Ο υπουργός Εξωτερικών στα βήματα του Γ.Παπανδρέου; «Παίζει» λαϊκίζοντας, με λεπτά και …επικίνδυνα εθνικά θέματα

Γράφει ο Θόδωρος Βαρίκος

Ώστε να αναγνωριστεί λοιπόν το Κοσσυφοπέδιο, ως ανεξάρτητο κράτος (δια της διολισθήσεως), επιδιώκει ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, πρωτοβουλία βέβαια που ενόχλησε τα μέγιστα τη Σερβική κυβέρνηση, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις και επανόρθωση, δια της διπλωματικής οδού. (από τα ρεπορτάζ).

Επειδή όλα τα προβλήματα(ατομικά και συλλογικά) είναι σαν το δένδρο η ακριβέστερα σαν την …αγριάδα, που ως γνωστό δεν συγκροτείται μόνον από φυλλαράκια, λεπτό κορμό και φουντίτσες, αλλά διαθέτει κυρίως βαθιές και σύνθετες ρίζες, ακριβώς έτσι φύονται, αναπτύσσονται και εν τέλει επιβιώνουν, τα διαφόρου είδους και μεγέθους προβλήματα.

Για να μην ξαναφυτρώνει λοιπόν η αγριάδα—πρόβλημα χρειάζεται να εξαφανιστούν οι ρίζες ολοσχερώς. Δεν γνωρίζω πόσο καλός οικονομολόγος (αυτή είναι η ειδικότητά του) είναι ο κ. Κοτζιάς, αλλά εκτιμώ, ότι η θεωρία του περί «των μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές μας χώρες, μάλλον δεν θα του βγει, γιατί ακριβώς είναι ρομαντική, (βολαριντιστική) επικοινωνιακή και κινείται στον αφρό. Φαίνεται ως σύμβουλος του τέως ΥΠΕΞ κ. Γιώργη Παπανδρέου και συνάδελφος –συνεργάτης του διαβόητου Αλεξ Ρόντος , έχει πάρει κοσμοπολίτικα και έωλα μαθήματα.

Θα το πούμε ευθέως και …η ζωή θα μας επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει: Ο νέος ΥΠΕΞ, προσπαθεί να περάσει την αμερικανική πολιτική στα βαλκάνια, η οποία δεν θέλει ούτε ως υποψία   την παρουσία της Ρωσίας, θέλει να αποδιώξει την Τουρκία, γιατί την κυνήγησαν από Μ.Ανατολή λόγω σύμπλευσης με το Ισλαμικό Κράτος και επίσης να βάλλει «τείχος» στην εισβολή των Τζιχαντιστών στα βαλκάνια,
για να μην γίνουμε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν με το Αλβανικό …αφήγημα του κ. Κοτζιά. Η ρίζες  στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, έχει να κάνει με τον …μεγαλοϊδεατισμό των Αλβανών , πρώτα του «δεξιού» γιατρού του Χότζα, Σαλί Μπερίσα, τώρα του πρώην κομμουνιστή και στη συνέχεια σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Εντι Ράμα κ.ο.κ.
Οι πάντες γνωρίζουν, ότι με τη λήξη του πολέμου στην πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας η 6η  ομοσπονδίας της,
του Κοσσυποπεδίου, με την 1244/1999 απόφαση του ΟΗΕ της αναγνωρίστηκε καθεστώς …αυτονομίας. Έλα όμως που οι Αλβανοί τα ήθελαν όλα δικά τους και άρχισαν την εθνοκάθαρση σε βάρος των Σέρβων και θέλουν να τους εκδιώξουν από τις αρχέγονες εστίες τους; Για τους Σέρβους το Κοσσυποπέδιο συμβολίζει ο,τι η Αθήνα για την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, δεν τους έχει αναγνωρίσει  κανένα κράτος πλην Αλβανίας. Έρχεται ο κ. Κοτζιάς και υπόσχεται στο Θάτσι, ότι θα βοηθήσει ενταχθούν σε ευρωπαικούς και νατοικούς θεσμούς. Και με τι τάχα αντάλλαγμα;

Να επιστρέψει η Αλβανία στη συμφωνία του 2009, όταν οριοθετήθηκε η ΑΟΖ του Ιονίου με την Ελλάδα, αλλά ο Ράμα τότε ως αντιπολίτευση, την ακύρωσε προσβάλλοντας την στο Συνταγματικό τους δικαστήριο. Άλλο εάν ισχύει η ΑΟΖ του Ιονίου, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια, ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία από το 1992.

Εδώ η Αλβανία πειθάρχησε στη… διαταγή της Τουρκίας, διότι  η ΑΟΖ του Ιονίου θα δημιουργήσει προηγούμενο στο Αιγαίο, με την ΑΟΖ, Ελλάδας -- Τουρκίας στο Καστελλόριζο. Εάν δεν το γνωρίζει ο κ. Κοτζιάς, η Αλβανία έχει «πωλήσει» τη μεγαλύτερη ναυτική βάση του πρώην ανατολικού μπλόκ στη θέση Παλέρμο της Χειμμάρας, έναντι …5 εκατ. δολαρίων. (σ.σ παρά κάτι να τη…χάριζε, η ακριβέστερα τόσα σκορπάω εγώ τη βραδιά  στα…ρεμπετάδικα).

