Ειδήσεις από την Κρήτη

Ειδήσεις από την Κρήτη,  Παρασκευή 21/08/15

Τ.Κουίκ: Μια μη συμφωνία, θα πέρναγε την Εθνική Τράπεζα υπό Τουρκικό έλεγχο


Μια αποκάλυψη – βόμβα για τις συνέπειες μιας μη συμφωνίας, έκανε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή «Καρφιά και Σχόλια», ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος σε θέματα καταπολέμησης της Διαφθοράς, Τέρενς Κουίκ. «Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών έγινε γνωστό, ότι εάν δεν κλείναμε την έστω και επώδυνη συμφωνία στις 13 του μήνα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η Τουρκία θα έμπαινε στη διαδικασία κατάσχεσης και κρατικοποίησης της Finansbank που έχει αγοράσει η Εθνική και είναι το 33% του χαρτοφυλακίου της. Θα διαλυόταν η Εθνική Τράπεζα.. Ταυτόχρονα, όλες οι θυγατρικές εταιρείες των ελληνικών τραπεζών που είναι στα Βαλκάνια, θα περνάγανε και αυτές –με την ίδια διαδικασία- στα χέρια των όμορων κρατών. Θα επικρατούσε το απόλυτο χάος… Οφείλαμε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Κουικ.



Αποφασιστικότητα στην πάταξη της διαφθοράς

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κουίκ, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρεις σοβαρές επιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής, που αυτή η στιγμή, κυβέρνηση και εισαγγελείς, επιχειρούν να διελευκάνουν: Το πλοίο «Ειρήνη» των ΕΛΠΕ, το Μουσείο της Κνωσσού και τα δάνεια της ΑΤΕ.

«Το Μουσείο της Κνωσσού δεν είναι μια αθώα υπόθεση»

Εχθές ο κ. Νικολούδης κοινοποίησε στη διϋπουργική σύσκεψη που είχαμε, ένα κατεπείγον έγγραφο που έστειλα ως Υπουργός Επικρατείας για ζητήματα διαφθοράς, προκειμένου να σταθμίσουν όλα τα δημοσιεύματα και να ξεκινήσουν ευρύτεροι έλεγχοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να φοροδιαφεύγει έναντι του κράτους. Η υπόθεση της Κνωσσού δεν είναι μια αθώα υπόθεση και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα. Καλώ –και από το βήμα της ΕΡΑ Χανίων- να ολοκληρώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το γρηγορότερο δυνατόν τις έρευνες που έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Για τα ΕΛΠΕ: «Χρησιμοποιώ σκληρή γλώσσα απέναντι στις συμμορίες»

Ενδελεχείς έρευνες γίνονται και για το θέμα των ΕΛΠΕ, του πλοίου δηλαδή «Ειρήνη», που έφυγε από την Ελευσίνα με 13.000 τόνους καύσιμα και είχε «ξεχάσει» να πάρει μαζί του τα έγγραφα. Εδώ έχουμε σοβαρότατες καταστάσεις, οι οποίες και αυτές διερευνώνται. «Είναι κρίμα που οι δραχμόβιοι μας οδηγούν σε εκλογές γιατί αν είχαμε ακόμα δύο – τρεις εβδομάδες αυτή η υπόθεση θα είχε ξεκαθαρίσει με βαρύτατα αποτελέσματα. Το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω, είναι το εξής: Το πλοίο αυτό έχει δηλωμένο μέγιστο φορτίο 9014 τόνους. Πώς είναι δυνατόν να είχε 14.000 τόνους καύσιμα; Δίνω αυτή την πληροφορία, ως ελάχιστο δείγμα της σοβαρότητας της υπόθεσης, για να ξέρουν στα ΕΛΠΕ ότι διερευνούμε την ιστορία και έχουμε ατράνταχτα στοιχεία. Όταν μιλάμε για λαθραίο ναυτιλιακό πετρέλαιο, μιλάμε για εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες ακολουθούν το δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου». Χρησιμοποιώ πολύ σκληρή πολιτική γλώσσα απέναντι στις συμμορίες».

