Ειδήσεις από τα Χανιά

Ειδήσεις από τα Χανιά  - 29/07/2015

Συνάντηση Σταθάκη – Κουρουμπλή για προσλήψεις στην υγεία

Λεπτομερή ενημέρωση για την πρόταση που έχει ήδη υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη υποστήριξη του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, στην οποία προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυσή του με 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας έκανε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη. Οι εν λόγω προσλήψεις -ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής- οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι για 6 χρόνια και αφορούν 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού,   και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα που αφορά την προμήθεια του ΕΚΑΒ με 186 ασθενοφόρα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια, ενώ ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στην κατοχύρωση των 90 εξ αυτών. Για τα υπόλοιπα 96, που είναι ήδη σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών τους, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του 2015. Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Ψήφισμα από την ΠΕΔ για τους αγρότες

«Στην νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας, ο πλέον θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος είναι οι αγρότες, καθώς με τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης αλλά και στο ασφαλιστικό τους, διαφαίνεται μια δραματική και συντριπτική μείωση των εισοδημάτων τους και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρό κλήρο, δηλαδή την πλειοψηφία των Κρητών κατοίκων της υπαίθρου”. Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που εκδόθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης και το οποίο θα σταλεί στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΚΕΔΕ. Την εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Αποκορώνου   Χαράλαμπος Κουκιανάκης και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Ένωσης. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων ο κ. Κουκιανάκης, αν ψηφιστούν τα μέτρα για τους αγρότες προκύπτει μια πολύ μεγάλη μείωση των καθαρών τους κερδών, η οποία   για τα μικρά εισοδήματα   ξεπερνά ακόμη και το 50% αυτών που κερδίζουν σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο κ. Κουκιανάκης, ενώ είναι κοινή θέση όλων μας είναι ότι χρειαζόμαστε μια ζωντανή ύπαιθρο και όχι άνεργους και εξαθλιωμένους αγρότες. Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καταλήγει το ψήφισμα, που αφορά το σύνολο των μη αστικών περιοχών της χώρας μας, απαιτούνται έγκαιροι και ουσιαστικοί αγώνες από την τοπική αυτοδιοίκηση, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό στήριγμα του αγροτικού κόσμου.


Διασωληνωμένος 34χρονος ειδικός φρουρός μετά από τροχαίο στα Κεραμειά

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη στις 6:30 χθες το απόγευμα στην περιοχή Κοντόπουλα στα Κεραμειά Χανίων. Δυο αυτοκίνητα που βρίσκονταν στον επαρχιακό δρόμο, συγκρούστηκαν μετωπικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τη σύγκρουση οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ ήταν αδύνατο να τους ανασύρουν από τα οχήματα. Για το λόγο αυτό κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία προχώρησε στον απεγκλωβισμό των δυο τραυματιών από τις λαμαρίνες. Όπως έγινε γνωστό ο ένας από τους οδηγούς, είναι ένας 34χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος κατά τη σύγκρουση, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Άγνωστοι βεβήλωσαν τάφους
Τάφους στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στα Περιβόλια Χανίων, βεβήλωσαν και σύλησαν άγνωστοι. Τους εισβολείς αναζητά η αστυνομία. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό το περασμένο Σάββατο από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ειδοποίησαν τον ιερέα της ενορίας.

Τέλος στις αυθαιρεσίες στις παραλίες διαμηνύει ο Δήμος Χανίων

Σε παρέμβαση στο θέμα των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων δημοσίων χώρων στην παραλία της Νέας Χώρας   και στην Ακτή Παπανικολή, προχώρησε ο δήμος Χανίων. Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του δήμου Χανίων αποτελούμενο από τους Αντιδημάρχους Γιώργο Φραγγεδάκη και Μανώλη Κεμεσίδη, καθώς και υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας που δήμου, πήγαν στην   παραλία και προειδοποίησαν τους καταστηματάρχες που έχουν προχωρήσει σε υπερβάσεις πως μέχρι σήμερα το πρωί θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει τα επιπλέον ομπρελοκαθίσματα. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίωνο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγγεδάκης, σε έλεγχο που έγινε σήμερα το πρωί στην παραλία, διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις και απομάκρυναν τα επιπλέον ομπρελοκαθίσματα. Ο κ. Φραγγεδάκης τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα του Δήμου να δοθεί τέλος στις αυθαιρεσίες και προανήγγειλε τη σύσταση κλιμακίου από το Δήμο και άλλες υπηρεσίες, που θα επιθεωρούν καθημερινά τις ακτές και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες αυθαιρεσίες.      Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Δήμος είχε προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος επτά επιχειρηματιών και σε έναρξη της διαδικασίας αυτοφώρου, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις κατά όσων παρανομούν στην Ακτή Παπανικολή στη Νέα Χώρα.  

Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Ν.Χώρας: «οργανωμένα συμφέροντα λυμαίνονται την παραλία»

Σε συνέντευξη τύπου, εξάλλου που παραχώρησαν χθες τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης των κατοίκων της Νέας Χώρας, τονίστηκε   πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει, μετά και την αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας, πως δεν γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε στην μοναδική παραλία που υπάρχει κοντά στην πόλη των Χανίων, ενώ κατηγόρησαν την δημοτική αρχή αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για αδιαφορία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων. Σημείωσαν πως οργανωμένα συμφέροντα λυμαίνονται την παραλία ενώ έκαναν λόγο και για απόρριψη λυμάτων στην θάλασσα τις βραδινές ώρες.