Το θέμα όμως δεν είναι το ποσό, αλλά που τη χάρισε (όχι στη Νορβηγία, στην Ισπανία, στη Πολωνία) αλλά στην άσπονδη φίλη μας τη Τουρκία, ούτε ώστε, να έχουμε το πολεμικό ναυτικό της, σε περίπτωση κάποιας  κρίσης, και από το Αιγαίο και από το Ιόνιο—τουτέστιν και μετωπικά και εκ των όπισθεν. Αλήθεια όταν στον αγώνα Εθνικής Σερβίας –Αλβανίας ο αδελφός του Ράμα, άπλωσε τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας με ελικόπτερο μέσα στο στάδιο του Βελιγραδίου, σε τι έφταιγαν οι Βορειοηπειρώτες στη Δερβιτσάνη, Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα κ.λ.π που τους διέλυσαν τις περιουσίες «οι φίλοι μας» οι Αλβανοί για να ξεσπάσουν;
Δηλαδή απλοελληνικά η Αλβανία κ. Κοτζιά,  αλλού τρώει και πίνει, και αλλού το δίνει. Κανένα «αντάλλαγμα» δεν συμψηφίζετε με αυτά που ζητούν, ούτε βέβαια και θα πάρετε οτιδήποτε, χωρίς  έγκριση του νταβατζή της –Τουρκίας. Απαιτούμε λοιπόν αυτά που ισχύουν στην ΙταλοΑλβανική συμφωνία για την ΑΟΖ. στο Ιόνιο. Τίποτα ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ, ΤIΠΟΤΑ ΛΙΓOΤΕΡΟ.

Ζητήσατε επίσης αναγνώριση των δικαιωμάτων της αρχέγονης εθνικής μας μειονότητας, από το Ράμα. Και αυτοί με τη σειρά τους τις περιουσίες των Τσάμηδων στην Ήπειρο. Αυτών κοντολογίς που συνεργάστηκαν με Ιταλούς και Γερμανούς σε βάρος της τότε πατρίδας τους, της Ελλάδας, γι’ αυτό και τους πετσόκοψαν Ναπολέων Ζέρβας και ο Ελλάς του Άρη Βελουχιώτη. Περιττή βέβαια η απαίτηση από την πλευρά σας, διότι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 τα περιγράφει όλα λεπτομερώς, η οργάνωση της Ελληνικής «Ομόνοιας» και οι κατά καιρούς μειονοτικοί μας βουλευτές, έχουν …επικαιροποιήσει, όλα τα δικαιώματά της συμμετέχοντας παράλληλα, σε όλα τα ανάλογα διεθνή φόρουμ. Και όργανα. Δεν γνωρίζω όμως, εάν σας αφήνουν… χρόνο ο Θάτσι 
(σ.σ είναι κατηγορούμενος από την Εισαγγελέα της Χάγης, Κάρλα Πόντε για εγκλήματα πολέμου, πωλήσεις οργάνων περίπου 350 παιδιών  Σέρβων, γενοκτονία, ως αξιωματικός του Ουτσεκά, άλλο εάν σε κερνά φρέντο εσπρέσσο στη Πρίστινα) και ο Ράμα, να τους συναντήσετε, για να σας τα πουν χαρτί και καλαμάρι. Και εδώ απαιτούμε, χωρίς πάντα ανταλλάγματα, την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, συμβάσεων και πρωτοκόλλων. Α, και να μη το ξεχάσω, να μην …πολεμάτε ύπουλα τους ομογενείς μας, της  Αλβανίας, γιατί όλα μαθαίνονται.
(βλέπε αυτοδιοικητικές εκλογές).

Πάμε τώρα στα Σκόπια. Αφήσατε λέει ανοικτό το θέμα της άρσης του Βέτο, για την ένταξητης  Fvromσε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, εάν θα λυθεί η ονομασία. Για να δούμε τι λένε οι ρίζες του προβλήματος: Γνωρίζετε κ. Κοντζιά, ο για πολλά χρόνια, πρώτος Πρόεδρος της πρώην Δημοκρατίας της Μακεδονίας μακαρίτης  Γκλιγκόρωφ, με ποιές τιμές ετάφη;

Με υποδεέστερες ενός απλού πολίτη. Και ξέρετε γιατί;

Διότι λίγο καιρό πριν πεθάνει, δήλωσε πως δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά Σλάβοι που ήλθαμε στη χερσόνησο του Αίμου τον  8ον-9ον αιώναμ.χ…

Σε άλλη δε συνέντευξή του στην Τσέχικη εφημερίδα «Βρέμιε» πολύ νωρίτερα,παραδέχθηκε πως στη χώρα του κατοικούν τουλάχιστον 150.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Έτσι τους «χάλασε» το Τιτοικό…αφήγημα, που λέτε και οι Ρεπουσιανοί  κοσμοπολίτες, και τον «αντάμειψαν»  μεταθανάτια.

