Ελεγχοι για 2,5 εκατομμύρια οχήματα

Τεχνικός έλεγχος σε τρεις δόσεις

Τρεις συν μία ευκαιρίες έχουν οι ιδιοκτήτες των περίπου 2,5 εκατ. Ι.Χ. και μικρών φορτηγών, που εκτιμάται ότι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Ο ανά διετία υποχρεωτικός τεχνικός έλεγχος από δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3444/2006, αλλά στην πράξη έχει ατονίσει από χρόνια και έχει γίνει καθεστώς την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης.

Στο τρίτο Μνημόνιο, που επικυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή, θεσμοθετήθηκε η ενεργοποίηση του μέτρου και προβλέπονται έσοδα 56,3 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του 2016 για τα δημόσια ταμεία.

Με εγκύκλιο των υπηρεσιών Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδόθηκε χθες, δίνονται οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών για την εφαρμογή του νόμου και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί για τις υποχρεώσεις τους.



Συγκεκριμένα:

  • Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που όφειλαν να περάσουν από ΚΤΕΟ ώς το τέλος του 2014, έχουν από τις 14 Σεπτεμβρίου και ώς τις 30 Νοεμβρίου, τρεις συγκεκριμένες προθεσμίες να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους. Προβλέπεται και ένα επταήμερο χάριτος για περιπτώσεις που τα λειτουργούντα ΚΤΕΟ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα στις τακτές ημερομηνίες.
  • Προβλέπεται μείωση του χρηματικού «πέναλτι» που επιβάλλεται με βάση τον νόμο για εκπρόθεσμο έλεγχο. Σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται σε 65 ευρώ, αλλά μειώνεται ώς το τέλος Νοεμβρίου στα 33 ευρώ.
  • Ερχεται πρόστιμο 150 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες δεν επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Προβλέπεται, ωστόσο, μια τέταρτη ευκαιρία για όσους προσέλθουν εκπρόθεσμα από την 1η έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015. Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ, αλλά θα καταβάλουν ολόκληρο το πρόσθετο τέλος των 65 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι παραμένει το πρόστιμο των 500 ευρώ που προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για οδηγούς που εντοπίζονται σε ελέγχους από κλιμάκια της Τροχαίας και διαπιστώνεται ότι δεν έχουν περάσει το όχημά τους από ΚΤΕΟ.



πηγή: efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54