ΑΤΕ: «Ζητείται η ποινική δίωξη των προνομιακών «δανειστών»… Διερεύνηση των ευθυνών των Διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και των τότε υπουργών Οικονομικών

«Να περιμένουν οι «προνομιακοί δανειστές» της ΑΤΕ, την ποινική δίωξη που θα τους ασκηθεί από μέρα σε μέρα –ελπίζοντας ότι δεν θα το καθυστερήσουν οι κ.κ. Ράικου και Παπανδρέου- για τα 1300 δάνεια της ΑΤΕ, όπου εμπλέκονται μέσα όποιοι δεν μπορείτε να φανταστείτε, ακόμα και αγροτικοί συνεταιρισμοί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ για να καταλήξει: «Αυτά τα δάνεια όφειλαν να τα παρακολουθούν και οι τότε υπουργοί Οικονομικών, αλλά και οι Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Η «ομπρέλα» της διαπλοκής πρέπει να ανοίξει».









Τέρενς Κουίκ: Μονόδρομος οι εκλογές

Οι δραχμόβιοι «Λαφαζάνηδες» και όλοι αυτοί που έβαλαν κατά της κυβέρνησης, δεν μας άφησαν καμιά άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στις εκλογές και να πάρουμε ξεκάθαρη πολιτική εντολή, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή «Καρφιά και Σχόλια», ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ. Σε ότι αφορά τις πρώτες δηλώσεις του προσωρινού Προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο κ. Κουίκ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την «χυδαία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συμπεριφορά του παλιού συμμαθητή του, μια συμπεριφορά η οποία τείνει να ταυτιστεί με τους «κουτσαβακισμούς» του Αντώνη Σαμαρά.

Χανιά - Β. Βαγιωνάκη: Υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο

Υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μια εκ νέου ισχυρή εντολή, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην εκπομπή «Καρφιά και Σχόλια», η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το Ποτάμι, έχουν ξεχάσει, ότι στην εξαιρετικά ευαίσθητη διαπραγμάτευση, εμφανίζονταν πολέμιοι κάθε πρότασης, υπενθύμισε η κ. Βαγιωνάκη, η οποία επίσης αναφέρθηκε στην παρελκυστική τακτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Η κυβέρνηση ζητά ανανεωμένη εντολή, προκειμένου να καταφέρει να βρει νέες πηγές εσόδων έτσι ώστε, να αποκατασταθούν άδικα μέτρα όπως η φορολόγηση των αγροτών, ανέφερε.



Ρέθυμνο: 17 χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο

Συνεχίζεται η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και εκρίζωσης χασισοφυτειών στο Ρέθυμνο. Στη μεγάλη επιδρομή, εντοπίστηκαν 17 συνολικά φυτείες σε 14 διαφορετικές αγροτικές και ορεινές περιοχές του δήμου Μυλοποτάμου. Οι αστυνομικοί εκρίζωσαν 1751 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 2,5 μέτρα, στο στάδιο της ανάπτυξης . Κατά την επιχείρηση που διήρκεσε από τις 18 έως τις 20.08, συνελήφθη, 32χρονος Ρεθυμνιώτης για την καλλιέργεια μίας φυτείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων δραστών. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών. Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων δραστών.

Χανιά: Συνάντηση Γ. Σταθάκη με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εργολάβων Δημοσίων Έργων

Θέματα που αφορούν στον κλάδο τους όπως το παλιό και το νέο ΕΣΠΑ, τις ελλείψεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, τα προβλήματα που προκύπτουν με τις κρατικές υπηρεσίες, τις μελέτες, αναθέσεις και τις αναθεωρήσεις των έργων, κυριάρχησαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εργολάβων Δημοσίων Έργων Χανίων και των κατασκευαστών δημοσίων έργων, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Χανιά – Απ. Βουλγαράκης: «Όχι» στην εκχώρηση του αερολιμένα

«H κοινοπραξία παραλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο Αερολιμένα χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ, ως εκ τούτου αντί να επενδύσει, παίρνει δώρο και ένα έργο άνω των 110.000.000 €, το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από τη Ε.Ε. και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής του», επισημαίνει σε ανακοίνωση σχετικά με την παραχώρηση του «Δασκαλογιάννης» στη Fraport, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης.   Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης υπενθυμίζει την ιδιαιτερότητα που έχει o αερολιμένας του Νομού, ενώ σημειώνει με έμφαση πως αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο για τα Χανιά και ότι, ως εκ τούτου, η αντιπεριφέρεια, σε συνεργασία με τους φορείς, θα αγωνιστεί για την ακύρωση της σύμβασης.

