014 έγινε σύσκεψη στο κτήριο του ΤΕΕ με αντιπροσωπία του ΤΕΕ Μαγνησίας, την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. ΝάνσυΚαπούλα και αντηλλάγησαν απόψεις για τα επίκαιρα θέματα που υπάρχουν στην Μαγνησία. Μαζί με τον βουλευτή παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο κ. Κώστας Γαργάλας, μηχανικός, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με τους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης». Από την πλευρά του ΤΕΕ Μαγνησίας εκτός της προέδρου, παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας κ. Έφη Αντωνίου και τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Γιώργος Γαργάλας, Κώστας Καραγιάννης και Δημήτρης Κατσαλής.

Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η ανεργία πλήττει ένα μεγάλο κομμάτι των μηχανικών. Η νέκρωση της οικοδομικής δραστηριότητας επέδρασε καταλυτικά στη συρρίκνωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η θέση του ΤΕΕ, που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, έχει ληφθεί υπόψη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την διαμόρφωση της δικής του άποψης, όσον αφορά τον περιφερειακό και την σήραγγα.

Με τον Κώστα Αγοραστό θα διεκδικήσει την Ένωση Περιφερειών η Νέα Δημοκρατία

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναμένεται να … κοντραριστεί για τη θέση με τη Ρένα Δούρου.

Η είδηση προέρχεται από σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στο newpostκαι στο οποίο επισημαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει για την Ενωση Περιφερειών την προεδρία του Κώστα Αγοραστού (θα διαδεχθεί τον ηττημένο στην Αττική Γιάννη Σγουρό), ο οποίος – ως φαβορί – θα διασταυρώσει τα ξίφη του με την «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Αναφορικά με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το ρεπορτάζ του καλά ενημερωμένου περί τα κυβερνητικά αθηναϊκού ΜΜΕ αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την εκλογή στην προεδρία του Δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη.

Στην τελική ευθεία για τον αξονικό του Νοσοκομείου Βόλου

Στις 27 του μήνα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Νοσοκομείο Βόλου για την προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου, ζήτημα που ο διοικητής Κώστας Καραμπάτσας έχει χαρακτηρίσει μείζον για τη Μαγνησία και στοίχημα για τη Διοίκηση του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27 Αυγούστου, ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των τριών εταιριών που τις κατέθεσαν και πρόκειται για τρεις κατασκευαστές εγνωσμένης αξίας στο χώρο των αξονικών τομογράφων.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένσταση ή ασφαλιστικά μέτρα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπογραφεί η σύμβαση και εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ο νέος αξονικός τομογράφος.

Σε περίπτωση έντασης, θα πάρει τρεις ημέρες να εξεταστεί και, σε περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων, η διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει για έναν μήνα, μέχρι να εκδικαστούν.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας ζήτησε από την ειδική ομάδα του ΕΣΠΑ, τη βιοϊατρική υπηρεσία, τη νομική σύμβουλο του Νοσοκομείου και την επιτροπή ενστάσεων, να μην επηρεαστούν από την καλοκαιρινή ραστώνη, για να προχωρήσει ταχύτατα το θέμα της προμήθειας καινούργιου αξονικού τομογράφου, που είναι φλέγον, τόσο για το «Αχιλλοπούλειο», όσο και για την κοινωνία της Μαγνησίας

Τελειώνει η ομηρία αποφοίτων των ΙΕΚ

Χίλιοι περίπου απόφοιτοι των ΙΕΚ του Βόλου, ανάμεσα σε 14.000 απ’ όλη την Ελλάδα, κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες τις αιτήσεις τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

Η απόκτηση της πιστοποίησης είναι το απαραίτητο εφόδιο για να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, είτε ως εργαζόμενοι στον τομέα πάνω στον οποίο καταρτίστηκαν είτε ως επαγγελματίες, κάνοντας έναρξη στη δική τους επιχείρηση.

Οι περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής προέρχονται από τις ειδικότητες Νοσηλευτικής Χειρουργείου, Βοηθού Φυσικοθεραπευτή, Ειδικού Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Τεχνικού Αυτοκινήτου, Αισθητικής και Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Εκφρασης. Πέραν της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ., εντοπίζεται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης.

