Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Νίκη της Σαμοθράκης: Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα»

Δύσκολο να πει κανείς εάν πρόκειται για έκθεμα, για στολίδι ή για κόσμημαΊσως επειδή δεν αρκεί τίποτα από αυτά για να την περιγράψει. Στην κορυφή της σκάλας Daru στο Λούβρο δεσπόζει ακούραστα και ατέρμονα μια από τις διασημότερες σιλουέτεςΑτενίζοντάς  τη, ο χώρος γεμίζει με ψιθύρους: «Α, είναι η Νίκη της…»τους οποίους διαδέχονται οι ήχοι της μάταιας προσπάθειας να ανακαλεστεί η γνώση που αναμφίβολα νιώθει ο νους πως κατέχει.Τον Σεπτέμβριο του 2013 όμως, η «Νίκη» είχε αποσυρθεί στα «ιδιαίτερά της» και επέστρεψε στο πόστο της τον Ιούλιο του 2014, προξενώντας πιθανόν μια κάποια απογοήτευση στους επισκέπτες εκείνης της περιόδου. 



Η Νίκη κατέφυγε στη γειτονικήτης αίθουσαsale des Sept-Cheminéesόπου δέχτηκε τη φροντίδα οκτώ συντηρητών υπό την εποπτεία διεθνούς επιτροπής ειδικών. Οι αποχρώσεις του καφέ υποχώρησαν μπροστά στο φωτεινό λευκό του παριανού μαρμάρου. Το μάρμαρο δε φέρει πλέον καμία επίχριση ενώ οι πληρώσεις πραγματοποιήθηκαν από την αρχή και δεν είναι πλέον εμφανείς. Παράλληλα αφαιρέθηκε και το τεμάχιο που είχε προστεθεί το 1933 ανάμεσα στο άγαλμα και το πλοίο. Το αποτέλεσμα είναι να αποδίδεται καλύτερα η αρχική σύλληψη του γλυπτού, που αναπαριστά τη θεά Νίκη να πατά με την άκρη του ποδιού της στην πρύμνη ενός πλοίου.


Η ίδια αίθουσα φιλοξενεί από εχθές την έκθεση «Η Νίκη της Σαμοθράκης: Ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα». Οι καλεσμένοι είχαν τρεις ώρες στη διάθεσή τους για να παρακολουθήσουν την πορεία αυτού του πανέμορφου αγάλματος από την ημέρα της ανακάλυψής του το 1863 έως και την πρόσφατη -τέταρτη κατά σειρά- αποκατάστασή του. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ιστορικά ντοκουμέντα, αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και εκμαγεία,τα οποία στέκουν σαν μάρτυρες της διαδικασίας αποκατάστασης. Στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκεται επίσης το βιβλίο των εκδόσεων Somogy éditionsdArt και musédu Louvre éditions, το οποίο περιέχει πλήθος φωτογραφικού και ενημερωτικού υλικού, ενώ προβάλλονται ανελλιπώς και δυο ολιγόλεπτα βίντεο. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από σήμερα έως τις 15 Ιουνίου 2015.

Επιπροσθέτως, το Μουσείο του Λούβρου διοργανώνει στις 28 Μαρτίουημερίδα με θέμα «Η Νίκη της Σαμοθράκης: Η εκ νέου ανακάλυψη ενός αριστουργήματος υπό το φως της αποκατάστασής του». Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν στο κοινό λεπτομερώς οι εργασίες συντήρησης του γλυπτού κατά την περίοδο 2013-2014.

Της Νατάσας Γκότση
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06/03/2015 - 18:38