Δύο  άλλα  περιστατικά με ιστορική –πολιτική σημασία. Στα 2 χλμ από το φυλάκιο των Ευζώνων στα σύνορα  βρισκεται η παλιά περιοχή -- πόλη «Στόμπι». Εκεί υπάρχει αρχαίο θέατρο , όπου οι θέσεις των θεατών φέρουν τα ονόματα των κατόχων τους , στα ελληνικά. Εκεί υπάρχουν καταπληκτικά μωσαϊκά, αγαλματίδια, επιγραφές, αναθήματα , όλα στην ελληνική γραφή, αλλά τα έχουν συγκεντρώσει όλα σε σωρούς κάτω από δένδρα,  που μοιάζουν με ακακίες, για να μη φαίνονται από το δρόμο από τους τουρίστες και τους πελάτες του διπλανού Μοτέλ.

Άλλο περιστατικό. Ελληνίδα πολιτική πρόσφυγας, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, την κάλεσε μία ημέρα η πρύτανης αυτή και μία Σέρβα συνάδελφό της, και τους «εξήγησε», πως όπου  βλέπουν σε κείμενο η βιβλίο να αναφέρεται ως  πηγή η Ελληνική, Σερβική, η Βουλγαρική, να την καταγράφουν ως Μακεδονική. Όταν αυτές σκάρωσαν κάποια ανάλογα ανέκδοτα, τις έδιωξαν κακήν κακώς (τα ονόματα στη διάθεση των ενδιαφερομένων).

Όσο  για την ΕλληνοΤουρκική προσέγγιση του κ. ΥΠΕΞ, φαίνεται ότι εζήλωσε τη δόξα και τις χορευτικές φιγούρες του κ. Παπανδρέου, και ακολουθεί τα βήματα του. Ο πολιτικός όμως κρίνεται από τα χειροπιαστά αποτελέσματα τουαντικειμένου του, και όχι από τις λαιφ στάιλ εγωκεντρικές μαχαλομαγκιές.

Για να δούμε, όμως, θα την πάει και αυτός την υψαλοκρηπίδα ενάμισι μίλι μέσα, (προς το Αιγαίο εννοώ) όπως ο Παπανδρέου για να μην εφάπτεται με την Κυπριακή ΑΟΖ, και δημιουργεί ενιαίο «τείχος», κάτι που στενοχωρεί, Τούρκους και Αμερικάνους. Και όλα αυτά κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όσο για το Κυπριακό πήραμε 5ετή μαθήματα από το σύντροφό του Χριστόφια, που το «έλυσε» με την πάλη του λαού των Τουρκοκυπρίων και των … Ανανιστών του ΑΚΕΛ και ΔΥΣΥ του Αναστασιάδη.

Τέλος για το ρόλο της Αμερικής σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν κυνικά την ιστορία του πατροκτόνου, που έκλαιγε γοερά, γιατί έμεινε …ορφανός από πατέρα, τον οποίο σκότωσε. Ανεβοκατέβαινα στη πρώην Γιουγκοσλαβία 10 χρόνια, άρα ξέρω καλά το ρόλο της,καθώς και των Ευρωπαίων...Αυτή πάντως δημιούργησε τη…Τζιχαντική  Βοσνία—Ερζεγοβίνη (ο Ιζεμπέκοβιτσ δεν πήγε δικαστήριο, ο Μιλόσεβιτσις πέθανε στη φυλακή και οι Καραντζις και Μπλάντις, Πλάφτσις σαπίζουν μέσα) αυτή την αυτονομία—και τώρα το πάει για «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. (σ.σ όλα τα μπάρ στη Πρίστινα γράφουν, ο πονηρός «Ντίκ» δηλαδή ο μακαρίτης Χόλμπρουκ.).  
Αυτή έφτιαξε τους τζιχαντιστές στα Βαλκάνια, και τώρα βέβαια δεν μπορεί να τους ελέγξει. «Στα αδέλφια» τους στα Βαλκάνια  έρχονται οι τζιχαντιστές και η Αλ Κάιντα. Αυτή πολεμούσε το «δικτάτορα» Άσαντ, μαζί με το …Ισλαμικό Κράτος. Τώρα που το …κατάλαβε(;) το Ισλαμικό κράτος ήδη κόβει κεφάλια, στη Συρία και το Ιράκ. Αυτή πολέμησε και πολεμά τους Κούρδους αγκαλιά με την Τουρκία, δίνοντάς της τα ελικόπτερα με τη θερμική ακτινοβολία για τον εντοπισμό τους. Αυτή αγιογραφούσε «συμμαχίες» με τους τάχα «μετριοπαθείς» Μουσουλμάνους του Ερντογάν και  του Αιγύπτιου Μόρσι.
Όλα εδώ πληρώνονται. Εύχομαι, ελπίζω και…το παλεύω, να μην την πληρώσει η Ελλάδα, μέσω …του μπροστάρη, της Αμερικάνικης…  στρατηγικής, κ. Νίκου Κοντζιά.        

    
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23/07/2015 - 17:52