Από το Βόλο, κατατέθηκαν περίπου 1.000 αιτήσεις. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί. Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία τρία χρόνια, οι απόφοιτοι των ΙΕΚ βρίσκονταν σε ομηρία. Από το 2011 περίμεναν πότε το Υπουργείο Παιδείας θα κινήσει τις διαδικασίες για τις εξετάσεις απόκτησης του διπλώματος, ώστε να μπορέσουν οι νέοι αυτοί να αναγνωρίσουν τα προσόντα που απέκτησαν από τη φοίτησή τους στα ΙΕΚ και να βγουν στην αγορά εργασίας.

Στα 41 τα οργανικά κενά

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη, μπορούν να κάνουν δήλωση τοποθέτησης στα οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Μαγνησίας.

Οπως είναι γνωστό, υπάρχουν 41 οργανικά κενά δασκάλων, νηπιαγωγών, φυσικής αγωγής και αγγλικής γλώσσας.

Σύμφωνα με την καταγραφή, στην Α’ περιοχή, υπάρχουν κενά δασκάλων στην α’ περιοχή στα σχολεία 1o Ζαγοράς (Ρ. ΦΕΡΑΙΟΣ) 3, 1ο ΣηπιάδοςΛαύκου 1, 2ο Ζαγοράς Μακρυράχης 1, 2ο Μουρεσίου(Α.ΔημητρίουΑνηλίου Κισσού) 4, 2ο ΣηπιάδοςΠρομυρίου 2, 3ο ΣηπιάδοςΜηλίνας 1, Δ.Σ. Αφετών 3, Δ.Σ. Μουρεσίου-Ξουριχτίου -Τσαγκαράδας 5, 3ο Ζαγοράς Πουρίου 3, Δ.Σ. Βρύναινας 2, Δ.Σ. Τρικερίου 1 και στη Β’ περιοχή στο 3ο Δ.Σ. Σκοπέλου - Κλήματος.

Υπάρχουν επίσης κενά νηπιαγωγών στα 3ο Ν/γείοΣηπιάδοςΜηλίνας 1, 4ο Νηπιαγωγείο Ζαγοράς Μακρυράχης 2, Νηπιαγωγείο Μουρεσίου-Ξουριχτίου -Τσαγκαράδας 1, Νηπιαγωγείο Τρικερίου 1, 1ο Νηπιαγωγείο Ζαγοράς 1, 2ο Νηπιαγωγείο Ζαγοράς 1, Νηπιαγωγείο Ανάβρας 1 και ένα κενό στο Νηπιαγωγείο Αλοννήσου.

Ενα κενό εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής έχει καταγραφτεί στο 1ο Δ.Σ. Ζαγοράς και τέσσερα κενά αγγλικής γλώσσας, στα Δημοτικά Σχολεία 1ο Ζαγοράς, 3οΣηπιάδος - Μηλίνας, Αφετών και Αργαλαστής.

Παρακλήσεις στο Προμύρι και στον Παλαιό Πλάτανο

Την Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη 12 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος θα χοροστατήσει, κατά την Ακολουθία της μεγάλης Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στο τέλος της Ακολουθίας θα τελέσει την κουρά νέας Μοναχής.

Σήμερα Τετάρτη 13 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος, στις 7 μ.μ. θα τελέσει την τελευταία Ιερά Παράκληση, για τον εφετινό Δεκαπενταύγουστο, στον Ιερό Αγίου Αντωνίου Παλαιού Πλατάνου Αλμυρού.

Μετά την Ακολουθία, στο προαύλιο του Ναού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις», που διοργανώνει ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, κατά την οποία η εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Νεκταρίου Δεμελή, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Τραγούδια για την Παναγιά». Θα τραγουδήσει ο μουσικολόγος, πρωτοψάλτης και σπουδαίος ερμηνευτής κ. Βασίλης Αγροκώστας.