ΤΑΙΠΕΔ: Αλλαγές στις διοικήσεις 10 λιμανιών μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου

Στην αλλαγή των διοικήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος –μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου- που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, και πρόκειται κάποια στιγμή να πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, προχωρά μέσα στις επόμενες ημέρες το Ταμείο.



Χανιά: Δυο Κρητικοί αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ

Στην αλλαγή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ τοποθετώντας δυο Κρητικούς στην κεφαλή των επιτελείων προχώρησε η κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, γεννημένος στο Ρέθυμνο αναλαμβάνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ ο Γεώργιος Γιακουμάκης, γεννημένος στα Χανιά αναλαμβάνει αρχηγός ΓΕΝ.



Χανιά: Ελαφονήσι και Μπάλος, στην πρώτη 15άδα των καλύτερων παραλιών

Λίστα με τις 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2015, τις οποίες ανέδειξαν οι αναγνώστες του με ψηφοφορία, δημοσίευσε το Trip Advisor. Στην πρώτη τριάδα συναντάμε το Ελαφονήσι της Κρήτης και στην δωδέκατη θέση τον Μπάλο.



Χανιά: Περιοδεία θα πραγματοποιήσει στην Κρήτη ο βουλευτής ΚΚΕ Χ. Κατσώτης

Στα πλαίσια της συνέχισης της πολιτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ, εντάσσεται και η τετραήμερη περιοδεία στους νομούς της Κρήτης, του Χρήστου Κατσώτη, βουλευτή του κόμματος. Η περιοδεία θα επικεντρωθεί σε εργασιακούς χώρους του κλάδου του τουρισμού και τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των υπόλοιπων εργαζομένων του κλάδου καθώς και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του βουλευτή του ΚΚΕ:

Την Τρίτη 25 Αυγούστου, το πρωί θα περιοδεύσει στο αεροδρόμιο των Χανίων και σε ξενοδοχεία της πόλης και το απόγευμα σε ξενοδοχεία στην Γεωργιούπολη και τον Καβρό Χανίων.

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, το πρωί θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, το πρωί θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Δήμου Χερσονήσου και το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις 8μμ, στο πάρκο Γεωργιάδη.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, το πρωί θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του Αγ. Νικολάου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΝΕ στις 8μμ, στην λίμνη του Αγ. Νικολάου, στα πλαίσια του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.





Χανιά: 28,5 χλμ. δικτύου αποχέτευσης, στη Νέα Κυδωνία

Στην ολοκλήρωση των δικτύων ακαθάρτων στη Νέα Κυδωνία προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση κεντρικού αγωγού καθώς και την κατασκευή παροχετεύσεων που θα εξυπηρετούν του κατοίκους της περιοχής, από τους οποίους ζητείται να επιδείξουν κατανόηση. Σημειώνεται ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό σύμβασης 5.299.570,96 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, καθώς και από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ενώ η διάρκεια υλοποίησής του ανέρχεται σε 18 μήνες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή περίπου 28,5 χιλιομέτρων δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, τα οποία αποσκοπούν τόσο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, όσο και στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσίων ακτών της ευρύτερης περιοχής, που είναι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία της Ε.Ε. και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα δίδεται σε χρήση τμηματικά, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης περίπου 2.300 ιδιοκτησίες και έτσι από το 55% των ιδιοκτησιών που είναι συνδεδεμένες με την αποχέτευση σήμερα, να φτάσουμε στο 95%, καλύπτοντας έτσι το σύνολο σχεδόν της Νέας Κυδωνίας.

