Ειδησεις απο Ζάκυνθο

Τοπικές ειδήσεις-28-7-2015

Επιστολή βουλευτή Ζακύνθου-υφυπουργού αθλητισμού προς τον πρωθυπουργό για τις υπερκοστολόγήσεις δημοσίων έργων


Το… κόλπο της «νόμιμης» υπερκοστολόγησης αθλητικών έργων έβγαλε στην επιφάνεια το υφυπουργείο Αθλητισμού με αφορμή τις διαδικασίες κατεδάφισης του γυμναστηρίου της Ζακύνθου, στην εκλογική περιφέρεια του Σταύρου Κοντονή. Ο υφυπουργός κατέθεσε τα στοιχεία με επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που από την πλευρά του ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών για τις υπερκοστολογήσεις. Το ότι υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με το υπό δημιουργία «Μητρώο Δημοσίων Έργων».

Ο Σταύρος Κοντονής στην επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει:
«Κύριε πρωθυπουργέ, σε συνέχεια της προφορικής μας επικοινωνίας, επανέρχομαι ώστε να σας αναφέρω, με πλήρη τεκμηρίωση, τη σκανδαλώδη περίπτωση υπερκοστόλογησης ενός τεχνικού έργου, που περιέπεσε στην αντίληψή μου, όντας πεπεισμένος ότι αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση στη γιγαντιαία διαπλοκή κράτους – εργολαβικών συμφερόντων.

Σας παραθέτω σύντομο ιστορικό. Το κλειστό γυμναστήριο Ζακύνθου, που βρίσκεται εντός του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου της πόλης, έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου να υπολογίσει το κόστος κατεδάφισης, το οποίο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, θα ανερχόταν σε 265.632 ευρώ. Ωστόσο, μια διαφορετική ερμηνεία και εφαρμογή του μηχανικού τύπου της συγκεκριμένης εργασίας κατέβασε το κόστος σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, ήτοι στα 83.500 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι και στους δύο υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκαν οι νόμιμες και επίσημες τιμές εργασιών, όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν με την υπ’ αριθμ. Δ11γ/0.9/7 απόφαση υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΦΕΚ 363/Β/2013) και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη.

Κατόπιν προφορικής συνεννόησης με τον δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, ζήτησα να προχωρήσει σε μια πρόσκληση για αρχική υποβολή προσφορών για το συγκεκριμένο έργο, ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Με την απαντητική του επιστολή (9.6.2015) με ενημέρωσε, όπως αποδεικνύουν και τα σχετικά έγγραφα, ότι η ακριβότερη προσφορά για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο από τις τοπικές εργοληπτικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ανερχόταν στα 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η κατά τα άλλα τυπική και νόμιμη διαδικασία ανάθεσης και κοστολόγησης των δημόσιων έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτή που γιγάντωσε το κράτος των εργολάβων, οι οποίοι με νόμιμο τρόπο εισπράττουν χρηματικά ποσά υπερπολλαπλάσια του κόστους κατασκευής. Αν μάλιστα λάβετε υπ’ όψιν ότι με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκαν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, εύκολα καταλαβαίνετε σε τι σημείο έχει φτάσει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Επιπλέον και με το παράδειγμα που σας παρέθεσα, αναδεικνύεται ο αναμφισβήτητα άδικος τρόπος προσπορισμού υπερκερδών, μέσω της πλαγίας οδού του ορισμού των τιμών με τις εργολαβικές εργασίες σε επίπεδα υπέρογκα και καταφανώς αναντίστοιχα με τα πραγματικά κόστη.