Ορκίζεται το νέο Δ. Σ. Ζαγοράς – Μουρεσίου

Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς - Μουρεσίου, ορίστηκε για τις 28 Αυγούστου στο Δημαρχείο Ζαγοράς στις 5 το απόγευμα. Στη συνέχεια από 1ης Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει και επίσημα καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή με νεοεκλεγέντα Δήμαρχο τον Πατή Κουτσάφτη θα οριστεί το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αρμοδιότητες των αντιδημάρχων.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο συμβούλιο της δημοτικής περιόδου που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2019 με Δήμαρχο τον κ. Κουτσάφτη Παναγιώτη.

Αναλυτικά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα ορκιστεί είναι το εξής:

Από το συνδυασμό «Ενωτική Συνεργασία Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου - Δουλεύουμε σωστά πάμε μπροστά» με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Κουτσάφτη, εκλέχτηκαν στην εκλογική περιφέρεια Ζαγοράς οι εξής: Δημήτρης Χιώτης, Απόστολος (Λάκης) Κοντογιώργος, Δημήτρης - Μαρίνος Χιώτης, Αναστάσιος (Τάσος) Γαρυφάλλου, Βασίλης Καουνάς, Βασίλης Ρεπανίδης και Προκόπης Κουτσελίνης. Στην εκλογική περιφέρεια Μουρεσίου εκλέχθηκαν οι εξής: Απόστολος Σουλδάτος, Γεωργία (Τζορτζίνα) Χριστοδούλου, Ανέστης Αλτίνης, Απόστολος Τσελεπής, Κώστας Μαργαρίτης και Κώστας Βασταρδής.

Από την «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» εκλέχθηκαν και θα ορκιστούν από τη Ζαγορά οι εξής: Απόστολος Κατσιφός, Κώστας Λάσκος και Νίκος Ευαγγέλου και από το Μούρεσι οι: Μαρία Σαμαρά, Θεόδωρος Μπρίζης και Νίκος Καμπούρης.

Τέλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς - Μουρεσίου» εκλέχθηκαν και θα ορκιστούν οι εξής: Βασίλης Τσαπράζης και Τριαντάφυλλος (Λάκης) Κουρελάς.

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας, θα ακολουθήσει εισήγηση του νέου Δημάρχου, ο οποίος θα αναφερθεί στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής αλλά και τους βασικούς στόχους της.«Δέσμευσή μας είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που προαναγγείλαμε και για το οποίο μας ψήφησε ο κόσμος» δήλωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Πατής Κουτσάφτης, προσθέτοντας ότι βασικοί στόχοι είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία δημοτική συνείδηση, η επαναφορά καθημερινών ζητημάτων στο Δήμο σε ανοιχτό επίπεδο αλλά και η προετοιμασία όλων των προτάσεων για διεκδίκηση έργων από το νέο ΕΣΠΑ.

Ενημέρωση των ιχθυοπωλών για αποδοτικότερη αποκομιδή και καθαρότερη πόλη από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινότητας, η Υπηρεσία Καθαριότητας ξεκίνησε συντονισμένες επαφές με κατηγορίες επαγγελματιών, με πρώτους τους ιχθυοπώλες, για την ενημέρωσή τους, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, ζητώντας τη συνδρομή τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία έχει αντιμετωπίσει, αρκετές φορές, διάφορα προβλήματα από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκ μέρους ορισμένων επαγγελματιών ιχθυοπωλών, που με τη συμπεριφορά τους (απόρριψη συσκευασιών αποθήκευσης και μεταφοράς ψαριών σε κάδους, υπολειμμάτων ψαριών σε κάδους χωρίς να είναι τοποθετημένα σε σακούλες, πάγων συντήρησης ψαριών στο δίκτυο ομβρίων κλπ), αφενός επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλώντας επιπλέον φόρτο στην Υπηρεσία (ανάγκη αντικατάστασης κάδων, χρήσης υδροφόρας για τον καθαρισμό οδών και την εξάλειψη της δυσοσμίας κλπ), αφετέρου γίνονται η αιτία πρόκλησης έντονων διαμαρτυριών ή και καταγγελιών εκ μέρους άλλων δημοτών (κατοίκων ή καταστηματαρχών δίπλα ή κοντά σε ιχθυοπωλεία), κάποιες από τις οποίες έχουν προκαλέσει μέχρι και την παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη διερεύνησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες μέρες, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ν. Οικονόμου, προκάλεσε καταρχάς συνάντηση με εκπροσώπους των ιχθυοπωλών, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Φ. Δημητρίου, Β. Ξηρακιάς, Δ. Δαφερέρας και Θ. Ντόκας. Συγκεκριμένα, από την αντιδήμαρχο επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιχθυοπώλες οφείλουν να μεριμνούν οι ίδιοι για τη διαχείριση των συνθετικών συσκευασιών (φελιζόλ) αποθήκευσης και μεταφοράς ψαριών. Επίσης, οφείλουν να απορρίπτουν τα νερά πλύσης των ψαριών και τα νερά από το λιώσιμο των πάγων συντήρησής τους στο δίκτυο αποχέτευσης και όχι στο δίκτυο ομβρίων, καθώς συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, κυρίως τους θερινούς μήνες, οπότε η απορροή είναι πιο μικρή και οι συνήθεις υψηλές θερμοκρασίες εντείνουν το φαινόμενο της δημιουργίας εστιών ρύπανσης.