Η επέκταση του αγωγού αφορά:

Στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας τις οδούς Ιωάννη Καποδίστρια, Πεσόντων και Μπαϊρί. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από την οδό Μπαϊρί Στην περιοχή του Σταλού τις οδούς Αλέξη Μινωτή, Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, 1η πάροδο και 2η πάροδο Αλέξη Μινωτή. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από την οδό Μακράκη και μέσω της Π.Ε.Ο., οπότε και ελαχιστοποιείται η όχληση των πολιτών, καθώς οι παραπάνω οδοί πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς μετακίνησης των οχημάτων. Στην περιοχή Γαλατά, τις οδούς Ελευθερίας, Ιδομενέως καθώς και σε τμήμα της Νέας συνδετήριου Α/Κ Γαλατά – Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Καστελίου. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από το παράπλευρο οδικό δίκτυο την περιοχής και συγκεκριμένα από τις οδούς Αγ. Δημητρίου, Δικτύνης, Ρήγα Φεραίου, χωρίς να επιβαρύνονται οι εν λόγω οδοί. Το έργο αφορά επίσης τις οδούς Γεωργίου Θεοδωράκη και πλατεία Β. Ρουμελιωτάκη Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από παράπλευρους δρόμους μέσω των οδών Γερογιάννηδων και Ασκληπιού. Στην περιοχή του Καλαμακίου, στο τμήμα της νέας συνδετήριου Α/Κ Γαλατά – Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Καστελίου, Οδό Αισχύλου. Η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται για το Τμήμα Νέας συνδετήριου Α/Κ Γαλατά – Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Καστελίου από τμήμα της οδό Ελευθερίας προς Π.Ε.Ο. 90 και για το τμήμα της οδού Αισχύλου από την οδό Κατίνας Παξινού και Προμηθέως.

Χανιά – Τ. Βάμβουκας: Βιώνουμε την 5η εκλογική αναμέτρηση



Η αυτοδιοίκηση θα βιώσει την 5η εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα λίγων μηνών, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας. Οι Δήμοι βιώνουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού έχουν υποστεί καθίζηση εσόδων, δήλωσε ο κ. Βάμβουκας, για να συμπληρώσει ωστόσο, ότι οι εκλογές ήταν μονόδρομος.



Χανιά: Επίσκεψη Θ. Φορτσάκη στον Δήμαρχο Χανίων

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, είχε χθες ο Βουλευτής της Ν.Δ. - υπεύθυνος κοινοβουλευτικής κάλυψης των Χανίων για το κόμμα., Θεόδωρος Φορτσάκης, στο πλαίσιο επίσκεψης, που πραγματοποιεί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, με επίκεντρο την επίλυση των προβλημάτων, που προκαλούνται από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι μεταξύ των ζητημάτων, που συζητήθηκαν ήταν η ολοκλήρωση του νομοθετήματος του “Καλλικράτη”, οι καθυστερήσεις, που προκαλούνται σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της γραφειοκρατίας, τα προβλήματα στην εκτέλεση των έργων, μέσω ΕΣΠΑ, τα ζητήματα υποχρηματοδότησης, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Με τον κ. Φορτσάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τομέα Παιδείας, συζητήθηκαν ακόμη οι μεγάλες ανάγκες του Δήμου Χανίων σε θέματα σχολικής στέγης, καθώς και η πρόταση προς την κυβέρνηση για τη δημιουργία δέκα νέων σχολικών μονάδων με τη μέθοδο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο κ. Φορτσάκης επισκέφθηκε στις 9:00 το πρωί τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη στις Βρύσες.

Χανιά – ΑΝΕΚ LINES: Μείωση των εσωτερικών ναύλων

Η ΑΝΕΚ LINES ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι ως αποτέλεσμα της κατάργησης της επιβάρυνσης του "επίναυλου 3%", από σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου θα ισχύσουν αντίστοιχα μειωμένες τιμές στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων στις γραμμές εσωτερικού στις οποίες δρομολογεί πλοία η εταιρεία.