Παραιτήσεις μελών της Ν.Ε. Ηρακλείου του Σύριζα

Πέντε μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του Σύριζα κατέθεσαν την παραίτησή τους. Σε κείμενο που συνυπογράφουν οι Εύα Ανδρονικίδη, Πόπη Βαρδάκη, Δημήτρης Γουρνιανάκης, Κλειώ Δερμιτζάκη και Μιχαέλα Ρεμεδιάκη, επιτίθενται κατά της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος στην οποία αποδίδονται βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την υπογραφή του μνημονίου.

Κλιματιζόμενοι χώροι από το Δήμο Χανίων

Ο Δήμος Χανίων, έπειτα από το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εξέδωσε η Ε.Μ.Υ., για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα καταγραφούν από σήμερα Τετάρτη   έως και την Παρασκευή , διαθέτει για το κοινό,   κλιματιζόμενους χώρους, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Συγκεκριμένα ανοιχτοί για το κοινό θα παραμείνουν: η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων από ώρα 08.30 – 15.30.
Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και τα πρώην Δημαρχεία, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Προσοχή για τους επισκέπτες του φαραγγιού λόγω ζέστης

Η Δ/νση Δασών Χανίων, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες , σύμφωνα με τις οποίες αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνει τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ότι θα πρέπει  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν επιπλέον μέτρα  για την προστασία τους με στόχο την αποφυγή περιστατικών ηλίασης και θερμοπληξίας. Η διάσχιση του φαραγγιού θα πρέπει να αποφεύγεται από ευπαθείς ομάδες. Τα τουριστικά γραφεία παρακαλούνται να ενημερώνουν τους πελάτες τους  για τις καιρικές συνθήκες και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο φαράγγι καθώς και τις προϋποθέσεις καλής φυσικής κατάστασης που απαιτεί η διάσχισή του.

Ξεκινά η δακοκτονία σε Δήμους των Χανίων

Αναδείχθηκαν τελικά οι εργολάβοι που θα αναλάβουν το έργο των δολωματικών ψεκασμών στις   Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες των Δήμων: Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου και είναι σε εξέλιξη η διανομή υλικών δακοκτονίας, όπως ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η έναρξη των δολωματικών ψεκασμών θα πραγματοποιηθεί με βάση τις συλλήψεις των παγίδων, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν τώρα είναι σχετικά υψηλές. Δεν υπήρξαν προσφορέςγια να αναλάβουν το έργο των ψεκασμών στιςΤοπικές Κοινότητες: Αφράτων, Ροδωπού, Γλώσσας Ν. Χωριού, Χορδακίου, Απτέρων, Τσικαλαριών και Σούδας.

Συνειδητά παιχνίδια με τη δακοκτονία καταγγέλλει ο Δήμαρχος Κισάμου

Στο μεταξύ, για συνειδητά παιχνίδια με την δακοκτονία σε βάρος των απλών παραγωγών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης. Ο Δήμαρχος θέτει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα για τις περικοπές στην χρηματοδότηση για την δακοκτονία στο Ν.Χανίων και τις διαδικασίες που κρύβονται πίσω από αυτές. Προσθέτει επίσης ότι ως Δημοτική Αρχή θα επεξεργαστεί σύντομα πρόταση ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος που προκύπτει κάθε χρόνο.

Συλλήψεις στο αεροδρόμιο για πλαστά έγγραφα

Ένας 40χρονος Βέλγος συνελήφθη χθες, στο αεροδρόμιο   «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, σε αλλοδαπούς και πλαστογραφία. Επίσης συνελήφθησαν τρείς υπήκοοι Συρίας για πλαστογραφία πιστοποιητικών. Χθες   το απόγευμα, ο 40χρονος συνόδευε τους 3 Σύριους , κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων Αρχών Βελγίου, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα μας για τις Βρυξέλες. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 40χρονος προμήθευσε τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, στους τρεις αλλοδαπούς, προκειμένου να διευκολύνει την έξοδό τους από τη χώρα.

Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του ‘Κυττάρου Χαλέπας’

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του ‘Κυττάρου Χαλέπας’ από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο, που ιδρύθηκε από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, σε συνεργασία με τη νεολαία του ΚΥΤΤΑΡΟΥ. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός, και χρόνο με το χρόνο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Το φεστιβάλ θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο 9ο Δημοτικό σχολείο Χανίων στη Χαλέπα. με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα
Τιμή εισόδου 4€/μέρα, 7€ το διήμερο Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Παντοπωλείου αλληλεγγύης του ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΧΑΛΕΠΑΣ που στηρίζει περισσότερες από 100 οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Ανθρώπινη αλυσίδα σήμερα στο ενετικό λιμάνι για τα γενέθλια του Μίκη

Μία ανθρώπινη αλυσίδα θα δημιουργήσουν σήμερα Χανιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης από την μια έως την άλλη άκρη του Ενετικού Λιμανιού χορεύοντας τον χορό του Ζορμπά με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης – 90 χρόνια”, σήμερα στις 19.45 στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Ο στόχος της διοργάνωσης είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό γεγονός ταυτότητας και διεθνούς προβολής για τον τόπο μας. Η χορευτική μουσική θα μεταδίδεται από ηχητική εγκατάσταση που θ’ αναπτυχθεί σ’ όλο το πέταλο του λιμανιού. Στην εκδήλωση συμμετέχουν 22 παραδοσιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης.

Δημιουργία και Θεατρική Έκφραση Παραμυθιών

Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ ξεκινά καλοκαιρινό Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης και Δημιουργίας για παιδιά από 8 χρονών και πάνω, στη Βίλα Κούνδουρου, τα οποία υλοποιούνται από την εικαστικό δημιουργό – ηθοποιό Μαρία Άιραμ. Τα εργαστήρια με θέμα Δημιουργία και Θεατρική Έκφραση Παραμυθιών θα πραγματοποιηθούν από10 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου. Οι εγγραφές γίνονται στη βίλλα Κούνδουρου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 36 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54