Οι επαγγελματίες εξέφρασαν τη διάθεσή τους για απόλυτη συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς της για όσο το δυνατό καλύτερη καθαριότητα στις οδούς όπου βρίσκονται τα καταστήματά τους.

Εξάλλου, μετά από τη συνάντηση, στάλθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας και προσωπική επιστολή σε όλους τους επαγγελματίες ιχθυοπώλες του Δήμου Βόλου, για την έγκυρη ενημέρωσή τους, με στόχο την ορθή διαχείριση εκ μέρους τους των απορριμμάτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα που ασκούν.

Ερώτηση Μουτσινά για ρωσικό εμπάργκο

Με αφορμή τη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες παραγωγούς λόγω του ρωσικών απαγορεύσεων και ενόψει της συνάντησης εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Αυγούστου 2014, με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά και να προταθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Εξωτερικών,

Τον Υπουργό Οικονομικών και

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση Μουτσινά για ρωσικό εμπάργκο

ΘΕΜΑ: «Ρωσικές απαγορεύσεις σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων προέλευσης ΕΕ»

Η απόφαση της ρώσικης κυβέρνησης στις 6 Αυγούστου 2014, να απαγορεύσει την εισαγωγή συγκεκριμένων ειδών αγροτικής παραγωγής, πρώτων υλών ή και τροφίμων που προέρχονται από την ΕΕ, θα προκαλέσει κατά κύριο λόγο καίριο πλήγμα στις ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις συμπαρασύροντας και άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο γενικότερα και τις μεταφορές.

Η αξία των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων που σήμερα υφίστανται απαγόρευση ανέρχεται ετησίως σε περισσότερα από 100 εκ. € με το σημαντικότερο μερίδιο (περίπου 90%) να αντιστοιχεί στην αξία των φρούτων και λαχανικών και με το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία να επιδεινώνεται στο εγγύς μέλλον για τα προϊόντα που θα μείνουν αδιάθετα.

Η αναζήτηση νέων αγορών δεν πρόκειται να αποτελέσει τη λύση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εκ του γεγονότος ότι η ρωσική αγορά αποτελεί μέχρι και σήμερα τη σημαντικότερη αγορά αλλά και λόγω του ανταγωνισμού που θα συναντήσει από τις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Το αποθεματικό για τις κρίσεις όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς το οποίο ανέρχεται σε 400 εκ. € ετησίως δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δουν την πιο σημαντική αγορά γι αυτούς να είναι κλειστή για σημαντικά ελληνικά προϊόντα όπως είναι τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μήλα κ.α.

Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Κατόπιν των παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :

Ποιες ενέργειες έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν προκειμένου οι Έλληνες παραγωγοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση με τις μικρότερες γι αυτούς απώλειες;

Έχουν συλλεχθεί τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασιστούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης στην αγορά;

Στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες προτίθεστε να ζητήσετε αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Ποιες είναι οι δυνατότητες χορήγησης αποζημιώσεων στους Έλληνες παραγωγούς και λοιπούς επαγγελματίες που κατά κύριο λόγο πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο;

Ασυδοσία στην εστίαση σύμφωνα με αυτοψία του ΣΕΠΕ

Την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία, που φθάνει έως και το σημείο να «διαγράφεται» κάθε έννοια εργασιακής σχέσης και ασφαλιστικής Νομοθεσίας, κατέδειξαν τα αποτελέσματα του ελέγχου, που διενήργησε το ΣΕΠΕ Ν. Μαγνησίας, μαζί με το Σωματείο εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό πριν από λίγες μέρες σε επιχειρήσεις επισιτισμού του Ν. Μαγνησίας.

Χαρακτηριστικότερη και προκλητικότερη, όπως καταγγέλθηκε από το σωματείο στις αρμόδιες υπηρεσίες, η περίπτωση ιδιοκτήτη κεντρικού καταστήματος επισιτισμού στο Βόλο, ο οποίος δήλωνε όλο το προσωπικό του ως … «μπουφετζήδες», τη στιγμή που μόνον ένας εργαζόμενος ήταν στον μπουφέ και οι υπόλοιποι εργάζονταν ως σερβιτόροι.

Σε άλλο κατάστημα, διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενος ήταν δηλωμένος ταυτόχρονα ως «εργάτης-μπουφετζής», γεγονός που δεν επιτρέπει ο Νόμος, καθώς η μια ειδικότητα αναιρεί την άλλη, δεδομένου ότι η ειδικότητα του μπουφετζή διέπεται από υπαλληλική σχέση ενώ του εργάτη όχι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σωματείο της Μαγνησίας των εργαζομένων στον επισιτισμό υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή θέση επιμένουν πλέον συνειδητά στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας για αυτό και πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για τις συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υπογράφουν από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι αλλά δεν εφαρμόζονται.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι πιο οξυμένο ειδικά στις ηλικίες από 40 μέχρι και 50 χρόνων όπου εστιάζεται η μεγαλύτερη ανεργία στον κλάδο αλλά και τα περισσότερα προβλήματα καθώς πρόκειται για οικογενειάρχες κυρίως που έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις και που αντιμετωπίζουν ένα «κυκεώνα» δυσκολιών για να ξαναβρούνε αφενός δουλειά και αφετέρου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τις Εργοδοτικές Οργανώσεις για το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Οι εργοδότες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί και, όπως δήλωσαν, αναμένουν να δουν με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα χειρισθεί την απόφαση του Σ.τ.Ε., όσον αφορά στην μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία.

Το σωματείο επισιτισμού της Μαγνησίας καλεί τους Βουλευτές του Νομού να μην επιτρέψουν να χαλκευτεί η απόφαση του Σ.τ.Ε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις στο Χόρτο

Για 30η συνεχόμενη χρονιά το Ιδρυμα Χατζηνίκου - Αγγελίνη εξακολουθεί να διοργανώνει τα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις στο πανέμορφο Χόρτο του Νοτίου Πηλίου. Συνδιοργανωτής και στο φετινό πρόγραμμα ο δραστήριος Αναπτυξιακός Σύλλογος Χόρτου ενώ μια σημαντική συνεργασία που εγκαινιάζεται φέτος είναι αυτή με το Δημοτικό Ωδείο Βόλου μέσω του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ και της Διεύθυνσης Πολιτισμού Βόλου.

Συναυλίες, αφιερώματα, παρουσιάσεις και ομιλίες συνθέτουν κατά κύριο λόγο τις ερχόμενες συναντήσεις στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος στο Χόρτο.

Ορόσημο της φετινής διοργάνωσης, αφιερωμένης στα 30 χρόνια αδιάλειπτης δράσης μας στο Νότιο Πήλιο, η συναυλία της Τετάρτης 27 Αυγούστου όπου η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας θα συναντήσει την Ορχήστρα I Maestri από το Λονδίνο για να ερμηνεύσουν έργα Haydn, Σκαλκώτα και VaughanWilliams. Τα δύο αυτά σύνολα θα εργαστούν τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τον μαέστρο, παιδαγωγό, πιανίστα Γιώργο Χατζηνίκο, ψυχή των σεμιναρίων στο Χόρτο, και τον νεότερο αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχο Αναστάσιο Στρίκο για την παρουσίαση της συναυλίας αυτής που πραγματοποιείται στα πλαίσια της εβδομάδας των σεμιναρίων «Εννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας».