Χανιά: Νεαρός Γάλλος ανέβηκε γυμνός στην οροφή καταστήματος στη Χάληδων

Το καλοκαίρι στα Χανιά δεν είναι όπως στα Μάλια όμως και εδώ έρχονται νέοι άνθρωποι. Και πολλές φορές πίνουν. Κάποιοι προβαίνουν σε ακραίες πράξεις. Ένας νεαρός Γάλλος ανέβηκε στα ελενίτ καταστήματος στη Χάληδων. Γυμνός! Μάλιστα προσπάθησε να κοιμηθεί εκεί. Περαστικοί που είδαν το περίεργο θέαμα κάλεσαν την αστυνομία και την πυροσβεστική. Κάποιοι αντέδρασαν έντονα όμως τόσο οι άνδρες της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής έδρασαν ψύχραιμα και είπαν μάλιστα σε κάποιους θερμόαιμους: “Ψυχραιμία παιδιά. Εσείς δεν έχετε ποτέ μεθύσει;” Τελικώς, κατόρθωσαν και κατέβασαν τον νεαρό από την οροφή του μαγαζιού ενώ αφού εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία αυτής της παράδοξης ενέργειας ήταν η ερωτική απογοήτευση του νεαρού. - Πηγή: Αγώνας της Κρήτης



Χανιά: Συνέδριο για την προσφορά του Εμμανουήλ Κριαρά στα γράμματα και την Κρήτη

Η προσφορά του Εμμανουήλ Κριαρά στα Γράμματα και στην Κρήτη, είναι το αντικείμενο του συνεδρίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 74) την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση συμμετοχής στο συνέδριο θα γίνει ηλεκτρονικά μέχρι την 31η Ιουλίου 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου θα κρίνει, με βάση τις περιλήψεις, ποιες ανακοινώσεις θα γίνουν δεκτές στο Συνέδριο. Το θρησκευτικό μνημόσυνο του Εμμανουήλ Κριαρά θα γίνει στην Ευαγγελίστρια Στερνών Ακρωτηρίου την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015. Επικοινωνία: Κώστας Μουτζούρης, 8ης Δεκεμβρίου 4, 73132 Χανιά, τηλ. 697 34 34 555, 28210 59049 , 2821063086 E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χανιά: «Μ ν η μ ο σ ύ ν η» από το Ίδρυμα Καψωμένου

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, τιμώντας τη μνήμη των πρώτων ιδρυτών και κτητόρων, διοργανώνει στην έδρα της, στον Πύργο Αλικιανού, σε συνεργασία με τους παλαιούς αποφοίτους του Γυμνασίου, διήμερο Φιλολογικό Μμνημόσυνο (23 και 24 Αυγούστου) για όλα τα μέλη της οικογένειας που υπηρέτησαν στα Εκπαιδευτήρια Κυδωνίας (Ιδιωτικό Γυμνάσιο Αλικιανού) και συνεργάστηκαν ή συνέβαλαν στο εκπαιδευτικό έργο ή στην ευρύτερη πολιτιστική προσπάθεια του Γεωργίου και της Αρτεμισίας Καψωμένου, καθ’ όλη την περίοδο που το Ιδιωτικό και στη συνέχεια το Δημόσιο Γυμνάσιο που το διαδέχτηκε, λειτούργησαν στο ιστορικό κτήριο που οικοδόμησαν (στα χρόνια του Μεσοπολέμου) και ανοικοδόμησαν (στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, ύστερα από την καταστροφή του από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς) ο αείμνηστος σχολάρχης Γεώργιος Καψωμένος και η σύντροφός του, φιλόλογος και συγγραφέας, .Αρτεμισία Χαριτάκη-Καψωμένου. Την Κυριακή, 23 Αυγούστου το πρωί θα γίνει θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού. Το απόγευμα, ώρα 18.00 έως 20.00, θα πραγματοποιηθεί το Φιλολογικό μνημόσυνο των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Αλικιανού, Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, π. Ελευθερίου Δ. Καψωμένου, Γρηγορίου Δ. Καψωμένου και Εμμανουήλ Δ. Καψωμένου. Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, ώρα 18.00 έως 20.00, θα γίνει το Φιλολογικό μνημόσυνο των μελών της ευρύτερης οικογένειας που υπήρξαν δημόσια πρόσωπα, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτή της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, Στυλιανού Γ. Καψωμένου, του μουσουργού Δημητρίου Καψωμένου, του φιλολόγου Δημητρίου Βεζονιαράκη, του καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού Εμμανουήλ Σ. Βίγλη, του χημικού μηχανικού Γρηγόρη Χ. Καψωμένου και του δικηγόρου Σπύρου Εμμ. Καψωμένου. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.



Ο καιρός

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα στην Κρήτη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία, θα σημειώσει μικρή πτώση, θα φτάσει έως τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54