Νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, 4 & 5 Νοέμβρη

Δεμένα για επιπλέον 48 ώρες θα παραμείνουν στα λιμάνια τα πλοία (σ.σ.: μέχρι τις 6 το πρωί της 6ης Νοεμβρίου), καθώς το γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ αποφάσισε κατά πλειοψηφία συνέχιση της απεργίας της. Επιπλέον, η ΠΝΟ αποφάσισε να μην εξαιρέσει από την απεργία τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες. Πρόκειται για τα πλοία «Blue Star Πάτμος», το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Terra Jet».

Ταυτόχρονα, ομόφωνα, η διοίκηση της ΠΝΟ εκτίμησε ότι οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης στα επίμαχα αιτήματα και στις δίκαιες διεκδικήσεις μας ήταν εντελώς αρνητικές. Επίσης,επαναβεβαιώθηκε η συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη γενική απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ,στις 12 Νοεμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 4/11, στις 6 το πρωί, λήγει η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΝΕΝ, η απεργία έχει καθολική συμμετοχή και τα ποσοστά αγγίζουν το 100%. Από τη Δευτέρα το πρωί, ακινητοποιήθηκαν και «νέκρωσαν» όλα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Κρήτη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο, Βόλο και πολλά ακόμη λιμάνια στα οποία ήταν δεκάδες πλοία. Επίσης ίδια θετική εικόνα υπάρχει και στις βασικές πορθμειακές γραμμές, όπως είναι της Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, της Κυλλήνης – Ζακύνθου, του Ρίου – Αντίρριου, της Αρκίτσας – Αιδηψού και του Αργοσαρωνικού.

«Η επίθεση, σε βάρος των ναυτεργατών, κυβέρνησης – κουαρτέτου οδηγεί στον αφελληνισμό την Ακτοπλοΐα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, στη διάλυση των αυτοτελών ασφαλιστικών ταμείων του ναυτεργατικού κόσμου (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – Οίκος Ναύτη), καθώς και το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας, που δε θα περάσει», τονίζει η ΠΕΝΕΝ.

Επιτιθέμενη κατά του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, και με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τους απεργούς, όπου και τόνισε πως... έχουν δίκαιοι οι απεργοί ναυτεργάτες, σημειώνει: «Τραγικά ανήμπορος και ανύπαρκτος ο κ. Δρίτσας επανέλαβε ακριβώς την ίδια απάντηση με την προηγούμενη συνάντηση προ της κήρυξης της απεργίας. Δεν κατέθεσε την παραμικρή λύση ή δέσμευση στο σύνολο των αιτημάτων των ναυτεργατών και προσπάθησε να ξεμπερδέψει δηλώνοντας την συμπάθεια σε ορισμένα αιτήματα του απεργιακού μας αγώνα τα οποία ισχυρίστηκε είτε είναι σε καλό δρόμο είτε είναι σε κινητικότητα και πάντως είναι ανοικτά χωρίς ωστόσο να δώσει, όπως κάνει πάντα το τελευταίο διάστημα της Υπουργίας του, σαφείς, ξεκάθαρες λύσεις».

Αξιοσημείωτη, υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ, ήταν η απάντηση του Θ. Δρίτσα στην σοβαρότατη τεκμηριωμένη καταγγελία που έγινε από την εκπρόσωπο της ΠΟΥΕΝ και της Ένωσης Πλοηγών, ότι συγκεκριμένοι λιμενάρχες παραβιάζοντας ασύστολα το νόμο επέτρεψαν σε πολλά λιμάνια να εισέλθουν κρουαζιερόπλοια, χωρίς πλοηγό, αφού -όπως είναι γνωστό- οι πλοηγοί ήταν σε απεργία. «Η παράνομη και απεργοσπαστική ενέργεια ούτε καταδικάστηκε, αφού ο παριστάμενος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος προσπάθησε ανεπιτυχώς να τους καλύψει μιλώντας γενικά περί έρευνας, ενώ ο ίδιος ο κ. Δρίτσας σημείωσε σαν απάντηση στην απαίτηση των συνδικαλιστών να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για την υπονόμευση του δημοκρατικού και συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ του ποινολογίου και των πειθαρχικών διώξεων».




ergasianet.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54