Αφιέρωμα στον Ξυλούρη

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αλατοστράτα» τιμά τον Κρητικό τραγουδοποιό Νίκο Ξυλούρη, και το ελληνικό έντεχνο τραγούδι, με μια μοναδική συναυλία αφιέρωμα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ευξεινούπολης στις 16 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ.

Παίζουν οι:Γιώργος Πάγκαλος, Αΐντα, Δημήτρης Καρακώστας, Γιάννης Ευσρατιάδης.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί παράλληλα από υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Βραδιές πολιτισμού στον Κισσό

Το Κτήμα Σαμανλή στον Κισσό Πηλίου συμμετέχει δημιουργικά στο σμίλευμα του σύγχρονου πολιτιστικού προφίλ του τόπου με την πραγματοποίηση στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του αυστηρά επιλεγμένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που εξασφαλίζουν την ταύτισή του με την ποιότητα, στις 16 και 17 Αυγούστου.

Σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το Βόλο, το «Κτήμα Σαμανλή» υποδέχεται με όρους απόλυτου σεβασμού και ανταπόδοσης τιμής αυτούς που του εμπιστεύθηκαν την ανάγκη τους για απόδραση από την καθημερινότητα. Γαντζωμένο στην βορειοανατολική πλευρά του Πηλίου, πάνω από το Αιγαίο, ταγμένο ν’ αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του πελάγους και φωλιασμένο στην πράσινη αγκαλιά του βουνού, το «Κτήμα Σαμανλή» (δυναμικότητας 11 κλινών) αποτελεί πάντα έναν ποιοτικότατο προορισμό παντός καιρού και πάσης εποχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων το Σάββατο 16 Αυγούστου στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία σε Jazz ήχους από το τρίο που αποτελείται από τους Νατάσσα Μάρε, Γιώργο Τζούκα και Μανώλη Κουτσουνάνο.

Το Σάββατο 16 Αυγούστου το Αρχοντικό Κτήμα Σαμανλή, φιλοξενεί την εξαίρετη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νατάσσα Μάρε Moυμτζίδου σε συνεργασία με τους εξέχοντες μουσικούς της διεθνούς jazz σκηνής Γιώργο Τζούκα στο πιάνο και Μανώλη Κουτσουνάνο στα τύμπανα. Το τρίο θα παρουσιάσει μία μοναδική συναυλία με ένα ποικίλο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μουσικές από το διεθνές jazz ρεπερτόριο έως τον παραδοσιακό, μεσογειακό και ρεμπέτικο ήχο και τις μουσικές του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι πάντοτε στο σύγχρονο ηχοχρωματικό τοπίο της jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Η τιμή προπώλησης είναι 8 ευρώ και η τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι 6976568624.

Την Κυριακή 17 Αυγούστου στις 21:00 θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό Κτήμα Σαμανλή στον Κισσό Πηλίου, Λυρικό Θέατρο στα Ελληνικά «Η Υπηρέτρια που έγινε Κυρία» και Μεσογειακή μουσική.

Μία παράσταση που ασχολείται με ένα διαχρονικό θέμα όλων των εποχών. Συμμετέχουν: Σερπίνα: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Ουμπέρτο: Φίλιππος Μοδινός,

Βεσπόνε: Γιώργος Ζαφειρίδης. Σκηνοθεσία: Κασσάνδρα Δημοπούλου. Ενορχήστρωση: Φίλιππος Μοδινός.

Στο δεύτερο μέρος, θα ακουστούν τραγούδια της Μεσογείου. Η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός θα ταξιδέψουν το κοινό με τραγούδια από τη Νάπολη, Φλαμένκο, παλιά Ελληνικά του ’30 και όπερα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13/08/2014 - 15:12