Το συμπέρασμα είναι προφανές: Κάτω από τον μανδύα της αντικειμενικής, μαθηματικής και νόμιμης κοστολόγησης έχει στηθεί ένα πλαίσιο υφαρπαγής του δημόσιου χρήματος. Η διαπλοκή με τα εργολαβικά συμφέροντα είχε οδηγήσει σε προσχηματική νομιμότητα, μια ‘διαφάνεια’, που την πληρώνει ακριβά η ελληνική κοινωνία.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, με απτά παραδείγματα και συγκεκριμένες καταγγελίες, πως από το υστέρημά του έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός πλουτισμού, εκμετάλλευσης και αδικοπραξίας, που, με τα επικοινωνιακά του παρακλάδια, όπως αυτά εκφράζονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ, μπόρεσε να χειραγωγήσει το πιλοτικό σύστημα για δεκαετίες.

Θεωρώ, κ. πρωθυπουργέ, ότι είναι ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της προμνησθείσας απαράδεκτης κατάστασης, μετά από δική σας πρωτοβουλία και τις αντί στοιχες οδηγίες που θα μας δώσετε».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΄΄ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ΄΄:

«Το Σωματείο μας ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΄΄ ΙΟΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΄΄, αποτελεί Κέντρο υποδοχής και βοήθειας για την υποβολή αιτήσεων ( ηλεκτρονικά) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής ή/και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Ενημερώνουμε τα μέλη μας που πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια να έρθουν στο γραφείο του Σωματείου μας, έως 5 Αυγούστου 2015, για να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση.

Εισοδηματικά κριτήρια ωφελουμένων (πραγματικό καθαρό εισόδημα) : • 3.000 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο • 4.500 € ετησίως για το ζευγάρι • Προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Δικαιολογητικά :
1.       ΑΜΚΑ αιτούντος και μελών (συζύγου, τέκνων κ.λπ.).
2.       ΑΦΜ αιτούντος/ συζύγου ( και μελών εφόσον διαθέτουν).
3.       Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας αιτούντος και μελών (συζύγου, τέκνων κ.λπ.).
4.       Οικονομικά στοιχεία ( Ε1, Έντυπο ΕΝΦΙΑ, Εκκαθαριστικό ) για το οικονομικό  

      έτος 2015 ( χρήση 2014)».


Πολιτιστικά:

«Με την μαγεία της κιθάρας»

Ο καταξιωμένος κιθαρίστας και Ζακυνθινός καλλιτέχνης Παναγιώτης Μάργαρης, για μια βραδιά στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου. Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 21.30.
Συμμετέχουν: Βασίλης Λέκκας, Ελένη Πέττα. Διοργάνωση- Συμμετοχή: «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» ΕΙΣΟΔΟΣ: 12 ευρώ

Η Πολιτιστική-Αθλητική Λέσχη Ζακύνθου « ΓΕΡΑΝΟΣ» παρουσιάζει τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ την Τετάρτη 29 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο στις 21:15

Με τη Νάνα οργανώνουν μαζί ένα δίωρο και πλέον,  πρόγραμμα τραγουδιών, που θα          περιέχει εκπλήξεις, παλιά, καινούργια τραγούδια, αλλά και ακυκλοφόρητα, που θ ακουστούν για πρώτη φορά. Στα όργανα θα συνοδεύουν, οι μόνιμοι φίλοι και συνεργάτες του.. (αλφαβητικά)
Πέτρος  Βαρθακούρης.. μπάσο
Γιάννης Βιλιώτης.. μπουζούκι λαούτο μαντολίνο
Δημήτρης Γάσιας… βιολί
Φίλιππος Λευκαδίτης.. κρουστά 
Γιώργος Μακρής… πνευστά - γκάιντες
Γιάννης Μπελώνης.. πιάνο
Στον ήχο ο Γιώργος Καρυώτης, και ο Ευτύχης Γιαννακούρας..
και στο φωτισμό της παράστασης ο Διαμαντής Μυλωνάς.

Έκθεση ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου, από τις 20:00 ως τις 03:00 το πρωί και μόνο γι’ αυτό το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ζωγραφικής του Ζακυνθινού καλλιτέχνη, Μπάμπη Πυλαρινού στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργάσι.
































Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54